خسارت دهها هزار میلیارد تومانی ناشی از قطع و اختلال اینترنت که از چهار ماه گذشته به اقتصاد ایران تحمیل شده، با تداوم این وضعیت رو به افزایش است و کوچ فعالان بازار رمزارز از کشور را تشدید کرده است.
تازهترین گزارشها حکایت از آن دارد که پس از فعالان استارتاپی، حالا نوبت به معاملهگران بازار رمزارزها رسیده است که به فکر کوچ از ایران باشند.
معاملهگران این بازار به ابزارهای برخط مختلفی مانند نمودارهای قیمتی، تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال و اخبار مهم نیاز دارند که دسترسی به این ابزار و اخبار در ماههای اخیر برای آنها سختتر از گذشته شده است.
سایت «دیدهبان ایران» هم گزارش کرده است درپی تداوم وضعیت وخیم اینترنت در ایران، مهاجرت معاملهگران بازارهای رمزارز افزایش چشمگیری داشته است.
به نوشته این سایت، «در چند ماه اخیر تعداد معاملهگرانی که برای مهاجرت دست به کار شدند بسیار افزایش یافته است و تعداد بیشتری نیز در حال انجام کارهای اولیه برای مهاجرتاند.»
آنطور که این سایت اعلام کرده است هر معاملهگری که از ایران میرود دستکم دو هزار دلار از کشور خارج میکند.
شرکتها و فعالان استارتاپی از دیگر گروههایی گزارش شدهاند که درپی تداوم اختلال و قطعی اینترنت، بار مهاجرت به کشورهای جنوب ایران یا ترکیه را بستهاند.
مقامهای دولتی، از جمله ابراهیم رئیسی هم ماهها است که وعده میدهند وضعیت اینترنت را بهبود خواهند داد، اما از تحقق این وعدهها خبری نیست.
در این میان، برخی گزارشها هم میگوید وضعیت کنونی اینترنت در ایران ناشی از اجرای چراغ خاموش بخشی از طرح جنجالی «صیانت» است که پیشتر جمهوری اسلامی بهدلیل انتقادهای گسترده نتوانسته بود آن را تصویب کند.
دادههای وبسایت «سرفشارک» هم نشان میدهد ۱۴ درصد از کل محدودیتهای اینترنتی اعمال شده در سال ۲۰۲۲، به ایران اختصاص دارد.
آنطور که دادههای این سایت نشان میدهد ایالت جامو و کشمیر در پاکستان، ایران، هند، سودان، بورکینافاسو، زیمبابوه، پاکستان، روسیه، کوبا و سیرالئون ۱۰ کشور جهان از حیث تعداد محدودیتهای اینترنتی در سال گذشته میلادی بودهاند.
این گزارش همچنین مشخص میکند برخلاف تصورها، محدودیتهای اینترنتی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان و روسیه تحت رهبری ولادیمیر پوتین، به مراتب کمتر از ایران زیر سلطه روحانیون شیعه است.
این گزارش میگوید ایران با ۱۱ مورد محدودیت اینترنتی جدید در سال گذشته میلادی و سهم ۱۴.۱ درصدی از کل محدودیتها، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس این گزارش، دولت ایران در سال گذشته دو رسانه اجتماعی را فیلتر، اینترنت چهار منطقه را قطع و پنج قطع سراسری اینترنت را در کارنامه خود ثبت کرده است.
این دادهها همچنین میگوید در سال گذشته میلادی، اینستاگرام و واتساپ در ایران بیش از ۲۴۰۰ ساعت فیلتر شدهاند (ادامه دارد) و قطع سراسری اینترنت نیز حدود ۳۳۰ ساعت بوده است.
گزارش سهماهه سوم سال ۱۴۰۱ سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويی ایران هم وضعیت وخیم اینترنت در کشور را تایید و آشکار میکند که اینترنت ثابت در ایران با رشد بسیار کندی از نظر تعداد مشترکین مواجه شده است.
این گزارش توسعه نیافتن شبکه اینترنت ثابت و قیمت مناسبتر اینترنت همراه را از دلایل این ریزش مشترکین اعلام کرده است.
این کندی رشد در ادامه ریزشی است که در تابستان امسال رخ داد و اینترنت ثابت همچنان اوضاع چندان مناسبی ندارد.
در تابستان امسال تعداد مشترکین اینترنت ثابت به ۱۰ میلیون و ۹۷۹ هزار مشترک با ضریب نفوذ ۱۲.۹۶ درصد رسیده بود و حالا این رقم به کمی بیش از ۱۱ میلیون رسیده است.
اقتصاد ایران مهمترین قربانی این تصمیم است که اجرای آن از چهار ماه پیش آغاز شد و شواهد نشان میدهد که تا زمانی نامعلوم ادامه خواهد یافت.
تازهترین محاسبات «پایگاه دادههای باز ایران» نشان میدهد اختلال اینترنت از اول مهر تا پایان دی ماه امسال، ۴۰ تا ۱۲۰ هزار میلیارد تومان خسارت به بار آورده است که با احتساب نرخ تورم، این عدد به ۱۷۰ هزار میلیارد تومان میرسد.