سوم ماه مارس برابر با ۱۲ اسفندماه «روز جهانی حیات وحش» است. ایرانیها در حالی روز جهانی «حیات وحش» را پشت سر میگذارند که «پیروز»، تولهیوز ایرانی سهشنبه این هفته، بهدنبال سلسلهای از خطاها و بیمسئولیتیهای دولتی، در نهایت در بیمارستان دامپزشکی تهران جان خود را از دست داد.
در «روز جهانی حیات وحش» همچنان شمار زیادی از فعالان محیطزیستی، از جمله امیرحسین خالقی، سام رجبی، سپیده کاشانی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز و نیلوفر بیانی، از همکاران «موسسه حیات وحش پارسیان»، با اتهامهای مبهم امنیتی، دوران محکومیت خود را میگذرانند و همکاریهای دولت ایران، با نهادها و سازمانهای بینالمللی حافظ حیات وحش به حداقل کاهش یافته است.
اما در بسیاری دیگر از کشورهای جهان، سوم ماه مارس روز پاسداشت و تقدیر از تلاشهای سازمانها و گروههای محیطزیستی در حفظ تنوع گونههای جانوری است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سوم ماه مارس، سالروز تصویب کنوانسیون تجارت بینالمللی گونههای جانوری و گیاهان وحشی است که در معرض نابودی قرار دارند.
این کنوانسیون در سال ۱۹۷۳ تصویب شد و نیم قرن است که به حفظ گونههای در معرض خطر، از جمله یوزپلنگ آسیایی، کمک کرده است.
بر اساس اعلام اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت، «یوزپلنگ آسیایی» در میان گونههای دستهبندی شده است که شمار آنها بهطور «مداوم» و «خطرناک» در حال کاهش است.
آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز جمعه در پیامی بهمناسبت روز جهانی حیات وحش هشدار داد یک میلیون گونه به دلیل تخریب زیستگاه، آلودگیهای ناشی از سوختهای فسیلی، روند گرمایش زمین و تغییرات آبوهوایی در آستانه انقراض قرار دارند. بهگفته دبیرکل سازمان ملل، انسانها باید به این «جنگ با طبیعت» پایان دهنند.
دبیرکل سازمان ملل در بخش دیگری از پیام روز جمعه خود ضمن اشاره به چارچوب جهانی تنوع زیستی کونمینگ-مونترال، خواهان همکاری گسترده و معنادار دولتها، جامعه مدنی و بخش خصوصی در راستای حفظ تنوع جانوری و گیاهی کره زمین شد.
یافتههای دانشمندان نشان میدهد از سال ۱۹۷۳ که کنوانسیون حفظ گونههای جانوری و گیاهی در معرض خطر تصویب شده است، با وجود تمامی تلاش گروهها و سازمانهای محیط زیستی، جمعیت حیات وحش جهان، نزدیک به ۷۰درصد، در ۵۰ سال گذشته، کاهش یافته است.