برخی کارشناسان هشدار دادند روسیه میتواند فناوری کشورهای غربی را که در میدانهای نبرد اوکراین به دست آورده است، به ایران عرضه کند. این گروه از کارشناسان معتقدند تهران ممکن است از این قطعات برای پیشبرد برنامههای توسعه تسلیحاتی خود استفاده کند.
به گزارش تایمز اسرائيل، تهران و مسکو روابط خود را پس از تهاجم روسیه به اوکراین تقویت کردهاند. گزارشهای متعدد نشان میدهد جمهوری اسلامی ایران پهپادهای تهاجمی را، که روسیه با استفاده از آنها زیرساختهای اساسی و همچنین اهداف غیرنظامی را در سرتاسر اوکراین بمباران میکند، تامین کرده است. هرچند مقامهای حکومت اسلامگرای ایران در ابتدای امر همکاری نظامیشان با روسیه را انکار کردند، اما در ماه نوامبر انتقال محمولههای هواپیمای بدونسرنشین به این کشور را پذیرفتند. مقامهای تهران در آن زمان مدعی شدند، صدور پهپادها به روسیه به زمان پیش از آغاز شدن جنگ اوکراین مربوط میشود اما اوکراین و متحدان غربیاش، با ارائه شواهد متعدد، ادعای تهران مبنی بر ارسال پهپادها پیش از وقوع جنگ اوکراین را رد کردند.
حالا علاوه بر نگرانی تامین پهپادهای روسیه، کارشناسان نسبت به مشارکت نظامی دیگری از سوی تهران و مسکو هشدار میدهند.
تیمور خان، تحلیلگر حوزه خلیج فارس در گفتگو با سیانان گفت: «با توجه به این واقعیت که روسیه در حال تصرف تسلیحات پیشرفته غربی – از جمله موشک ضدتانک جاولین - در میدان نبرد است و همکاری نظامی فزایندهای بین [حکومت] ایران و روسیه وجود دارد، این احتمال وجود دارد که تهران بخواهد این قطعات را در اختیار گرفته و از آنها کپیبرداری کند.»
پیشتر نیز اسرائیل، آمریکا و بسیاری دیگر از کشورهای غربی زنگ خطر تعمیق همکاریهای نظامی تهران و مسکو را به صدا درآورده بودند، زیرا هر دو کشور با انزوای جهانی بیشتر و تحریمهای اقتصادی فزاینده مواجهاند و میکوشند از نظر نظامی تبدیل به قدرت منطقهای شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی ایران قبلا توانایی خود در استفاده از فناوری دزدیده شده از غرب برای پیشبرد برنامه تسلیحاتی خود را ثابت کرده است.
بر اساس گزارشی که موسسه «تحقیقات تسلیحات جنگی» (Conflict Armament Research) در ماه جاری منتشر کرد، شواهد جمعآوریشده از پهپادهای کامیکازه شاهد-۱۳۶ ساخت حکومت ایران در اوکراین تایید میکند که موتور این پهپادها از طریق مهندسی معکوس فناوری آلمانی به دست شرکت ایرانی «اوج پرواز ما دو نفر» (که به نام ما دو نیز شناخته میشود) ساخته شده است.
کارشناسان این شرکت موفق شدند از موتورهای هواپیماهای بدون سرنشین ساخت آلمان که پیشتر بهطور غیرقانونی از سوی ایران خریداری شده بود، استفاده کنند.
بهگفته بازرسان، پاک شدنِ شماره سریال پهپادهای سرنگونشده در اوکراین، نشان میدهد چنین اقدامی تلاشی آشکار از جانب شرکت «ما دو» محسوب میشود که تحت تحریمهای غرب قرار دارد و میخواهد با دست زدن چنین اقداماتی نقش خود در ارسال هواپیماهای بدونسرنشین به روسیه را پنهان کند.
همچنین گزارشی از وال استریت ژورنال، که در ماه نوامبر منتشر شد، نشان داد که ۷۵ درصد از اجزای پهپادهای ایرانی ساقط شده در اوکراین، در اصل در ایالات متحده آمریکا تولید شدهاند. در این گزارش آمده بود این نتیجهگیری بر اساس تجزیه و تحلیل چند پهپاد سرنگونشده از جمله یک پهپاد مهاجر-۶ انجام گرفته که در هوا رهگیری شده و سالم فرود آمده است.
با بررسی آن پهپاد مشخص شد در حالی که بیشتر اجزای این مدل از هواپیمای بدونسرنشین به ایالات متحده یا ژاپن تعلق داشت، بقیه اجزای آن در چین یا آلمان تولید شدهاند.
علاوه بر این موارد، بررسیهای دیگر نشان میدهد که به نظر میرسد لنز مادون قرمز تلسکوپی پهپاد مهاجر - ۶ که از آن برای اهداف نظارتی و حمله استفاده میشود، با مدل ساخته شده بهدست یک شرکت اسرائیلی مطابقت دارد.
تمام این شواهد هشدارهای کارشناسان را درباره اینکه ایران بخواهد از تسلیحات غربی برای توسعه نظامی خودش بهره بگیرد یا آنها را الگوی ساخت قرار دهد جدیتر از گذشته جلوه میدهد.