کارزار طالبان برای جمع‌آوری اجباری کمک به غزه

معلمان و کارکنان ادارات آموزشی دولتی و خصوصی، طبق دستور طالبان، ناگزیر شده‌اند در این کارزار مالی مشارکت کنند

ترکیبی از تصویر گروهی از زنان نیازمند به کمک و اعضای طالبان در حال شمارش پول‌های جمع‌آوری شده برای ارسال به غزه‌ــ AFP/ایندیپندنت فارسی

رژیم طالبان به منظور کمک به «غزه» کارزاری سراسری برای جمع‌آوری پول در افغانستان راه‌اندازی کرده است و نهادهای آموزشی این گروه هم موظف شده‌اند از کارمندان، معلمان، مدارس دینی و مردم در شهرها و روستاها پول جمع‌ کنند.

منابع مطلع در شهرهای مختلف از جمله سرپل، کابل، پروان و هرات، در گفتگو با ایندیپندنت فارسی تایید کرده‌اند که روند جمع‌آوری پول برای ارسال به غزه ادامه دارد و کارمندان وزارت معارف (آموزش و پروش)، به‌ویژه معلمان، مجبور به همراهی با این طرح هستند.

در حال حاضر، حقوق ماهانه معلمان در افغانستان بین پنج تا ۱۰ هزار افغانی (حدود ۶۸ تا ۱۳۶ دلار) است؛ حقوقی که در سه ماه اخیر و پس از قطع کمک‌های بشردوستانه ایالات متحده، با تاخیر پرداخت شده و در برخی استان‌ها همچنان معوق مانده است. با وجود این وضعیت، معلمان و کارکنان ادارات آموزشی دولتی و خصوصی، طبق دستور طالبان، ناگزیر شده‌اند در این کارزار مالی مشارکت کنند.

بر اساس سندی که از روند جمع‌آوری پول در شهرستان گوسفندی ولایت سرپل با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشته شده است، معلمان و کارمندان اداره معارف این شهرستان در مجموع ۲۴۵ هزار و ۵۷۰ افغانی (حدود سه هزار و ۳۳۴ دلار) به این کارزار کمک کرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حالی‌ که جمع‌آوری کمک برای ساخت مساجد، مدارس دینی یا حمایت از زلزله‌زدگان اغلب در رسانه‌های طالبان بازتاب می‌یابد، روند جمع‌آوری پول نقد برای غزه تاکنون در رسانه‌های وابسته به این گروه منعکس نشده است و مقام‌های طالبان نیز در سخنرانی‌های علنی خود به این کارزار اشاره‌ای نکرده‌اند.

یک منبع مطلع که از جزئیات این روند آگاه است، گفت معلمان و کارمندانی که به کارزار طالبان برای غزه کمک نکنند، ممکن است با پیامدهای مختلف از جمله «وفادار نبودن به امارت اسلامی» یا «نداشتن حس مسئولیت دینی» متهم شوند.

این منبع افزود که ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، به مقام‌های زیردست خود هشدار داده است که در موضوع فلسطین، تنها به صدور اعلامیه‌های رسمی از منشا وزارت خارجه اکتفا و از برگزاری تظاهرات، صدور بیانیه‌های مستقل و اظهارنظرهای فردی خودداری کنند.

به باور این منبع، طالبان کارزار جمع‌آوری پول برای غزه را نیز پنهانی و دور از چشم رسانه‌ها به‌راه انداخته‌اند.

در اکتبر ۲۰۲۳، ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، در سخنانی در پنجشیر گفته بود که رهبر این گروه به مقام‌هایش توصیه کرده از برگزاری تظاهرات در حمایت از فلسطین خودداری کنند، زیرا ممکن است این گردهمایی‌ها از کنترل طالبان خارج شوند.

از زمان آغاز حملات ارتش اسرائیل به غزه، در برخی شهرهای افغانستان تجمع‌هایی در حمایت از فلسطینیان برگزار شده، اما هیچ‌یک از مقام‌های طالبان در این تجمع‌ها حضور نداشتند و نهادهای امنیتی این گروه از گسترش آن جلوگیری کرده‌اند.

اگرچه تاکنون هیچ سندی از همکاری مستقیم طالبان با گروه حماس منتشر نشده است و مقام‌های طالبان نیز برای جلوگیری از حساسیت‌های بین‌المللی، از اظهار نظر رسمی درباره حماس خودداری کرده‌اند، اسماعیل هنیه، رئیس پیشین دفتر سیاسی حماس، در سفرهایش به ترکیه، ایران و قطر با شماری از مقام‌های طالبان، از جمله ملا عبدالغنی برادر، دیدار کرده بود و طالبان هم در این دیدارها از اقدام‌های حماس حمایت کرده بودند.

این در حالی است که بر اساس گزارش‌های سازمان ملل متحد، از جمعیت حدود ۴۰ میلیونی افغانستان، بیش از ۲۹ میلیون نفر به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند. سازمان جهانی غذا (WFP) نیز گزارش داده است که از هر سه افغان، یک نفر نمی‌داند وعده غذایی بعدی‌اش را از کجا تهیه خواهد کرد.

راه‌اندازی کارزار جمع‌آوری پول برای غزه در شرایطی صورت می‌گیرد که سازمان‌های بین‌المللی امدادرسان در تلاش‌اند توجه جامعه جهانی را به ضرورت ادامه کمک‌رسانی به مردم افغانستان جلب کنند. هفته گذشته، هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نشستی را با حضور نمایندگان شماری از کشورها و نهادهای بین‌المللی در استانبول برگزار و بر تداوم حمایت بشردوستانه از افغانستان تاکید کرد.

رزا اوتنبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان، اواسط ماه مارس، در گزارشی به شورای امنیت اعلام کرد که با گذشت سه ماه از سال ۲۰۲۵، تنها ۱۵ درصد از کمک ۲.۴ میلیارد دلاری موردنیاز افغانستان تامین شده است. او با ابراز نگرانی از قطع کمک‌های مالی گفت که منابع مالی در حال پایان است و اهداکنندگان به دلیل عملکرد طالبان در حوزه حقوق بشر و روابط بین‌المللی، از ادامه حمایت مایوس شده‌اند.

از ماه فوریه و به‌ دنبال قطع ارسال بسته‌های ۴۰ میلیون دلاری پول نقد از ایالات متحده، ده‌ها مرکز خدمات بهداشتی و تامین مواد غذایی در سراسر افغانستان بسته شده‌اند.

در پی این وضعیت، رهبر طالبان به شماری از وزارتخانه‌ها دستور داد تعداد کارمندانشان را کاهش دهند. با افزایش فقر و بیکاری و کاهش شدید کمک‌های بشردوستانه، ملا هبت‌الله آخندزاده در پیامی به مناسبت عید فطر، از مردم خواست شکرگزار باشند و اخبار فقر و بیکاری را باور نکنند.