شورای عالی قضایی عراق، که بالاترین نهاد قانونگذاری این کشور به شمار میرود، اعلام کرد قدرت انحلال مجلس را ندارد. چند روز پیش از این، مقتدی صدر، روحانی بانفوذ شیعه عراقی به قوه قضاییه یک هفته مهلت داد تا مجلس را منحل کند تا راه برای برگزاری انتخابات جدید هموار شود.
با گذشت ده ماه از وقوع بنبست سیاسی در عراق اکنون پیشبینی میشود که تصمیم شورای عالی قضایی احتمالا تنشها میان پیروان مقتدی صدر و اعضای گروههای مورد حمایت تهران را افزایش دهد.
پس از اشغال نظامی عراق از سوی آمریکا در سال ۲۰۰۳ و سقوط حکومت صدام حسین، این طولانیترین بنبست سیاسیِ عراق محسوب میشود.
شورای عالی قضایی عراق، روز یکشنبه ۲۳ مرداد (۱۴ اوت) تشکیل جلسه داد و پس از آن در بیانیهای گفت گروههای سیاسی نباید قوه قضاییه را درگیر «رقابتهای سیاسی» خود کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقتدی صدر که حامیانش در اوایل ماه جاری پارلمان بغداد را تصرف کردند و از آن زمان به این سو در مقابل بنای پارلمان تحصن کردهاند، روز چهارشنبه گذشته به قوه قضاییه یک هفته فرصت داد تا قوه مقننه را منحل کند. صدر قبلا خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام شده بود اما این بار برای آن ضربالاجل تعیین کرد.
جناح سیاسی صدر بیشترین تعداد کرسیهای پارلمان را در انتخابات قبلی عراق به دست آورد، اما نتوانست دولتی تشکیل دهد که رقبای همسو با جمهوری اسلامی ایران در آن حضور نداشته باشند. او شنبه گذشته بدون تعیین تاریخ مشخص، از حامیان خود خواست تا آماده برگزاری تظاهرات گسترده در سراسر عراق شوند.
بیانیه شورای عالی قضایی عراق میگوید: «انحلال مجلس در حوزه اختیارات شورای عالی قضایی نیست» و وظیفه اصلی آن رسیدگی به امور حقوقی است و نمیتواند «در کار قوه مقننه و مجریه دخالت کند.»
شورای عالی قضایی عراق، حتی قبل از جلسه روز یکشنبه نیز اعلام کرده بود که مطابق قانون اساسی حق انحلال پارلمان را ندارد. این نهاد گفته بود که فقط قانونگذاران میتوانند قوه مقننه را منحل کنند.
از آنجا که مجلس از زمانبندی مندرج در قانون اساسی برای تشکیل دولت جدید پس از انتخابات اکتبر ۲۰۲۱ فراتر رفته است، در حال حاضر مشخص نیست که چه اتفاقی در صحنه سیاسی عراق خواهد افتاد.
رقبای سیاسی صدر در چارچوب هماهنگی، که ائتلافی متشکل از احزاب مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است، پیشتر گفته بودند که پارلمان باید برای انحلال خود تشکیل جلسه دهد. روز جمعه، هواداران این گروه در بغداد در اعتراض به اشغال مجلس توسط حامیان صدر تظاهرات کردند.
پیشتر در ماه جاری، هزاران نفر از حامیان صدر در منطقه حفاظتشده موسوم به «منطقه سبز» در بغداد تظاهرات کردند. پارلمان عراق، ساختمانهای دولتی و سفارتخانههای خارجی در این منطقه قرار دارند.
معترضان وارد ساختمان پارلمان شدند و پس از آن جلسات پارلمانی تا اطلاع ثانوي لغو شد. این اقدام معترضان حامی صدر همچنین تلاشهای چارچوب هماهنگی برای تشکیل دولت جدید را مختل کرد.