بانک مرکزی افغانستان روز سهشنبه، هشتم شهریور (۳۰ اوت)، در توییتی اعلام کرد یک بسته ۴۰ میلیون دلاری پول نقد به عنوان کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به افغانستان رسیده و به یکی از بانکهای تجاری افغانستان واریز شده است. این بانک روز دوشنبه هم از تحویل یک بسته ۴۰ میلیون دلاری دیگر به یکی از بانکهای تجاری افغانستان خبر داده بود.
این سومین بسته ۴۰ میلیون دلاری است که طی یک ماه گذشته به عنوان کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به افغانستان وارد میشود. البته هنوز منشا دقیق و اهداکنندگان این پولها مشخص نیستند و بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترل طالبان است، هنوز اعلام نکرده که این پول از طرف سازمان ملل است یا نهادهای امدادرسان یا کشوری خاص آنها را اهدا کردهاند.
کمکهای نقدی که در یک سال گذشته تحت عنوان کمک جامعه جهانی به افغانستان اهدا شد، به دلیل تسلط طالبان بر بانک مرکزی افغانستان به این بانک تحویل داده نشد و اغلب کمکهای نقدی به بانک بینالمللی افغانستان (ایآیبی بانک) که یکی از بانکهای خصوصی و معتبر است، واریز میشوند.
بر اساس آمار بانک مرکزی افغانستان، در یک سال گذشته و پس از تسلط طالبان بر افغانستان، مجموع کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به این کشور به رقم یک میلیارد و ۱۱۳ میلیون دلار رسید. بانک مرکزی افغانستان و بانک خصوصی که این بستههای نقدی جدید را دریافت کرد، تاکنون در مورد نحوه توزیع و استفاده از این پول، اطلاعاتی منتشر نکردهاند. با این حال، بحران کمبود نقدینگی در افغانستان هنوز وجود دارد و بیشتر بانکهای این کشور از کمبود ارز فیزیکی در بازار شاکیاند.
بازرگانان افغان تحریمهای سازمان ملل و ایالات متحده بر طالبان را دلیل بروز مشکلات در معاملات بازرگانی و بانکی عنوان میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بانک مرکزی افغانستان که اکنون در کنترل طالبان است، با اعلام خبر وصول بستههای نقدی جدید به افغانستان در توییتر، از جامعه جهانی خواست تعامل و همکاری با افغانستان در زمینه بانکداری را افزایش دهد. به نوشته بانک مرکزی افغانستان، «مدیریت افغانستانبانک بر این باور است که ورود ارز به افغانستان از راههای اصولی گام خوبی است. مدیریت بانک از جامعه جهانی میخواهد زمینه مراودات بانکی با افغانستان را فراهم کنند و کمکهای بشردوستانه را از طریق بخش بانکی افغانستان انتقال دهند.»
این در حالی است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، بیشتر کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی از طریق آژانسهای امدادرسان سازمان ملل در افغانستان هزینه میشوند. برخی از سیاستمداران آمریکایی و اروپایی بارها تاکید کردهاند که دولتها باید کمکهای بشردوستانه را به نحوی در افغانستان توزیع کنند که از دسترسی نیافتن طالبان به آنها اطمینان کامل حاصل شود.