صندوق توسعه فرهنگی عربستان سعودی با رونمایی از سرمایهگذاری ۱۸۰ میلیون دلاری خود در بخش تولید فیلم، پرچم این کشور را در هفتادوششمین جشنواره بینالمللی فیلم کن به اهتزاز درآورد. این سرمایهگذاری در دو بخش جداگانه و با هدف تقویت صنعت فیلم داخلی و جذب بازیگران بینالمللی انجام میشود.
محمد بن دایل، مدیرعامل صندوق توسعه فرهنگی عربستان سعودی، و نجلا النمیر، مدیر ارشد این صندوق، در یک گردهمایی با عنوان «فرصت میلیارد دلاری»، برنامه خود برای سرمایهگذاری ۸۰ میلیون دلاری را اعلام کردند و خبر دادند که این برنامه «تولید، توزیع و زیرساخت رسانه و فیلم» را هدف قرار میدهد.
به گزارش نشریه ورایتی، آنها همچنین گفتند که نخستین صندوق سرمایهگذاری فیلم عربستان سعودی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار شروع به کار میکند. محمد بن دایل گفت: «ما خوشحالایم که این نقطه عطف بزرگ برای صنعت فیلم عربستان سعودی را جشن میگیریم.»
به گفته مدیرعامل صندوق توسعه فرهنگی سعودی، سرمایهگذاریهای این کشور در صنعت سینما نشانه تعهد شاهزاده محمد بن سلمان به تقویت این بخش و دستیابی به بازار بینالمللی است.
از سرمایهگذاریهای جدید عربستان سعودی در سینما هنوز جزئیات بیشتری مشخص نیست؛ با این حال این اقدام را میتوان در ادامه تلاشهای شاهزاده محمد بن سلمان برای راهاندازی صنعت فیلم و سینما در عربستان سعودی تلقی کرد.
عربستان سعودی سال ۲۰۲۲ در جریان هفتادوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کن اعلام کرد تا ۴۰ درصد هزینه ساخت فیلمهایی را که عوامل و استعدادهای سعودی را جذب و فرهنگ، تاریخ و پادشاهی این کشور را معرفی کنند، پرداخت میکند.
عربستان سعودی در جشنواره کن ۲۰۲۳ نیز حضور پررنگی دارد. بنیاد فیلم دریای سرخ عربستان سعودی در تولید فیلم «ژان دو باری» که جانی دپ در آن نقش لویی پانزدهم را بازی میکند، مشارکت کرده است. این فیلم با بودجه ۲۲ میلیون دلاری، یکی از پرهزینهترین فیلمهای جشنواره امسال به شمار میرود.
این بنیاد در جشنواره کن امسال از تولید فیلمهای «چهار دختر»، «بنل و آداما»، «خداحافظ جولیا»، «مادر همه دروغها» و «سگها» نیز حمایت کرده است.
این نخستین بار نیست که بنیاد متعلق به جشنواره دریای سرخ عربستان سعودی در تولید فیلمهای هنری مشارکت میکند. سال گذشته فیلم «آخرین ملکه» با مشارکت دریای سرخ تولید شد و به جشنواره فیلم ونیز راه یافت. در همین دوره از جشنواره ونیز، فیلم «کثیف، دشوار، خطرناک» که با کمک جشنواره دریای سرخ تولید شده بود، حضور داشت و جایزه لیبل سینمای اروپا را برد.
فیلم «حرقه» با موضوع بهار عربی در تونس که در بخش نوعی نگاه جشنواره کن ۲۰۲۲ به نمایش درآمد، نیز با مشارکت بنیاد فیلم دریای سرخ تولید شد.
تاکنون فیلمهای هالیوودی «قندهار»، «جنگجوی صحرا» و «کاپیتان آمریکا» نیز در عربستان سعودی فیلمبرداری شدهاند.