روسیه سفارت خود را در افغانستان تعطیل نمی‌کند

روز گذشته مقام‌های طالبان خروج دیپلمات‌ها و کارمندان سفارت عربستان سعودی از کابل را تایید کردند

روسیه روابط نزدیک با طالبان برقرار کرده است. بارها ضمیر کابلوف به دیدار مقام‌های ارشد طالبان اقدام کرده است- ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / AFP

ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس ‌جمهوری روسیه در امور افغانستان، روز دوشنبه، ششم فوریه (۱۷ بهمن)، به خبرگزاری تاس گفت که مسکو قصد ندارد سفارت خود را در افغانستان تعطیل کند. 

کابلوف در پاسخ به این پرسش که آیا روسیه برنامه‌ای برای تعطیل کردن سفارت خود در کابل دارد یا خیر، گفت: «حتی به این موضوع فکر نکرده‌اند.»

روسیه روابط نزدیکی با طالبان برقرار، و ضمیر کابلوف نیز بارها با مقام‌های ارشد طالبان دیدار کرده است.

کابلوف در مسند نماینده ویژه رئیس‌ جمهوری روسیه در افغانستان، در صدد تقویت روابط مسکو با حکومت طالبان است. این روابط در دورانی که طالبان علیه نظام جمهوریت مورد حمایت کشورهای غربی می‌جنگیدند، آغاز شد.

روز گذشته مقام‌های طالبان خروج دیپلمات‌ها و کارمندان سفارت عربستان سعودی از کابل را تایید کردند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، گفت: «بسته شدن سفارتخانه عربستان سعودی درست نیست، بلکه دیپلمات‌های آن‌ برای آموزش، یک هفته به عربستان [سعودی] فراخوانده شده‌اند و سپس برمی‌گردند و شایعات دیگر در این راستا درست نیست.»

پیش‌تر، گزارش‌هایی مبنی بر خروج دیپلمات‌های سفارت عربستان سعودی در کابل منتشر شده بود.

گفته می‌شود که برخی از کشورهای عربی و نمایندگی‌های دیپلماتیک کشورهای غربی، تصمیم گرفته‌اند این نمایندگی‌ها را در افغانستان تعطیل کنند.

اما مطلق بن ماجد القحطانی، نماینده ویژه حکومت قطر برای افغانستان، روز یکشنبه، ۱۶ بهمن (۵ فوریه)، با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، دیدار کرد. 

در بیانیه وزارت خارجه طالبان آمده است که در این دیدار بر گسترش روابط دو کشور تاکید شده است: «در این دیدار درباره همکاری‌های سیاسی، بهبود روابط و کمک‌های بشردوستانه گفت‌وگو شد. دو طرف توافق دارند که فرصت‌ها باید درست مدیریت شود.»

طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی نیز بر افغانستان تسلط داشتند و در آن دوران، رژیم طالبان با عربستان سعودی ارتباط نزدیکی داشت. اما با حمله شبکه القاعده به ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی و مخالفت طالبان با درخواست آمریکا برای تحویل دادن اسامه بن‌لادن، رهبر شبکه القاعده، این روابط افول کرد. 

طالبان در دوران جنگ با حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی آن، توانستند با قطر رابطه برقرار کنند و با همکاری و میزبانی قطر، توافق صلح میان آمریکا و طالبان به امضا رسید که بر اساس آن، تمام نیروهای خارجی در ۳۱ اوت ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند.

با به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، عربستان سعودی چندین بار از رویکرد طالبان در زمینه ممنوعیت آموزش زنان و دختران انتقاد کرد. عربستان سعودی تعامل آنچنانی با حکومت طالبان نداشت و بیشتر فعالیت سفارت عربستان، به اعطای ویزا برای شهروندان افغانستان و کمک‌رسانی به نیازمندان متمرکز بود.

در کابل، پایتخت افغانستان، تهدیدهای امنیتی افزایش یافته است و گروه موسوم به داعش شاخه خراسان، تهدیدی جدی برای فعالیت‌های دیپلماتیک در حکومت طالبان به شمار می‌رود.

گروه داعش خراسان در دسامبر ۲۰۲۲ مسئولیت حمله به سفارت پاکستان را پذیرفت. در این حمله، نگهبان این سفارت زخمی شد. پیش از این رویداد، در سپتامبر ۲۰۲۲ نیز گروه داعش مسئولیت حمله به سفارت روسیه را در کابل پذیرفت که در آن شش نفر، از جمله دو دیپلمات ارشد روس، کشته شدند.

خبرگزاری باختر که زیر نظر طالبان فعالیت می‌کند، اخیرا یاداشتی با عنوان «شماری از کشورها و حلقات می‌خواهند، امارت اسلامی را در مضیقه امنیتی و سیاسی قرار دهند» منتشر کرد و از جانب حکومت طالبان، در مورد تامین امنیت نهادهای دیپلماتیک و کارکنان آن‌ها، به آنان اطمینان داد.

در این یاداشت ادعا می‌شود که برخی از کشورها به بهانه نبود امنیت، به جنگ روانی متوسل شده‌اند: «این حلقات و کشورها  بحث نبود امنیت در کشور را همیشه به مثابه یک بحث ابزاری مطرح کرده‌اند که در آن بیشتر اذهان عامه نشانه گرفته شده است و بیشتر به جنگ روانی با مردم ما فکر کرده‌اند.»

با اینکه حکومت طالبان در سطح ملی و جهانی با بحران مشروعیت مواجه است، خبرگزاری باختر از حکومت طالبان در حکم «نظام مشروع» نام می‌برد که خود را در قبال تامین امنیت نهادهای دیپلماتیک و کارکنان آن، مسئول می‌داند.

طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ حکومت پیشین افغانستان را سرنگون کردند و با توسل به گزینه نظامی بر کشور حاکم شدند، اما هنوز هیچ کشوری حکومت آن‌ها را به رسمیت نشناخته است.

بیشتر از جهان