سریال پخش‌شده در ماه رمضان در مصر باعث بازبینی «قانون قیمومیت» شد

دو نماینده مجلس خواهان تغییر قانونی شدند که مجموعه تلویزیونی «تحت الوصایه» به آن می‌پردازد

یک خانواده مصری در حال بازدید از باغ وحش جیزه در قاهره-MOHAMED EL-SHAHED / AFP

یک مجموعه تلویزیونی پخش‌شده در ماه رمضان با پرداختن به «قانون الوصایه» یا «قانون قیمومیت» در مصر باعث دامن زدن به تغییرات سیاسی شده است. دو نماینده مجلس این کشور در پی بحث‌هایی که پس از پخش این مجموعه درگرفت، خواستار بازبینی در این قانون شدند.

امیره العادلی و محمد اسماعیل روز پنجشنبه دو تقاضای مجزا را تقدیم رئیس مجلس و وزیر دادگستری کردند و خواهان بررسی تاثیر این قانون شدند. منتقدان می‌گویند این قانون به طرز نامنصفانه‌ای زنان را هدف می‌گیرد و به خانواده‌ها آسیب می‌رساند.

بنا بر این قانون، پس از مرگ پدر، قیمومیت قانونی تمام فرزندان زیر ۱۸ سال و میراث آن‌ها به پدربزرگ پدری آن‌ها یا قیمی که پدر تعیین کرده باشد، می‌رسد. یعنی مادر از هیچ حقی در این زمینه برخوردار نیست.

پخش مجموعه تلویزیونی ۱۵ قسمتی «تحت الوصایه» از چند هفته پیش آغاز شد و قسمت آخر آن روز جمعه پخش شد. این سریال، داستان مادری با دو فرزند را بازگو می‌کند که پس از مرگ همسر با مصايب بسیاری روبرو است. این مادر (با بازی مونا زکی، بازیگر شناخته‌شده مصری) متوجه می‌شود که دیگر به تنها منبع درآمد خود که قایق ماهیگیری همسرش بود، دسترسی ندارد و توان پرداخت اجاره را هم ندارد. او در ضمن در می‌یابد که پدر شوهرش حق دارد کودکان را بدون اجازه مادر از مدرسه خارج کند.

اسماعیل در نطق پارلمانی خود خواهان تشکیل کمیته‌ای «برای کاوش و برخورد با تاثیر تقنینی قانون الوصایه» شد. او گفت این قانون که ۷۰ سال پیش تصویب شده، موانعی برای زنان ایجاد کرده است و منعکس‌کننده «تحولات مدرن» نیست.

خانم العدلی از وزیر دادگستری خواست در این مورد به پارلمان گزارش دهد. او به شکایت‌های مختلفی اشاره کرد که از مردم حوزه انتخاباتی خود دریافت کرده که از این قانون تاثیر پذیرفته‌اند. او گفت: «ما مدت‌ها در نظر داشتیم که خواهان ترمیم این قانون شویم. اما با جوی که مجموعه تلویزیونی «تحت الوصایه» ایجاد کرد و تمرکزی که در حال حاضر در این موضوع ایجاد شده است، تصمیم گرفتیم دست به عمل بزنیم و متمم‌های تقنینی تسلیم مجلس کنیم».

شورای ملی زنان در مصر در هفته جاری این مجموعه تلویزیونی را به‌دلیل مطرح کردن مسئله آموزش و پرورش کودکان در پی مرگ پدر ستود. این گروه در صفحه فیس‌بوک خود نوشت: «قیمومیت آموزشی یکی از مهم‌ترین مسائل زنان مصر است که در قوانین احوال شخصی آمده است».

دو سال پیش هم یک مجموعه تلویزیونی پخش‌شده در ماه رمضان بحث حقوق زنان در موضوع تجاوز و خشونت جنسی در ازدواج را مطرح کرده بود. این مجموعه که «گهواره نیوتون» نام داشت باعث شد بسیاری خواهان ممنوعیت صریح تجاوز در ازدواج شوند.

بیشتر از جهان