اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان روز دوشنبه، ۱۸ اردیبهشت (۸ مه)، مسئولان چهار رسانه محلی را در استان خوست افغانستان بازداشت کردند. مرکز خبرنگاران افغانستان با تایید این خبر، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این افراد شد.
این مرکز بهنقل از منابع خبری در استان خوست، اعلام کرد که سخی سرور میاخیل، مدیرمسئول رادیو تلویزیون محلی غرغشت، محمدالدین شاهخیلی، مسئول رادیو ولس غژ، پامیراندیش مهیدی، مدیرمسئول رادیو چنار و عبدالرحمان آشنا، گزارشگر رادیو نن، در استان خوست در شرق افغانستان، را اداره امر به معروف طالبان روز دوشنبه بازداشت کرده است.
در این گزارش آمده است که ابتدا اداره امر به معروف طالبان این افراد را به دفتر آن اداره احضار و سپس نیروهای طالبان آنان را بازداشت کردهاند. منابع محلی در خوست به مرکز خبرنگاران افغانستان گفتهاند که اداره امر به معروف طالبان، مسئولان این رسانهها را متهم کرده است که اصول رسانهای تعیینشده ازسوی طالبان را در برنامههای رسانهای خود رعایت نکردهاند.
منابع محلی همچنین گفتند که طالبان پیش از این به رسانههای استان خوست درمورد پخش موسیقی هشدار داده بودند و «احتمال میرود که دلیل عمده بازداشت این چهار تن نیز نشر موسیقی در رسانههایشان باشد».
بااینحال، شبیراحمد عثمانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در استان خوست، به رسانههای محلی گفت که مدیران این چهار رسانه بازداشت نشدهاند، بلکه برای «شریککردن بعضی مسائل مهم [رسانه ای] فراخوانده شدهاند».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما بازداشت خبرنگاران بهدلیل ناموجه، در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان، امر جدیدی نیست. پیش از این نیز دهها خبرنگار و مسئول رسانه به دلایل مختلف، ازجمله پوشش اعتراضات ضدطالبان، پخش موسیقی یا برنامههای سرگرمی، پخش برنامههای انتقادی و مسائلی از این دست، بازداشت و حتی شکنجه شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش سالانه ۱۴۰۱ خود اعلام کرد که در سال گذشته دستکم ۲۳۷ مورد خشونت و نقض آزادی بیان و رسانهها را در افغانستان به ثبت رسانده که ۹۴ مورد آن بازداشت خبرنگاران بوده است. آخرین مورد بازداشت خبرنگاران پیش از مورد روز دوشنبه، بازداشت مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان-فرانسوی بود که از چندین ماه پیش در زندان طالبان بهسر میبرد.
مرکز خبرنگاران افغانستان روز سهشنبه، ۱۹ اردیبهشت، در بیانیه خود اعلام کرد که براساس قانون رسانههای همگانی، «خبرنگاران در انجام کارهای حرفهای خود آزاد هستند و مسئولان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند».
این خبرنگاران درحالی بازداشت شدهاند که ماه گذشته وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، طرح پیگیری امور و مسائل مربوط به رسانهها و خبرنگاران در کشور از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخطیهای رسانهای را تصویب کرده است.