یک هفته پس از فروریختن سد نووا کاخوفکا، که کییف مسکو را مسئول آن میداند، اوکراین روسیه را به انفجار سد دیگری در منطقه دونتسک متهم کرد. روسیه هنوز درباره انفجار این سد اظهارنظری نکرده است.
کییف ادعا میکند که نیروهای روسیه، با هدف کند کردن ضدحمله اوکراین، سد دیگری را تخریب کردهاند. این بار گفته میشود سدی بسیار کوچکتر بر روی رودخانه موکرییالی هدف قرار گرفته است، جایی که کییف آن را بهترین محور پیشروی نیروهای ارتش اوکراین در غرب دونتسک ارزیابی کرده است.
پیشتر، ارتش اوکراین از آزادسازی چند روستا در آن منطقه خبر داده بود. بر اساس تصاویر ویدیویی از میدان نبرد، نیروهای مسلح اوکراین پس از آزادسازی هر روستا، پرچم اوکراین را بر بلندترین بام آن به اهتزاز درمیآوردند. رسانههای اجتماعی روسیه نیز درگیریها و تبادل آتش شدید میان نظامیان دو کشور را تایید کردهاند.
به گفته والری شرشن، سخنگوی ارتش اوکراین، پس از انفجار سد دوم بر روی رودخانه موکرییالی، سیل مناطق پیرامون رودخانه را فراگرفت. سخنگوی ارتش اوکراین انگشت اتهام را به سوی نیروهای روسیه نشانه گرفت و گفت هدف روسیه از انفجار این سد تضعیف ضدحمله اوکراین بوده است. اما، آنطور که والری شرشن ادعا میکند، تیر روسیه به سنگ خورده و ضدحمله اوکراین تا اینجای کار موفق بوده است.
روستاهای آزاد شده اوکراین در کرانه همین رودخانه قرار داشتند و به نظر میرسد ارتش اوکراین توانسته است در این جبهه با قدرت ظاهر شود.
هفته گذشته، در اثر انفجاری مشکوک، سد نووا کاخوفکا بر روی رودخانه دنیپرو فروریخت و سیل عظیمی به راه افتاد. نزدیک به ۸۰ شهرک و روستا در مناطق جنوبی خرسون و میکولایف زیر آب رفتند و دستکم ۳۵ نفر، از جمله هفت کودک، ناپدید شدند.
اوکراین و روسیه یکدیگر را به دست داشتن در این انفجار متهم میکنند. کییف میگوید روسیه برای جلوگیری از پیشروی ارتش اوکراین در دست یافتن به شبهجزیره کریمه این سد را منفجر کرده است. در مقابل، روسیه اوکراین را به «خرابکاری عمدی» متهم و ادعا میکند که کییف این سد بزرگ را منفجر کرده است تا کریمه را از دسترسی به آب محروم کند.
مقامهای اوکراینی بر این باورند که این سد، که در کنترل روسها بوده است، از داخل منفجر شده است، زیرا سازه آن طوری طراحی شده است که در برابر بمباران بیرونی مقاوم باشد. سرویس امنیتی اوکراین یک سند صوتی منتشر کرده است که در آن، به گفته مقامهای امنیتی، دو سرباز روسی در مورد مسئولیت یک واحد خرابکاران روسی در این انفجار صحبت میکنند.
با اینکه آمریکا و اروپا تا کنون کمکهای نظامی چشمگیری به اوکراین کردهاند، کییف چندان خرسند نیست از اینکه دولتهای غربی هنوز درباره مسئولیت تخریب سد کاخوفکا بهطور جدی خواستار پاسخگویی روسیه نشدهاند. این در حالی است که پس از آن واقعه، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، و چارلز میشل، دبیرکل اتحادیه اروپا، به روسیه تاختند.
در تازهترین تحولات مرتبط با جبهه نظامیان روسیه، پس از آنکه گروه واگنر از امضای قرارداد با وزارت دفاع روسیه خودداری کرد، گردان آخمات به رهبری رمضان قدیروف دست به کار شد و به فراخوان وزیر دفاع روسیه پاسخ مثبت داد. مزدوران جنگی آخمات، که بهطور عمده در میدانهای نبرد منطقه دونتسک در شرق اوکراین حضور دارند، از این پس از مزایای این قرارداد بهرهمند خواهند شد.
گردان آخمات، سازمان شبهنظامی مستقر در چچن، وظیفه اصلیاش حفاظت از رهبری جمهوری عمدتا مسلماننشین چچن است. یگانهای رزمی آخمات بخشی از نیروهای نظامی ملی روسیهاند و از این رو، بهطور عمده برای مقابله با تهدیدهای داخلی آموزش دیده و تجهیز شدهاند. با این حال، به گفته رمضان قدیروف، هزاران نیروی داوطلب به میدان جنگ اوکراین اعزام شدهاند.
وزارت دفاع روسیه از همه یگانهای داوطلب خواسته است که تا پایان ماه جاری میلادی با آن وزارتخانه قرارداد امضا کنند. هدف از این اقدام افزایش کارآمدی ارتش روسیه عنوان شده است. دولت روسیه میگوید که جنگجویان داوطلب، در صورت موافقت با قوانین قرارداد دفاعی، از مزایای مشابه با سربازان عادی ارتش روسیه برخوردار خواهند شد.