دیدار پوتین با لوکاشنکو؛ بلاروس درگیر جنگ اوکراین می‌شود؟

کرملین این ادعا را که مسکو از مینسک می‌خواهد به جنگ اوکراین بپیوندد، «دروغی احمقانه و بی‌اساس» خواند

رئیس‌جمهوری روسیه به همراه وزرای دفاع و امورخارجه‌ خود به بلاروس رفت - AFP

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، به همراه وزرای دفاع و امورخارجه‌ خود به بلاروس رفته؛ هم‌زمان در کی‌یف، این نگرانی که مسکو قصد دارد نزدیک‌ترین متحد خود را در حمله زمینی جدیدی در اوکراین درگیر کند، بالا گرفته است.

گفته می‌شود که پوتین پیش از مذاکره با الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهوری بلاروس، در مینسک بر روابط نزدیک نظامی-فنی بین این دو متحد تاکید کرده است.

با شروع حمله روسیه به اوکراین در فوریه، پوتین اجازه یافت از بلاروس به عنوان سکوی پرتاب برای حمله به کی‌یف استفاده کند– اگرچه لوکاشنکو بارها گفته کشورش که به‌شدت به حمایت مسکو متکی است، وارد جنگ نخواهد شد؛ چون چنین اقدامی در کشورش بسیار منفور است.

سرهی نایف، فرمانده نیروهای مشترک اوکراین، گفته بود که او معتقد است این مذاکرات درباره «تجاوز بیشتر به اوکراین و مشارکت گسترده‌تر نیروهای مسلح بلاروس در عملیات علیه اوکراین، به‌ویژه، به نظر ما روی زمین» است. پوتین اندکی پس از آنکه وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای این کشور که از اکتبر در بلاروس مستقرند، تمرین‌های نظامی مشترکی انجام خواهند داد، وارد مینسک شد. این در حالی‌ است که هفته گذشته سه هواپیمای جنگی روسیه و یک سیستم هشدارسریع هوایی و هواپیمای کنترلی در بلاروس مستقر شدند.    

سویتلانا تسیخانوسکایا، رهبر مخالفان تبعیدی بلاروس، در مصاحبه با روزنامه کی‌یف‌پست که روز دوشنبه منتشر شد، هشدار داد احتمال اعزام سربازان منیسک به اوکراین «در هفته‌های پیش رو افزایش می‌یابد». این آخر هفته، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، هشدار داده بود که روسیه برای حمله زمینی بزرگ دیگری در اوایل سال آینده برنامه‌ریزی می‌کند و او برای «تمام سناریوهای دفاعی ممکن» در برابر مسکو و متحدانش آماده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان، نیز بعدازظهر دوشنبه در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که بابت دیدار مینسک «نگرانی‌هایی» وجود دارد: «البته نگرانی از این بابت است که پیامد این دیدار چه خواهد بود: آیا نقش بلاروس در جنگ متجاوزانه روسیه علیه اوکراین دوباره تغییر خواهد کرد یا اصلاح می‌شود.»

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که بلاروس «متحد شماره ۱» روسیه است و افزود این اظهارنظرها که مسکو قصد دارد مینسک را برای پیوستن به آنچه «عملیات نظامی ویژه» می‌نامد، تحت فشار قرار بدهد، «دروغی احمقانه و بی‌اساس» است.

پوتین در روزهای اخیر، حضوری آشکارتر داشته و روز جمعه با فرماندهان نظامی‌ خود در مقر هماهنگی تهاجم دیدار کرده است. سفر اخیر به مینسک نخستین سفر او [به این کشور] از سال ۲۰۱۹ است.        

اواخر روز دوشنبه، خبرگزاری‌های روسیه گزارش دادند که پوتین دستور تقویت مرزهای روسیه و هوشیاری بیشتر دفتر امنیت فدرال در برابر نفوذ خارجی را صادر کرده است.

روسیه ساعاتی پیش از دیدار دو رئیس‌جمهوری، اوایل وقت دوشنبه با پهپاد «انتحاری»، به زیرساخت‌های مهم کی‌یف و اطراف آن حمله کرد. این سومین حمله هوایی روسیه به اطراف پایتخت اوکراین در یک هفته گذشته بود؛ در حالی‌ که حمله به شبکه انرژی این کشور هم‌زمان با شروع زمستان سرد در اوکراین، هفته‌ها است که رخ می‌دهد.

نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور ۳۰ پهپاد از جمله ۱۸ فروند از ۲۳ مورد در اطراف کی‌یف را سرنگون کرده است. مقام‌ها گفتند که دست‌کم سه نفر مجروح و ۹ ساختمان در منطقه وسیع‌تر کی‌یف تخریب شدند و گلوله‌باران به قطع برق اضطراری در ۱۱ منطقه مرکزی و شرقی این کشور از جمله کی‌یف منجر شد. ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف، در پیامرسان تلگرام گفت: «در نتیجه حمله به پایتخت، تاسیسات زیرساختی حیاتی آسیب دیدند. مهندسان در تلاش‌اند تا با تامین انرژی و گرما به‌سرعت وضعیت را به ثبات برسانند.» دفتر ریاست‌جمهوری اوکراین نیز به طور جداگانه اعلام کرد بین یکشنبه تا دوشنبه، دست‌کم سه غیرنظامی در جنگ کشته و ۱۱ تن زخمی شدند.

به گزارش خبرگزاری دولتی تاس به نقل از رویترز، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای این کشور ظرف ۲۴ ساعت، چهار موشک ضدتشعشع هارم (HARM) ساخت آمریکا را بر فراز منطقه بلگورود در مرز اوکراین سرنگون کردند.

زلنسکی طی سخنرانی ویدیویی در نشستی در لتونی، از رهبران غربی خواست طیف گسترده‌ای از سیستم‌های تسلیحاتی به‌ویژه تانک‌های جنگی مدرن، سیستم‌های دفاع هوایی و توپخانه را تامین کنند. ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، نیز از همتایان خود خواست تلاش‌هایشان را افزایش دهند.

زلنسکی در سخنرانی‌ خود اشاره کرد پهپادهایی که در حملات روز دوشنبه استفاده شدند، بخشی از مجموعه جدید حدود ۲۵۰ فروندی‌اند که روسیه از ایران تهیه کرده است. ایران پیش‌تر تامین پهپاد برای مسکو را تایید کرده بود، اما گفت که این پیش از تهاجم اخیر بوده است.

در جاهای دیگر، وزرای اتحادیه اروپا توافق موعود برای اجرای سقف قیمت گاز طبیعی را نهایی کردند و امیدوارند این اقدام در مقابل افزایش بیش‌ازحد قیمت‌ها، به خانواده‌ها و کسب‌وکارها کمک کند؛ هرچند کمیسیون اروپا اعلام کرد اگر تجزیه و تحلیل تنظیم‌کننده‌ها نشان دهد مخاطرات بیش از منافع است، برای تعلیق این اقدام‌ توافق‌شده آماده است.

© The Independent

بیشتر از جهان