شبکه خبری العالم به نقل از حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که اخیرا به بغداد سفر کرده بود گزارش داد که فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق پس از سفر به واشنگتن حامل پیام آمریکاییها بود.
امیرعبدالهیان مدعی شد که آمریکاییها گفتهاند که برای جمعبندی توافق آمادگی دارند. او گفت: «ما نیز همواره از مسیر دیپلماسی و توافق استقبال کردهایم و از مذاکره فاصله نگرفتهایم.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: «این آمادگی را داریم در چارچوب مذاکراتی که تاکنون در وین انجام شده و پیامهایی که بین ما و طرف آمریکایی از طریق واسطه بهصورت "نان پیپر" (none paper سند غیررسمی) تبادل شده که متضمن رعایت منافع همه طرفها و البته خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران هست، نسبت به جمعبندی توافق و بازگشت همه طرفها به تعهداتشان ذیل برجام عمل کنیم.»
در روزهای اخیر، همزمان با اوج گرفتن دوباره نرخ ارز، رسانههای نزدیک به جمهوری اسلامی خبرهای متعددی درباره احیای مسیر مذاکرات و سفر میانجیها به تهران منتشر کردهاند. سفر قریبالوقوع سلطان عمان به تهران با «خبری خوش» و میانجیگری قطر و چین از جمله این گزارشهای تایید نشده است.
امیرعبداللهیان درحالی ادعا میکند که اگر آمریکاییها واقعبینانه برخورد کنند، فاصله زیادی با توافق نداریم که مقامات واشینگتن بارها اعلام کردهاند باتوجه به سرکوب خشن خیزش سراسری، احیای برجام اولویت آنها نیست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته آنها هیچگاه نگفتهاند که دیگر به مذاکره با جمهوری اسلامی ادامه نخواهند داد یا توافقهای دیگری را امضا نخواهند کرد.
امیرعبداللهیان درباره تناقضی که در ادعاهایش وجود دارد و اظهارات عمومی مقامات آمریکایی که برجام اولویت آنها نیست، گفت: «برداشت من از آنچه که فوادحسین از آمریکاییها نقل کرد، این است که دستیابی به توافق ممکن است و اظهارات طرف آمریکایی ناظر بر اعلام آمادگی طرف آمریکایی برای گام برداشتن در مسیر جمعبندی توافق است. اما مشکل اینجاست که آمریکاییها همواره پیامهای متناقض دیپلماتیک و رسانهای را دنبال میکنند، یعنی در مسیر دیپلماتیک پیامهای ایجابی و مثبت ارسال و در رسانه حرف دیگری زده میشود.»
رسانهها و اتاق فکرهایی که جریان خبری مثبت پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا را پوشش میدهند در هفتههای اخیر بهطور متمرکز سناریوی توافق موقت یا توافقهای کوچک را مطرح میکنند که به طور عمده در محدوده مبادله زندانیان، آزادسازی اموال بلوکه شده ایران در کره جنوبی و محدودیت برنامههای هستهای در گردش است.
آمریکا و اروپا به طور رسمی به این گزارشها واکنش نشان ندادهاند اما جوزپ بورل، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تکرار از لزوم تعامل با جمهوری اسلامی و پرهیز از اقدامات «تحریکآمیز» مانند قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی سخن گفته است. گزارشهایی نیز از فشار دولت بایدن بر بریتانیا برای خودداری از این اقدام منتشر شده است.