آمارهای اقتصادی عربستان سعودی از افزایش بیسابقه حضور زنان در زمینههای مختلف شغلی این پادشاهی حکایت دارد.
العربیه انگلیسی درباره اینکه چه عواملی سبب شدهاند عربستان سعودی شاهد چنین تغییری باشد، با دکتر هنادی الحکیر، مدیر کل توانمندسازی زنان در وزارت منابع انسانی این پادشاهی، گفتگو کرده است.
در این گفتگو اشاره میشود که پادشاهی سعودی در طول سالهای گذشته شاهد بیشترین مشارکت زنان در فعالیتهای اقتصادی در منطقه بوده است.
هنادی الحکیر تاکید کرد که تقویت مشارکت زنان در عرصههای شغلی ناشی از چشمانداز ۲۰۳۰ بوده و همسویی با تعهدات جهانی مانند اهداف توسعه پایدار سازمان ملل نیز در این زمینه نقش داشته است.
به گفته او، «افزایش مشارکت زنان در اقتصاد بازتاب یک تحول اساسی در عربستان سعودی است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مقام تاکید کرد که چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی برنامه راهبردی پادشاهی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و همچنین اصلاحات اجتماعی است که تاکنون توانسته به اهدافش و حتی فراتر از اهداف تعیینشده برسد.
الحکیر افزود: «دولت سعودی با درک این موضوع که اقتصاد شکوفا نیازمند مشارکت تمامی شهروندان است، ابتکارات و اصلاحات کلیدی را برای افزایش مشارکت زنان در نیروی کار و فرصتهای مدیریتی آغاز کرد. در سال ۲۰۱۷، مشارکت زنان در نیروی کار عربستان ۱۷ درصد بود. براساس چشمانداز ۲۰۳۰، دولت افزایش این میزان به ۳۰ درصد تا سال ۲۰۳۰ را هدفگذاری کرد؛ هدفی که اکنون از آن فراتر رفته و به ۳۶.۲ درصد در سال ۲۰۲۴ رسیده است.»
او همچنین افزود: «آمارهای بازار کار عربستان سعودی نشان میدهد که بیکاری زنان در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۴ به پایینترین سطح در تاریخ این کشور یعنی ۱۱.۹ درصد رسیده است. ترکیبی از آموزش و اصلاحات بازار کار که در سیاستهای جدید گنجانده شدهاند باعث این پیشرفت سریع شده است.»
به گفته الحکیر، ابتکارات هدفمند و اصلاحات ساختاری محرکهای اصلی دگرگونی سریع عربستان سعودی بوده است.
او گفت: «یکی از این ابتکارات آموزش بیش از ۱۲۲ هزار زن بود تا آنها بتوانند شغلی پیدا کنند. در عین حال، اصلاحات قانونی درمورد دستمزد برابر و ایمنسازی محیطهای شغلی نیز در این زمینه بیتاثیر نبوده است. همچنین افزایش مرخصی زایمان به ۱۲ هفته با حقوق کامل، تعادل بین کار و سایر تعهدات را برای زنان میسر کرده است.»
مدیرکل توانمندسازی زنان در عربستان سعودی همچنین گفت که سیاستهای ترویج فرصتهای برابر و قوانین ضد تبعیض، آینده شغلی زنان را تضمین میکند. این اقدامات سبب میشود که زنان نهتنها بتوانند وارد نیروی کار شوند، که بتوانند در سمتهای مدیریتی نیز فعالیت کنند.
او گفت که زنان در تمامی صنایع پادشاهی سعودی در حال پیشرفتاند و در نقشهای مدیریتی نیز وارد میشوند، به طوری که تاکنون ۴۳.۰۸ درصد زنان در سمت مدیریت میانی و بالاتر از آن فعالاند.
به گفته او، در حالی که عربستان سعودی اجرای چشم انداز ۲۰۳۰ را پی میگیرد، سیاستها و ابتکاراتی که برای حضور بیشتر زنان در عرصههای اقتصادی در نظر گرفته شده، نهتنها نیروی کار این کشور را متحول میکند، که این پادشاهی را به کشوری پیشرو در منطقه تبدیل میکند.
دولت عربستان سعودی علاوه بر اینکه میکوشد در بخش اقتصاد و بازرگانی فرصتهای برابر در اختیار زنان و مردان قرار دهد، در موضوع حقوق و مزد نیز میان زنان و مردان برابری ایجاد کرده است.
گام دیگری که دولت عربستان سعودی در این راه برداشته تصویب قوانین و آییننامههای متعدد برای حمایت از زنان کارگر و کارمند و توجه به نگهداری کودکان آنها در ساعتهای کاری است. ازجمله میتوان به برنامه کار از راه دور موسوم به «کار انعطافپذیر» و تامین ۸۰ درصد هزینه رفتوآمد کارگران زن به خانه و محل کار- از بودجه دولت- نام برد.
هماکنون، در نتیجه سیاستها و طرحهای دولت برای تقویت و ارتقای جایگاه زنان، وضعیت زنان سعودی بهشکلی بنیادین متحول شده است و شماری از زنان شایسته به سمتهای مدیریتی بالارتبه و نیز در راس وزارتخانهها، سفارتخانهها، یا به نمایندگی مجلس دست یافتهاند که در گذشته در انحصار مردان بود.