بایدن: ارسال سلاح هسته‌ای به بلاروس «کاملا غیرمسئولانه» است

یک چهره دانشگاهی نزدیک به پوتین گفت روسیه باید برای پیروزی بر غرب از تهدید هسته‌ای استفاده کند

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا-ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در واکنش به ارسال اولین سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی از طرف روسیه به بلاروس، گفت این اقدام «کاملا غیرمسئولانه» است. همتای روس او، ولادیمیر پوتین، روز جمعه ارسال این تسلیحات و رسیدنشان به بلاروس را تایید کرده بود. بایدن روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران بار دیگر موضع واشنگتن را که قبلا دیپلمات‌های این کشور اعلام کرده بودند، تکرار کرد.

پوتین روز جمعه در جریان مجمع اقتصادی سنت پترزبورگ تایید کرد که کلاهک‌های هسته‌ای تاکتیکی به بلاروس ارسال شده است، اما افزود که روسیه فعلا دلیلی برای استفاده از این سلاح‌ها نمی‌بیند. او گفت: «همان‌طور که می‌دانید با متحد خود، لوکاشنکو [رئیس‌جمهوری بلاروس] مذاکره می‌کردیم و قرار بود بخشی از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را به خاک بلاروس منتقل کنیم. این کار اکنون انجام شده است.»

رئیس‌جمهوری روسیه گفت بخش اول این سلاح‌ها ارسال شده‌اند و «تا پایان تابستان یا پایان سال جاری» کار اعزام تکمیل می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اقدام پوتین به واکنش‌‌ها و تحلیل‌های مختلفی انجامیده است. سرگئی کاراگانوف، استاد علوم سیاسی نزدیک به پوتین و رئیس «شورای سیاست‌گذاری خارجه و دفاع»، روز شنبه در مقاله‌ای در وب‌سایت آسیا تایمز گفت مسکو باید کاری کند که بازدارندگی هسته‌ای دوباره «استدلالی قانع‌کننده» باشد. کاراگانوف گفت حتی اگر روسیه موفق شود اراضی قابل توجهی از شرق و جنوب اوکراین را تصاحب کند، تخاصم با غرب خاتمه نخواهد یافت. او گفت روسیه باید «اراده غرب برای ایجاد انگیزه و پشتیبانی از کی‌یف را بشکند و آن‌را مجبور به عقب‌نشینی راهبردی کند». او از این منظر استفاده از تهدید هسته‌ای را ضروری دانست و گفت رساندن سلاح‌های هسته‌ای به بلاروس قدم اول در همین زمینه است. کاراگانوف نوشت: ‌«دشمن باید بداند که ما آماده‌ایم حمله پیشگیرانه در تلافی اعمال خشونت‌آمیز آن در حال و گذشته انجام دهیم تا جلوی سقوط جهان به دامان جنگ هسته‌ای جهانی را بگیریم.»

در عین حال، هیئتی آفریقایی با حضور سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی، مصطفی مدبولی، نخست‌وزیر مصر، و رهبران سنگال، زامبیا و مجمع‌الجزایر قمر (کومور) در کی‌یف با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، دیدار کردند و قرار است روز شنبه نیز در روسیه با پوتین دیدار کنند. تحلیل‌گران می‌گویند از جمله پیشنهادات احتمالی آن‌ها برای حرکت به سوی صلح، خروج سلاح‌های هسته‌ای روسیه از بلاروس است.

بیشتر از جهان