از مترو ریاض تا تاکسی‌های پرنده؛ تحولی عظیم در حمل‌ونقل عربستان سعودی

متروی ریاض بخش مهمی از برنامه چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی است که هدف آن تنوع بخشیدن به اقتصاد پادشاهی و بهبود کیفیت زندگی شهروندان این کشور است

تصویری از متروی ریاض ـ رویترز

خبرگزاری العربیه در گزارشی که روز جمعه ۲۰ دسامبر (۳۰ آذر) منتشر کرد، به تحولات عظیمی پرداخت که در حمل‌ونقل عربستان سعودی در حال شکل‌گیری است.

براساس این گزارش، پروژه چند میلیارد دلاری مترو ریاض نشان‌دهنده تغییری اساسی در حمل‌ونقل عمومی شهری است که ساکنان آن عمدتا به وسایل نقلیه شخصی متکی‌اند.

مترو ریاض، که قرار است در سه فاز افتتاح شود، بخش مهمی از برنامه چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی است که هدفش تنوع بخشیدن به اقتصاد پادشاهی و بهبود کیفیت زندگی شهروندان این کشور است.

خط آبی مترو ریاض، که ۳۸ کیلومتر طول دارد، یکی از اولین خطوطی است که در کنار خطوط زرد و بنفش افتتاح شد و در مسیر شمالی-جنوبی‌اش از مرکز شهر ریاض می‌گذرد. خطوط قرمز و سبز ۱۵ دسامبر راه‌اندازی شد و خط نارنجی قرار است تا پنجم ژانویه ۲۰۲۵ افتتاح شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کل این پروژه شش خط رنگی به طول ۱۷۶ کیلومتر با ۸۵ ایستگاه مترو دارد که آن را به یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های حمل‌ونقل شهری در جهان تبدیل می‌کند. ۴۰ درصد مسیرها زیر زمین اجرا می‌شوند و به این ترتیب مسافران بدون راه‌بندان و در زمانی کمتر به مقصد می‌رسند.

این سیستم ۱۸۳ ریل قطار دارد که شرکت‌های زیمنس، بمباردیر و آلستوم آن‌ها را تولید کرده‌اند و طولانی‌ترین شبکه مترو بدون راننده جهان است. عملیات کاملا خودکار این خطوط مترو نشان‌دهنده جهش تکنولوژیکی قابل توجهی برای زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی منطقه است.

هدف شبکه حمل‌ونقل مترو ریاض همگامی با جمعیت روبه‌رشد شهر است که پیش‌بینی می‌شود از هفت میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ به ۹.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ برسد.

به گفته کارشناسان، شبکه مترو ریاض در تسهیل برنامه‌های توسعه پایتخت عربستان سعودی نقش مهمی خواهد داشت. شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، از طریق این طرح و پروژه‌های بلندپروازانه دیگر برای تبدیل ریاض به یکی از ۱۰ اقتصاد بزرگ در جهان گام برمی‌دارد.

از طریق گسترش خطوط مترو، ریاض به مکانی جذاب‌تر برای زندگی و کار تبدیل می‌شود و آورده‌های اقتصادی فراوانی را به همراه خواهد داشت. در عین حال،‌ موضوع مهم دیگر این است که پروژه متحول‌کننده مترو ریاض در ایجاد شغل، تقویت مشاغل محلی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نقش مهمی دارد.

این مترو برای جابه‌جایی ۱.۲ میلیون مسافر در روز طراحی شده و برنامه‌هایی برای افزایش ۳.۶ میلیون مسافر دارد که به کاهش ترافیک و کاستن از وابستگی شهروندان ریاض به خودرو کمک می‌کند. این تغییر نه‌تنها مصرف سوخت و آلودگی هوا را کاهش می‌دهد، که کیفیت زندگی روزمره را بهبود می‌بخشد.

مسیر نوسازی زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریاض در سال ۲۰۱۲ با توسعه مدل‌های فیزیکی ایستگاه‌های مترو آغاز شد. بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶، این مدل‌ها در نمایشگاه‌ها و رویدادهای مختلف جهانی ازجمله نمایشگاه شهر هوشمند ریاض معرفی شدند و توجه بین‌المللی را به خود جلب کردند. در سال ۲۰۱۸، پس از طی مراحل ابتدایی این پروژه، ساخت مترو ریاض به نقطه عطف دیگری رسید و حمایت‌های مالی کلیدی را برای ایستگاه‌های اصلی تضمین کرد. در همان سال شبکه اتوبوسرانی تکمیلی ریاض راه‌اندازی شد و یک سیستم حمل‌ونقل عمومی یکپارچه ایجاد کرد.

در عین حال، با نگاهی به آینده، چشم‌انداز حمل‌ونقل عربستان سعودی فراتر از راه‌حل های متعارف زمینی است. پادشاهی سعودی در حال بررسی امکان راه‌اندازی تاکسی‌های هوایی برای انجام کارهای مختلف است، از حمل‌ونقل تجهیزات پزشکی و تسهیل سفرهای اضطراری تا جابه‌جایی زائران و پشتیبانی از عملیات لجستیکی.

گفته می‌‌شود که شرکت هواپیمایی ملی عربستان سعودی قصد دارد سفارشش برای ۵۰ وسیله نقلیه هوایی برقی را طی سال ۲۰۲۶ دریافت کند.

در ماه ژوئن، هواپیمای کوچک «ئی‌اچ ۲۱۶ اس» (EH216-S)، اولین تاکسی هوایی مستقل دارای مجوز در جهان، اولین پروازش را در مکه انجام داد. این وسیله نقلیه که فرود الکتریکی بدون خلبان (eVTOL) دارد، زائران حج را جابه‌جا می‌کرد و نقطه عطف مهمی در پیشرفت تحرک هوایی در عربستان سعودی بود.

کارشناسان حمل‌ونقل عربستان سعودی می‌گویند در آینده‌ای نزدیک این تاکسی‌های هوایی در محیط شهری کار خواهند کرد و برای سفرهای بسیار خاص بین چند مکان مهم و در درجه اول برای تجربه‌های گردشگری آینده‌نگر ارائه می‌شوند.

بیشتر از جهان