اختلاف نظر بین اعضای گروه ۲۰؛ بیانیه رسمی صادر نشد

به توافق نرسیدن اقتصادهای بزرگ جهان بر سر صدور یک بیانیه، منعکس‌کننده ضعف این نهاد است که زمانی قدرتمند بود

برخی از کشورها خواهان خروج روسیه از گروه ۲۰ شده بودند که با مخالفت بعضی از اعضای دیگر مواجه شد-SONNY TUMBELAKA / POOL / AFP

به گفته یکی از اعضای «گروه ۲۰»، شرکت‌کنندگان در نشست دو روزه اندونزی به «اجماع قوی» در مورد مسائلی از جمله امنیت غذایی جهانی دست یافتند، اما بر سر جنگ روسیه در اوکراین اختلاف نظر داشتند.

گروه ۲۰ (جی ۲۰) متشکل از وزرای اقتصاد و مسئولان بانک‌ مرکزی ۲۰ اقتصاد برتر جهان است. کشورهای عضو این گروه در مجموع ۸۵ درصد از کل اقتصاد جهانی و دو سوم جمعیت جهان را در بر دارند. موضوع گفت‌وگوی سران کشورهای گروه ۲۰ معمولا اقتصاد است؛ اما بسته به شرایط ممکن است درباره موضوع‌های دیگر مانند جنگ یا بحران زیست‌ محیطی نیز گفت‌وگو شود.

به گفته تحلیلگران، به توافق نرسیدن اعضای گروه ۲۰ بر سر صدور یک بیانیه منعکس‌کننده ضعف این نهاد است که زمانی قدرتمند بود.

به گزارش رویترز، جانت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت: «اختلاف‌های موجود بین اعضای گروه ۲۰ مانع از صدور بیانیه رسمی وزرای دارایی و بانک مرکزی کشورها شده، اما این گروه بر لزوم رسیدگی به بحران امنیت غذایی توافق کرده است.»

پس از تهاجم مسکو به کی‌یف در روز ۲۴ فوریه، کشورهای غربی تحریم‌های شدیدی را علیه روسیه اعمال کرده‌اند و ولادیمیر پوتین را به انجام جنایت‌های جنگی در اوکراین متهم می‌کنند، هرچند که مسکو چنین اتهام‌هایی را رد می‌کند و تهاجم به کی‌یف را «عملیات نظامی ویژه» می‌نامد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر خلاف کشورهای غربی، سایر کشورهای گروه ۲۰ از جمله چین، هند و آفریقای جنوبی در واکنش به جنگ روسیه علیه اوکراین سکوت کرده‌اند. پیش از برگزاری این نشست، برخی از کشورها خواهان خروج روسیه از گروه ۲۰ شده بودند که با مخالفت بعضی از اعضای دیگر مواجه شد.

جانت یلن در این زمینه گفت: «در وضعیت چالش‌برانگیزی قرار داریم زیرا روسیه بخشی از گروه 20 است و در مورد چگونگی توصیف جنگ، میان اعضا اختلاف‌نظر وجود دارد.» 

روز جمعه وزیر خزانه‌داری آمریکا و وزیر دارایی کانادا، تهاجم مسکو را محکوم کردند و روسیه را مسئول ایجاد مشکلات اقتصادی عظیم ایجادشده دانستند.

پری وارجییو، رئیس بانک مرکزی اندونزی روز شنبه ۲۵ تیر (۱۶ ژوئيه) از کشورهای عضو گروه ۲۰ خواست که بر اهداف بهبود اقتصاد جهانی متمرکز شوند و اعلام کرد که جنگ در اوکراین، مذاکرات چندجانبه پی‌ در پی را تحت‌الشعاع قرار داده است.

سری مولیانی، وزیر دارایی اندونزی که ریاست این نشست دو روزه را بر عهده داشت، پیش از این امیدوار بود که شرکت‌کنندگان در این اجلاس بتوانند به طور مشترک به افزایش قیمت کالاها، تشدید بحران امنیت غذایی و تاثیر آن بر کشورهای کم‌درآمد رسیدگی کنند.

اعضای گروه ۲۰ در آغاز همه‌گیری کرونا نیز گرد هم آمده بودند، اما ابتکارات آنها برای فرونشاندن شوک واردشده به کشورهای فقیر و بدهکار نتایج قابل توجهی نداشت.

یکی از مزیت‌های گروه ۲۰ این است که حضور کم‌شمارتر رهبران کشورها امکان به نتیجه‌ رسیدن تصمیم‌ها را سریع‌تر و می‌کند. با این حال، از ایرادهای واردشده به این گروه نیز این است که بدون نظرخواهی از نزدیک به ۱۷۰ کشور، درباره مسائل کلی اقتصاد جهان تصمیم‌ می‌گیرند. در نشست رهبران کشورهای گروه ۲۰ هیچ رای‌گیری انجام نمی‌شود و تصمیم‌ها و توافق‌های آن الزام‌آور نیستند.

بیشتر از جهان