توسعه زرادخانه هسته‌ای چین هم‌زمان با افزایش تنش‌های جهانی

چین هم‌زمان با رشدی که در اقتصاد و نفوذ آن کشور رخ داده است، در همه بخش‌های ارتش خود سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی کرده است

هند، پاکستان و کره شمالی نیز کلاهک‌های انبارهای نظامی‌شان را افزایش داده‌اند _ AFP

به گفته محققان، سال گذشته، هم‌زمان با افزایش تنش‌های جغرافیایی‌سیاسی، زرادخانه هسته‌ای چند کشور و به‌ویژه چین توسعه یافت و دیگر قدرت‌های هسته‌ای نیز زرادخانه‌های هسته‌ای خود را نوسازی کرده‌اند.

دن اسمیت، مدیر پژوهشگاه صلح بین‌المللی استکهلم (سیپری)، به خبرگزاری فرانسه گفت: «داریم به پایان دوره طولانی روند کاهشی شمار جنگ‌افزارهای هسته‌ای در جهان می‌رسیم، یا شاید به آن رسیده باشیم.»

به گزارش سیپری، شمار کل کلاهک‌های هسته‌ای ۹ قدرت هسته‌ای (اسرائیل، آمریکا، بریتانیا، پاکستان، چین، روسیه، کره شمالی، فرانسه، و هندوستان) از ۱۲ هزار و ۷۱۰ کلاهک در آغاز سال ۲۰۲۲، به ۱۲ هزار و ۵۱۲ کلاهک در آغاز سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.

از این تعداد، ۹ هزار و ۵۷۶ کلاهک، یعنی ۸۶ کلاهک بیشتر از سال پیش از آن، «برای استفاده احتمالی در انبارهای نظامی» بود.

سیپری کلاهک‌های انبارهای نظامی کشورها را که برای استفاده در دسترس‌اند از کلاهک‌های انبارهای کلی‌شان متمایز می‌کند. در انبارهای کلی، کلاهک‌های قدیمی‌تر نگهداری می‌شوند که قرار است برچیده شوند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اسمیت گفت: «در انبارهای نظامی، کلاهک‌های هسته‌ای قابل استفاده قرار دارد و شمارشان رو به افزایش است.» اما او خاطرنشان کرد که شمار آن‌ها هنوز از ۷۰ هزار و اندی کلاهک دهه ۱۹۸۰ خیلی کمتر است.

قسمت اعظم این افزایش از چین سرچشمه می‌گیرد که شمار کلاهک‌های هسته‌ای انبارهای نظامی خود را از ۳۵۰ به ۴۱۰ افزایش داده است.

هند، پاکستان و کره شمالی نیز کلاهک‌های انبارهای نظامی‌شان را افزایش داده‌اند. میزان افزایش در روسیه کمتر بود و تعداد کلاهک‌ها از۴ هزار ۴۷۷ به ۴ هزار و ۴۸۹ افزایش یافت. بقیه قدرت‌های هسته‌ای نیز میزان کلاهک‌های زرادخانه خود را در همان حد سابق حفظ کردند.

روسیه و آمریکا همچنان حدود ۹۰ درصد کل جنگ‌افزارهای هسته‌ای جهان را در اختیار دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اسمیت گفت: «تصویر کلی نشان‌دهنده آن است که طی ۳۰ سال شاهد روند کاهشی تعداد کلاهک‌های هسته‌ای بودیم و اکنون شاهد پایان یافتن این روند هستیم.»

همچنین، به گفته محققان سیپری، حمله روسیه به اوکراین باعث شد تلاش‌های دیپلماتیک معطوف به کنترل سلاح‌های هسته‌ای و خلع‌سلاح لطمه ببیند.

برای مثال، آمریکا «گفت‌وگوی دوجانبه ثبات راهبردی» با روسیه را بعد از حمله این کشور به اوکراین متوقف کرد.

روسیه نیز در ماه فوریه اعلام کرد حضور در پیمان کاهش و محدودسازی بیشتر سلاح‌های تهاجمی راهبردی (نیو استارت) سال ۲۰۱۰ را به حالت تعلیق درمی‌آورد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سیپری با صدور بیانیه‌ای خاطرنشان کرد که این «آخرین پیمان باقی مانده کنترل سلاح‌های هسته‌ای برای محدودسازی نیروهای هسته‌ای راهبردی روسیه و آمریکا بود.»

در عین حال، اسمیت گفت که افزایش کلاهک‌های هسته‌ای را نمی‌توان به جنگ اوکراین ربط داد، زیرا ساختن کلاهک‌های جدید وقت بیشتری نیاز دارد و قسمت اعظم افزایش در کشورهایی صورت گرفته که تحت تاثیر مستقیم جنگ نبوده‌اند.

چین نیز هم‌زمان با رشدی که در اقتصاد و نفوذ آن کشور رخ داده است، در همه بخش‌های ارتش خود سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی کرده است.

به گفته اسمیت: «آنچه داریم می‌بینیم بالا رفتن چین به جایگاه قدرتی جهانی است و این واقعیت دوران ما است.»

بیشتر از جهان