امارات متحده عربی و قطر که روابط دیپلماتیک خود را در سال ۲۰۲۱ از سرگرفتند، در ادامه بهبود مناسبات خود، دوشنبه، ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد)، سفارتخانههای خود را در پایتختهای دو کشور گشودند.
وزارت خارجه قطر و وزارت خارجه امارات متحده عربی در بیانیههایی جداگانه با ابراز خرسندی از این رویداد تاریخی، اظهار امیدواری کردند که روابط دوجانبه در آینده هر چه بهتر شود.
همزمان با بازگشایی سفارتخانههای دو کشور، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه و نخستوزیر قطر، دوشنبه با همتای اماراتی خود، شیخ عبدالله بن زاید، گفتوگو کرد.
در پی بروز اختلافنظر با قطر بر سر سیاست خارجی، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر، در ۲۰۱۷ دوحه را به دلیل حمایت از سازمانهای افراطی نظیر اخوانالمسلین و حزبالله، و نزدیکی «بیش از حد» به جمهوری اسلامی ایران، تحریم کردند و افزون بر قطع تمامی روابط دیپلماتیک و تجاری، حریم دریایی و هوایی خود را نیز به روی هواپیماها و کشتیهای متعلق به قطر بستند.
این چهار کشور با ارائه فهرستی شامل ۱۳ درخواست به قطر، رفع تحریمها و ازسرگیری روابط را به برآورده کردن این درخواستها مشروط دانستند. قطر این اتهامها را رد کرد و بیاعتنا به این خواستهها، کشورهای همسایه را به نقض حاکمیت ملی خود متهم کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تحریمها در آن دوره فشار زیادی به قطر وارد آورد. با این حال، دوحه برای رفع نیازهای خود، از حمایتهای ایران و ترکیه برخوردار بود.
در پی این رویداد، شورای همکاری خلیج فارس با بحرانی جدی روبهرو شد که به گفته برخی تحلیلگران، از ۱۹۸۱ تا آن زمان بیسابقه بود. در نهایت، دو طرف اوایل ژانویه ۲۰۲۱ در نشست سران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در شهر العلا در عربستان سعودی، توافقنامه آشتی امضا کردند و مسیر بهبود روابط کشورهای حوزه خلیج فارس هموار شد.
عربستان سعودی و مصر از نخستین کشورهایی بودند که سفیران جدید خود را به قطر فرستادند.
قطر و بحرین نیز میانه آوریل سال جاری از توافق بر سر پایان دادن به اختلافهای دیپلماتیک و ازسرگیری روابط با یکدیگر خبر دادند. وزارت خارجه قطر در بیانیهای اعلام کرد که دو کشور همسایه، روابط دیپلماتیک دوجانبه را مطابق با اصول منشور سازمان ملل متحد احیا میکنند.
بازگشایی نمایندگیهای دیپلماتیک قطر و امارات در پایتختهای یکدیگر، پس از آن صورت میگیرد که عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران در مارس سال جاری با میانجیگری چین، توافق کردند که پس از هفت سال، روابط دیپلماتیک خود را ازسر گیرند. این رویدادی تاریخی به بخش عمدهای از خصومتها در منطقه پایان داد و سرآغاز تحولات مهمی در جغرافیای سیاسی خاورمیانه شد.