ند پرایس: توافقنامه صلح دوحه به طالبان قدرت بخشید

سخنگوی وزیر خارجه آمریکا: توافق دوحه حل‌و‌فصل مسالمت‌آمیز را پیش‌بینی می‌کرد، نه تسلط طالبان را

ند پرایس اذعان کرد که دولت آمریکا در هنگام خروج از افغانستان هیچ برنامه‌ای برای آینده نداشته است - ANDREW HARNIK / POOL / AFP

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۰ اسفند (اول مارس)، در یک نشست خبری اعتراف کرد که امضای توافقنامه صلح دوحه به طالبان قدرت بخشید. او گفت که پیامدهای توافقنامه صلح دوحه اکنون روشن شده است و نشان می‌دهد که «این توافق به طالبان قدرت داد و متحدان ما (دولت پیشین افغانستان) را تضعیف کرد.»

پرایس گفت که بایدن بلافاصله پس از اجرای مراسم تحلیف و در‌پی امضای توافقنامه صلح، دستور خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان را صادر کرد و «این در حالی بود که برای آنچه در آینده قرار بود رخ دهد هیچ برنامه مشخصی نداشتیم.»

سخنگوی وزیر خارجه آمریکا در این نشست خبری تاکید کرد که طالبان به مواد توافقنامه دوحه عمل نکرده‌اند. او گفت که هرچند طالبان ظاهرا برای مبارزه با گروه‌های تروریستی خاصی اقدام کرده‌اند، اما پناه دادن به رهبر شبکه القاعده -که در ژوئیه ۲۰۲۲ در کابل با هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی کشته شد- نشانه بی‌تعهدی طالبان به قطع روابط با گروه‌های تروریستی بود.

پرایس همچنین یادآوری کرد که «توافق دوحه حل‌وفصل مسالمت‌آمیز را پیش‌بینی می‌کرد، نه تسلط طالبان را.»

او تاکید کرد که طالبان بر مبنای این توافقنامه تعهد کرده بودند با مشارکت در گفت‌وگوی سیاسی، راه‌حلی برای صلح با دولت افغانستان ایجاد کنند، «اما آنان به این تعهد عمل نکردند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طالبان توافقنامه صلح دوحه را با دولت دونالد ترامپ در فوریه ۲۰۱۹ امضا کردند، اما یک سال پس از آن، جو بایدن دستور خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان را صادر کرد و این خروج سراسیمه، سبب فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان شد.

طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، حقوق بشر را نقض کردند و ممنوعیت تحصیل دختران یکی از مهم‌ترین موارد آن بود.

ند پرایس در سخنرانی روز چهارشنبه گفت که آمریکا قصد دارد برخورد طالبان با شهروندان افغان را تا پایان ماه مارس بررسی کند، زیرا بیستم مارس سال تحصیلی جدید در افغانستان آغاز می‌شود و آمریکا منتظر است تا ببیند که آیا طالبان در سال جدید به دختران اجازه رفتن به مدرسه را می‌دهند یا خیر.

پرایس گفت که طالبان در سال گذشته نیز تعهدهایی را که به ما و مردم خود در افغانستان داده بودند، نقض کردند و «این به‌نوبه خود تاثیر زیادی بر تعامل ما با نمایندگان طالبان داشته است.»

به گفته ند پرایس، طالبان پس از بستن مدارس به روی دختران در مارس ۲۰۲۲، به نمایندگان دولت آمریکا وعده داده بودند که این تصمیم را به‌زودی تغییر خواهند داد، اما در ماه نوامبر ۲۰۲۲، دانشگاه‌ها را نیز به روی دختران بستند.