طالبان ۱۲ خبرنگار را در ماه مه بازداشت کردند

از میان خبرنگاران بازداشت شده، چهار خبرنگار همچنان در زندان طالبان به‌سر می‌برند

طالبان در نزدیک به ۱۰ ماه سلطه بر افغانستان، چندین فرمان محدود کننده برای رسانه‌ها صادر کرده است-BULENT KILIC / AFP

سازمان گزارشگران بدون مرز، روز شنبه ۲۱ خرداد، در یک گزارش اقدام‌های سرکوب‌کننده طالبان علیه رسانه‌ها و خبرنگاران را محکوم کرد و نوشت طالبان تنها در ماه مه، ۱۲ خبرنگار را در افغانستان بازداشت کردند.

این سازمان از حکومت طالبان خواست به وعده‌هایشان برای حفاظت از خبرنگاران و کارکنان رسانه‌ها متعهد بمانند و از اقدام‌های خشونت‌آمیز و محدودکننده علیه خبرنگاران خودداری کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگو و معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، در ماه مه  از ایجاد کمیسیون بررسی تخلف‌های رسانه‌ای در افغانستان خبر داد و گفت شکایت از خبرنگاران و رسانه‌ها، تخلف رسانه‌ها در نشر و پخش برنامه‌هایشان و همچنین پرونده‌های کارکنان رسانه‌‎‌ها، ابتدا در این کمیسیون بررسی می‌شود و سپس در صورت نیاز به دادگاه ارجاع خواهد شد.

سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گوید با گذشت نزدیک به یک ماه از این وعده ذبیح‌الله مجاهد، این کمیسیون برای رسیدگی به پرونده‌های خبرنگاران و رسانه‌ها هیچ اقدامی نکرده است.

کمیسیون بررسی تخلف‌های رسانه‌ای در دولت پیشین افغانستان ایجاد شده بود و موظف بود که پرونده‌های مربوط به فعالیت‌های رسانه‌ای را پیش از رسیدن به دادگاه بررسی کند و در برخی موارد از ارجاع پرونده‌ها به دادگاه جلوگیری می‌کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طالبان از ۲۸ مارس تا ۲۹ مه، ۱۲ خبرنگار را در شهرهای مختلف افغانستان بازداشت و زندانی کردند که از این میان چهار تن هنوز در زندان به‌سر می‌برند و بقیه آزاد شده‌اند.

در گزارش این سازمان درخصوص این چهار نفر آمده است: «خالد قادری، شاعر و روزنامه‌نگار رادیو نوروز در هفتم مه در دادگاه نظامی شهر هرات به یک سال زندان محکوم شد. میرزا حسنی، مدیر رادیو صدای آفتاب در ۲۲ مه در هرات به اتهام همکاری با جبهه مقاومت ملی بازداشت ‌شد. 

جمال‌الدین دلدار، خبرنگار رادیو گردیز در ۲۴ مه ظاهرا به‌دلیل عقاید سیاسی پدرش دستگیر شد و خان‌محمد سیال، خبرنگار تلویزیون پیوستون در ۱۰ مه در استان مرکزی ارزگان، به دلیل آنچه «یک پرونده خصوصی» توصیف شد، بدون توضیح بیشتر بازداشت شده است.»

پرونده‌ هیچ یک از این افراد در کمیسیون بررسی جرائم رسانه‌ای بررسی نشده است و نهادهای امنیتی طالبان در بازداشت و مجازت این افراد، به گونه مستقل عمل کرده‌اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین به بازداشت‌های موقت خبرنگاران در جریان تظاهرات اخیر زنان در شهر کابل و تشکیل پرونده برای برخی از خبرنگاران در دادگاه‌های محلی طالبان در برخی از شهرها ازجمله در میمنه اشاره کرد و افزود که این اقدام‌های طالبان، بیانگر تلاش برای وضع محدودیت‌های بیشتر بر رسانه‌ها است.

طالبان در نزدیک به ۱۰ ماه سلطه بر افغانستان، چندین فرمان محدودکننده برای رسانه‌ها صادر کرده است. بر اساس این فرمان‌ها، نشر و پخش موسیقی در همه رسانه‌های افغانستان مطلقا ممنوع است. هیچ رسانه‌ای حق ندارد سریال‌ها و فیلم‌هایی را که زنان در آن‌ها حضور دارند پخش کند. رسانه‌ها همچنین در بسیاری از شهرها مجبورند محتوای خبرها و گزارش‌هایشان را پیش از انتشار به فرماندهان طالبان بدهند و پس از تایید آنان منتشر کنند.