یحیی ابراهیمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، از مهاجرت درصد بالایی از پزشکان ایرانی به کشورهای حوزه خلیجفارس خبر داد. به گفته او، برخی افراد کارهایی انجام دادند که نتیجهاش مهاجرت پزشکان متخصص از ایران بود.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس «اختلاف زیاد پرداختی» را دلیل اصلی مهاجرت پزشکان به کشورهای حاشیه خلیجفارس دانست و افزود: «پلکانی کردن کارانه و اخذ مالیات سنگین سبب شد حقوق ماهیانه یک پزشک در ایران بیش از ۳۰ میلیون تومان نباشد.»
این نماینده مجلس مهاجرت پزشکان از ایران را «ظلم در حق مردم و نظام جمهوری اسلامی» توصیف کرد.
سازمان نظام پزشکی ایران پیشتر اعلام کرده بود که در طول یک سال گذشته، ۱۶۰ متخصص قلب از ایران مهاجرت کردهاند و در همین مدت، ۳۰ هزار نفر از اعضای کادر درمان شامل پزشکان و پرستاران که مقصدشان کشور عمان بود، درخواست «گوداستندینگ» (گواهی حسن انجام کار و عدم سوءپیشینه) دادهاند. در چهار سال گذشته، ۱۶ هزار پزشک عمومی هم ایران را ترک کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی، نیز «سیاستهای نادرست» را عامل اصلی مهاجرت پزشکان و کاهش تمایل آنان به ادامه تحصیل دانسته و گفته بود که ممکن است در آیندهای نه چندان دور مجبور شویم از خارج پزشک وارد کنیم؛ بهخصوص اینکه پزشکان نیز برای ادامه تحصیل در دورههای تخصص و فوقتخصص رغبتی نشان نمیدهند. او میزان مهاجرت پزشکان را «زنگ خطر جدی» دانست و آن را «چالش اساسی» برشمرد.
کاهش تمایل به ادامه تحصیل و موج و مهاجرت پزشکان از ایران موضوعی است که برخی «نمایندگان ولایی» مجلس نیز به آن اعتراف کردهاند؛ پیشتر محمدعلی محسنیبندپی، عضو فراکسیون مستقلین ولایی، گفته بود که «هنگکنگ به دانشجویان ایرانی پذیرش دکترا میدهد و حاضر است تمام امکانات زندگی و تحصیل آنها را تامین کند تا دوران تحصیل خود را در این کشور بگذرانند».
در پیوند با همین موضوع، مسعود پزشکیان، دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان، نیز گفت که کشورهایی مانند امارات متحده عربی برای نخبگان ایرانی «دام» پهن کردهاند. شاهین آخوندزاده، استادتمام گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس بیمارستان روزبه، با تایید تلاش کشورهای دیگر برای جذب پزشکان ایرانی، گفت که عمان «مثل جاروبرقی» در حال جذب پزشکان ما در رشتههای مختلف است.
نتایج یک نظرسنجی در رصدخانه مهاجرت ایران نشان میدهد که ۵۳ درصد کادر درمان در ایران مایلاند مهاجرت کنند. بر اساس این نظرسنجی، بیثباتی اقتصادی، شیوه حکمرانی و مملکتداری، ناامیدی از آینده، امید به زندگی بهتر در خارج از کشور، وضعیت آزادیهای فردی و اجتماعی و کیفیت بهتر زندگی در خارج از ایران» از مهمترین عوامل موثر بر میل مهاجرت در میان پزشکان و پرستاراناند.
بررسیهای آماری نشان میدهد یکچهارم پزشکان ایرانی مهاجرت میکنند. همچنین گزارش جدید رصدخانه مهاجرت ایران نیز آشکار میکند که ۲۹ هزار ایرانی در بخش بهداشت و درمان آمریکا کار میکنند که ۲۴ هزار نفر آنان مشاغل تخصصی دارند.
بهرام صلواتی، رئیس رصدخانه مهاجرت ایران، بهتازگی در مراسم رونمایی از کتاب سال مهاجرت ایرانیان در سال ۱۴۰۰، خبر داد که آمار مهاجرت ایرانیان به ۶۵ هزار نفر در سال افزایش یافته است. بر مبنای گزارش رصدخانه مهاجرت ایران، در ۱۰ سال منتهی به سال ۲۰۲۱، برای ایرانیان در اروپا، آمریکای شمالی، استرالیا، ترکیه و شماری دیگر از کشورها سالانه بهطور متوسط حدود ۸۶ هزار ویزا یا اجازه اقامت غیرتوریستی صادر شده است.