مراکش سفیر خود در تونس را فراخواند و از شرکت در کنفرانس ژاپن-آفریقا انصراف داد

رباط گفت که تصمیم تونس در دعوت از رییس جبهه پلیساریو برای شرکت در کنفرانس ژاپن-آفریقا اقدامی خصمانه علیه مراکش است

دیدار قیس سعید، رییس‌جمهوری تونس با یوشیماسا هایاشی، وزیر خارجه ژاپن در تونس به مناسبت کنفرانس ژاپن-آفریقا- Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

مراکش سفیر خود در تونس را برای مشورت فراخواند و اعلام کرد که در کنفرانس آفریقا-ژاپن که قرار است در آخر هفته پیش رو، یعنی شنبه و یکشنبه، در پایتخت تونس برگزار شود، شرکت نمی‌کند.

این تصمیم مراکش در روز جمعه ۲۶ اوت، پس از آن اتخاد شد که قیس سعید، رییس‌جمهوری تونس، از ابراهیم غالی، رهبر جبهه پلیساریو، جنبش استقلال‌طلب فعال در صحرای غربی، برای شرکت در هشتمین «کنفرانس بین‌المللی توکیو برای توسعه آفریقا» دعوت کرد.

کنفرانس روزهای شنبه و یکشنبه، ۲۷ و ۲۸ اوت در شهر تونس برگزار می‌شود.

رباط گفت که تصمیم تونس برای دعوت از رهبر جبهه پلیساریو برای شرکت در نشست توسعه ژاپن در آفریقا، «احساسات مردم مراکش را به شدت جریحه‌دار کرده است.»

وزارت خارجه مراکش در بیانیه‌ای در روز جمعه، اقدام تونس را «خصمانه و جدی» توصیف کرد و گفت که به روابط برادرانه دو کشور آسیب می‌زند. در همین بیانیه مراکش اعلام کرد که سفیرش را فرامی‌خواند و از شرکت در نشست توسعه ژاپن در آفریقا اعلام انصراف می‌کند.

در این بیانیه آمده است: «استقبال رییس‌جمهوری تونس از رییس یک جنبش جدایی‌طلب، اقدامی سنگین است و تونس بر خلاف توصیه ژاپن و با نقض روند آماده‌سازی و قوانین تعیین‌شده، به طور یک‌جانبه تصمیم به دعوت پلیساریو گرفته است.»

مراکش همچنین تونس را متهم کرد که اخیرا «مواضع منفی خود را در برابر مراکش چند برابر کرده است» و تصمیم به دعوت از غالی «‌آشکارا خصومت این کشور را تایید می‌کند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پلیساریو جنبشی است که برای استقلال و خودمختاری صحرای غربی فعالیت می‌کند. صحرای غربی در جوار مراکش، منطقه‌ای عمدتا بیابانی با ارزش استراتژیک و غنی از مواد معدنی است. مراکش صحرای غربی را بخشی از قلمرو سرزمینی خود می‌داند و رباط کنترل ۸۰ درصد از منطقه مورد مناقشه را در اختیار دارد.

الجزایر بزرگترین حامی جبهه پلیساریو است و همین موضوع یکی از جدال‌های دنباله‌دار میان دو کشور همسایه الجزایر و مراکش در شمال آفریقا به شمار می‌رود.

تونس، دیگر کشور حاشیه مدیترانه در شمال‌ آفریقا، اخیرا روابطش با الجزایر گرم‌تر شده و احتمال می‌رود که دعوت از ابراهیم غالی، تحت تاثیر همین گرمی روابط باشد. الجزایر بزرگترین همسایه تونس است و رییس‌جمهور الجزایر به تازگی در ماه ژوئیه به تونس سفر کرده بود.

یک هفته قبل از این که تونس از رهبر گروه جدایی‌طلب جبهه پلیساریو برای شرکت در نشست دعوت کند، ملک محمد ششم، پادشاه مراکش از شرکای این کشور خواسته بود تا موضع خود در قبال صحرای غربی را شفاف کنند.

مکی سال، رییس‌جمهور سنگال، که در حال حاضر رییس اتحادیه آفریقا است، قرار است در کنفرانس ژاپن در تونس سخنرانی کند. اتحادیه آفریقا صحرای غربی را به عنوان یک عضو به رسمیت می شناسد، اما کشورهای آفریقایی بر سر به رسمیت شناختن جبهه پلیساریو در دو دسته قرار دارند.

مراکش در سال ۲۰۲۰ و در چارچوب پیمان‌ ابراهیم روابط خود با اسرائیل را عادی‌سازی کرد. یکی از امتیازهایی که مراکش در ازای این توافق دریافت کرد این بود که حق حاکمیت رباط بر صحرای غربی از سوی آمریکا به رسمیت شناخته شد.

بیشتر از جهان