دولت رئیسی یارانه تیرماه را فعلا واریز نمی‌کند

از وزارت رفاه تا سازمان هدفمندی یارانه‌ها تعداد معترضان جا‌مانده از یارانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر کمتر شد

با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای خوراکی و غیرخوراکی تا چندین برابر گران‌تر شدند- ATTA KENARE / AFP

درحالی‌که برخی رسانه‌ها از واریز یارانه معیشتی در روز دوشنبه ۲۰ تیر، خبر داده بودند، سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرد که یارانه‌های ۳۰۰ هزارتومانی روز دوشنبه به حساب سرپرستان خانوار واریز نمی‌شود.

روز شنبه ۱۸ تیر، رسانه‌های داخلی ایران به نقل از سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کردند شمار معترضانی که یارانه دریافت نکرده‌اند، دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بود که به گفته طیبه حسینی، از این میان دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند و یارانه دریافت می‌کنند. این ادعا در حالی مطرح شد که پیش‌تر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شمار معترضان را چهار میلیون نفر اعلام کرده بود.

طبق اعلام قبلی این سازمان قرار بود از ماه تیر، یارانه جاماندگان واجد شرایط هم پرداخت شود اما حالا آن‌طور که طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها می‌گوید روز دوشنبه هیچ یارانه‌ای واریز نخواهد شد.

دولت رئیسی که از ماه‌ها قبل برای حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی خیز برداشته بود، در اردیبهشت‌ماه بدون اعتنا به هشدارهای کارشناسان، تصمیم خود را عملی کرد. با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای خوراکی و غیرخوراکی تا چندین برابر گران‌تر شدند.

رئیسی و مقام‌های دولت او در واکنش به اعتراض‌های مردمی، وعده پرداخت یارانه نقدی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارتومانی را دادند اما در نخستین گام، یارانه حدود هفت میلیون نفر از جمعیت ایران را با این ادعا که جزو دهک پردرآمد جامعه هستند، قطع کردند.

پس از واریز یارانه اردیبهشت، داریوش ابوحمزه، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در یک برنامه تلویزیونی، قطع یارانه هفت میلیون نفر را تایید کرد و از معترضان خواست اعتراض خود را در سامانه‌ وزارت رفاه ثبت کنند.

این مقام وزارت رفاه، حدود یک ماه بعد از این گفت‌وگو به خبرگزاری فارس گفت که چهار میلیون نفر از جمعیت ایران به قطع یارانه خود اعتراض کرده‌اند.

دولت رئیسی که با موجی از اعتراض‌های عمومی مواجه شده بود، با هدف خاموش کردن اعتراض‌ها اعلام کرد که یارانه ۳۰۰ هزارتومانی را برای جاماندگان واریز می‌کند اما حساب‌های آنان تا مشخص شدن وضعیت دهک‌بندی، مسدود است و امکان برداشت پول را ندارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

حالا سازمان هدفمندی یارانه‌ها در خبری جدید، شمار معترضان را دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اعلام کرده است و می‌گوید از این تعداد ۳۰۰ هزار نفر هم واجد شرایط نبوده‌اند.

این افراد قرار بود همچون دیگر دهک‌های جامعه یارانه تیرماه را دریافت کنند و امکان برداشت یارانه‌های ماه‌های اردیبهشت و خرداد را هم داشته باشند؛ اما شواهد حاکی از آن است که برخلاف وعده‌ها، یارانه تیرماه در موعد مقرر پرداخت نمی‌شود و خبری هم از رفع مسدودی حساب‌های معترضان نیست.

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها پیش‌تر نیز به پایگاه خبری تجارت‌نیوز گفته بود که از این پس یارانه‌های مناسبتی که در نوروز و اعیاد مذهبی پرداخت می‌شد نیز خبری نیست.

یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دولت رئیسی به سه دهک اول درآمدی تعلق می‌گیرد و یارانه ۳۰۰ هزارتومانی هم به دهک‌های چهارم تا نهم پرداخت می‌شود.

طبق ادعای مقام‌های دولتی فقط یارانه دهک دهم درآمدی قطع شده است اما شواهد نشان می‌دهد که برخی از این افراد نه تنها درآمد بالا نداشتند بلکه بیمار و جزو مددجویان سازمان بهزیستی نیز بودند.

مرتضی حسینی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی، اوایل خردادماه این موضوع را تایید کرد و از مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی، خواست مثل دیگر اقشار جامعه اعتراض خود را در سامانه وزارت رفاه ثبت کنند.

تاخیر در پرداخت یارانه واجدین شرایط در حالی است که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و چندین برابر شدن قیمت‌ها، قدرت خرید مردم بیش از پیش کاهش یافته است تا آنجا که محمود جامساز، کارشناس اقتصادی با بحرانی خواندن افزایش ۳۰۰ درصدی برخی قیمت‌ها گفت که اگر تا پیش از این از «خط فقر» صحبت می‌کردیم اکنون به «خط گرسنگی» رسیده‌ایم.

گزارش مرکز آمار ایران از متوسط قیمت کالاهای خوراکی در خرداد ۱۴۰۱ از افزایش بیش از ۲۰۰ درصدی برخی اقلام خوراکی حکایت دارد و شواهد آشکار می‌کند که یارانه ۳۰۰ هزارتومانی دولت به برخی از گروه‌ها نیز با توجه به نرخ جدید اقلام خوراکی، گرهی از مشکلات اقتصادی مردم باز نکرد با این حال دولت رئیسی از پرداخت همین یارانه اندک هم به همه واجدین شرایط خودداری می‌کند.