نگرانی اسرائیل از انتقال غیرقانونی تسلیحات مدرن غربی موجود در اوکراین به ایران

یک فرمانده اسرائیلی در گفت‌وگو با مجله نیوزویک می‌گوید نیروهای امنیتی کشورش مواردی از قاچاق تسلیحات غربی موجود در اوکراین به ایران و دیگر کشورها را رصد کرده‌اند

اوضاع آشفته و ادامه جنگ در مناطق شرقی اوکراین می‌تواند این کشور را به بهشت برین قاچاقچیان اسلحه تبدیل کند - AFP

یکی از فرماندهان عالی‌رتبه ارتش اسرائیل در گفت‌وگو با مجله نیوزویک، به جامعه جهانی درباره سوءاستفاده جمهوری اسلامی از تسلیحات آمریکایی و اروپایی در اوکراین هشدار داد.

این فرمانده که نخواست نامش فاش شود، به نیوزویک گفت کشورش نگرانی زیادی دارد که تسلیحات کشورهای غربی، خصوصا آمریکا که در اوکراین به‌وفور یافت می‌شود، به دست دشمنان اسرائیل در خاورمیانه، ازجمله جمهوری اسلامی ایران برسد.

به‌جز این فرمانده اسرائیلی، اغلب کارشناسان و تحلیلگران مسائل نظامی می‌گویند اوضاع آشفته و ادامه جنگ در مناطق شرقی اوکراین می‌تواند این کشور را به بهشت برین قاچاقچیان اسلحه تبدیل کند.

اسرائیل نگران است حفاظت و امنیت تسلیحات گسترده مدرن غربی که در ماه‌های اخیر به اوکراین صادر شده‌اند، با توجه به اوضاع جنگی در شرق اوکراین، از کنترل کی‌یف خارج شود.

این فرمانده اسرائیلی که به‌دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، می‌گوید که در حال حاضر تسلیحات پیچیده‌ای چون سامانه موشکی ضدتانک «ژاولین» در اختیار نیروهای شبه‌نظامی درگیر در جنگ اوکراین است و به‌راحتی می‌تواند به خاورمیانه منتقل شود و در اختیار گروه‌های تروریستی و موردحمایت جمهوری اسلامی در سوریه و لبنان و نوار غزه قرار گیرد.

این فرمانده می‌گوید در ماه‌های اخیر نیروهای امنیتی اسرائیل مواردی از قاچاق سلاح از اوکراین و روسیه به دیگر نقاط جهان را رصد کرده‌اند. به گفته این مقام نظامی، مسیر اولیه قاچاق سلاح از دریای سیاه به دریای مدیترانه است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

انتقال غیرقانونی تسلیحات اروپایی و آمریکایی به خارج از خاک اوکراین، به دو دلیل عمده مایه نگرانی مقام‌های اسرائیلی است. ژنرال اسرائیلی به نیوزویک می‌گوید که دلیل اول این است که «نیروهای دفاعی جمهوری اسلامی با تصاحب این سلاح‌ها می‌توانند مشابه آن را تولید کنند.» و دلیل دوم این‌ است که «دشمنان اسرائیل چون حماس و حزب‌الله لبنان می‌توانند به تسلیحاتی مجهز شوند که اسرائیل سال‌هاست مانع از دسترسی آن‌ها شده است، سلاح‌هایی که می‌توانند تل‌آویو را با خطرات زیادی روبرو کند.»

در حال حاضر دامنه اصلی قاچاق این تسلیحات اروپای شرقی و شمال آفریقا است.

فرمانده اسرائیلی تاکید می‌کند که «حتی تصور اینکه دشمنان اسرائیل که به خاک این کشور دسترسی دارند به سلاح‌های پیشرفته غربی مجهز شوند، بسیار نگران‌کننده و چالش‌برانگیز است.»

نیوزویک دراین‌باره به‌جز این فرمانده ارتش اسرائیل، با یک مقام امنیتی-اطلاعاتی اروپایی هم گفت‌وگو کرده است. به گفته این فرد، «یک هواپیمای ترابری روس در ۲۰ اوت گذشته، محموله‌ای به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار تسلیحات غربی را در ایران پیاده کرده است.»

به گفته این مقام امنیتی، در میان این تسلیحات، سامانه موشک ضدتانک ژاولین و همچنین سلاح‌های سبک، اما مدرن آخرین نسل بریتانیایی وجود داشته است. این منبع اطلاعاتی تصاویر ماهواره‌ای از پرواز این هواپیما و فرود آن در خاک ایران را در اختیار نیوزویک قرار داده است. به گفته این فرد، کرملین این تسلیحات را به‌عنوان بخشی از بدهی‌هایش در قبال صادرات پهپادهای ایرانی به تهران فرستاده است.

نگرانی‌های اسرائیل از قاچاق اسلحه در حاشیه جنگ اوکراین در حالی است که در ماه‌های اخیر تنش‌ها در سرزمین‌های فلسطینی و اسرائیلی افزایش یافته است. نیوزویک برای بررسی ادعاهای فرمانده اسرائیلی با مقام‌های حماس و حزب‌الله لبنان تماس گرفته است، اما هیچ‌یک از آن‌ها در این زمینه پاسخی ارائه نکرده‌اند.

نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل هم در پاسخ به این مجله آمریکایی گفت که «هیچ اطلاعی» در مورد انتقال تسلیحات آمریکایی از روسیه به ایران ندارد. امیر سعید ایروانی به نیوزویک گفت: «احساس می‌کنیم هر روز که این جنگ ادامه پیدا کند، شانس صلح کمتر و آسیب‌های جنگ برای مردم منطقه شدیدتر می‌شود.» ایروانی در این مصاحبه تاکید می‌کند که «راه‌حل پایان دادن به جنگ اوکراین بی‌تردید ارسال سلاح به این کشور نیست.»

برخی از مقام‌های ایالات متحده هم در گفت‌وگو با نیوزویک در مورد سوءاستفاده از تسلیحات غربی در اوکراین اظهار نگرانی کرده‌اند. آن‌ها البته به این مجله گفته‌اند که برخی از اقدام‌های واشینگتن برای ممانعت از قاچاق سلاح در اوکراین بسیار موثر و موفقیت‌آمیز بوده‌اند.

دولت اوکراین هم در پاسخ به سوال نیوزویک درباره حفاظت از تسلیحات وارداتی غربی به این کشور تاکید کرده است که «کی‌یف مسئولیت کامل حفاظت از تسلیحات غربی را برعهده دارد و آن را جدی می‌گیرد و مرتبا به شرکای غربی خود گزارش می‌دهد.»

وزارت خارجه اوکراین هم ادعا می‌کند که «اقدامات موثری ازجمله نوسازی منابع فناوری اطلاعاتی، آموزش کارکنان و ایجاد یک کمیته تحقیقات پارلمانی» برای مقابله با قاچاق و انتقال غیرقانونی تسلیحات از اوکراین به کشورهای دیگر انجام گرفته است.

وزارت دفاع ایالات متحده، پنتاگون، در پاسخ به سوال خبرنگار نیوزویک، نگرانی مقام‌های اسرائیلی را «بی‌مورد دانسته» و گفته است که «این موضوع اهمیت چندانی ندارد.» سخنگوی پنتاگون به نیوزویک گفت: «هیچ مدرک و سند معتبری درزمینه انتقال غیرقانونی سلاح‌های غربی از اوکراین به دیگر کشورهای منطقه وجود ندارد.»

بیشتر از جهان