بستگان هشت تن از افراد کشته شده در تاریخ ۱۶ اسفند در شهر مزارشریف، اجساد تیرباران شده قربانیان را به کابل انتقال دادند و با تجمع مقابل دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به قتل آنان اعتراض کردند.
آصف وزیری، سخنگوی پلیس طالبان، چهارشنبه گذشته با انتشار اطلاعیهای ادعا کرد که نیروهای این گروه در حمله به یک خانه در ناحیه هفتم شهر مزارشریف، هشت تن را که «باغی و آدمربا» بودند کشتهاند. طالبان اجساد تیرباران شده این هشت مرد را صبح روز چهارشنبه در چند قدمی زیارتگاه منسوب به حضرت علی در مرکز شهر مزارشریف در معرض دید مردم قرار دادند.
براساس دستور ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، در مکاتبات و اطلاعیههای رسمی طالبان از اعضای جبهه مقاومت ملی افغانستان به نام «باغی و بغاوتگر» یاد میشود که به معنی قیام افراد سرکش در مقابل یک نظام مشروع اسلامی است. تلویزیون ملی افغانستان که زیر کنترل طالبان فعالیت میکند نیز هشت مرد کشته شده در مزارشریف را «یاغی» نامید.
برخی افراد طالبان در توییتر نیز با انتشار عکسهایی از افراد کشته شده آنان را به گروه داعش خراسان منتسب کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی پلیس طالبان در بلخ مدعی شد که نیروهای این گروه پس از حدود یک ساعت درگیری موفق شدند هشت مرد مسلح را از پا درآورند، اما چند تن از ساکنان محله خواجه خیران (محل وقوع حادثه) به ایندیپندنت فارسی گفتند که حدود ساعت ۲ نیمهشب سهشنبه ۱۶ اسفند، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صدای شلیکهای پیدرپی شنیدهاند.
ادعاهای متناقض طالبان در مورد افراد کشته شده، شک و تردیدها را مبنی بر اینکه ممکن است این اقدام در ادامه تسویهحسابهای شخصی فرماندهان طالبان در برابر نیروهای امنیتی سابق باشد افزایش داد. یک منبع امنیتی در شهر مزارشریف به ایندیپندنت فارسی گفت بیشتر افراد کشته شده از نظامیان پیشین بودند. به گفته این منبع آگاه، یکی از افراد کشته شده عبدالخالق کوچی نام داشت و افسر ارتش دولت پیشین افغانستان بود. تاکنون هویت بقیه قربانیان و اینکه آنان عضو نهادهای امنیتی دولت پیشین افغانستان بودهاند یا خیر مشخص نشده است.
با این حال، بستگان کشتهشدگان از سازمان ملل خواستند برای اجرای عدالت به آنان کمک کنند، چون به باور آنان طالبان افراد بیگناه را به اتهام اینکه آدمربایی کردهاند به قتل رساندهاند. آنان همچنین گفتند که از میان هشت فرد کشته شده به دست طالبان، شماری از آنان نظامیان پیشین و شماری دیگر کارمندان یک شرکت ساختمانی بودند.
سمندر، یکی از بستگان قربانیان، در تجمع مقابل دفتر یوناما در کابل به زبان پشتو به رسانهها گفت: «این جوانها بدون تقصیر کشته شدند. چرا کشته شدند؟ باید معلوم شود که تقصیر آنان چه بوده است ؟»
رسانههای محلی در کابل گزارش دادند که نیزوهای طالبان تجمع اعتراضی خانوادههای کشتهشدگان را برهم زدهاند و از ادامه اعتراض آنان جلوگیری کردهاند. کشتهشدگان در یکی از گورستانهای عمومی کابل با حضور شماری از بستگان و مردم محلی دفن شدند.
عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخله تحت رهبری سراجالدین حقانی، به طلوعنیوز گفت این هشت نفر آدمربا بودند که پس از درگیری با افراد طالبان به قتل رسیدند.
آصف وزیری، سخنگوی پلیس طالبان در بلخ، نیز در توییتی گفت از اینکه خانوادههای کشتهشدگان در مقابل دفتر یوناما تجمع اعتراضی برپا کردند تعجب کرده است. او ادعا کرد که افراد کشته شده اسلحه و مهمات با خود داشتند و آنطور که خانوادههای آنان میگویند بیتقصیر نبودند.
بهدلیل نبود رسانههای آزاد در افغانستان و جلوگیری طالبان از برملا شدن حواشی حوادث جنایی، مواردی همچون بازداشت، شکنجه و قتل افراد به دست طالبان مخفی میمانند.
در گزارش اخیر رئیس دفتر یوناما در افغانستان که روز چهارشنبه به نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شد، قتلهای فراقانونی، بازداشت و شکنجه افراد بهویژه نظامیان پیشین همچنان در افغانستان جریان دارد. با وجودی که یوناما میگوید از تمامی حوادث بهویژه اقدامهایی که در آن غیرنظامیان و افراد بیطرف آسیب ببینند گزارش مستند به شورای امنیت ارائه میدهد، اما تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است تا مانع اعمال ضد حقوقبشری طالبان شود.