پارلمان بریتانیا از فیفا خواست از زنان ورزشکار مهاجر افغان حمایت کند

هزاران ورزشکار از افغانستان تحت سلطه طالبان فرار کرده‌اند

ورزشکاران افغان در استرالیا‌ــ William WEST / AFP

بیش از ۱۰۰ نماینده مجلس بریتانیا از فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) خواستند از زنان ورزشکار افغان که به کشورهای مختلف پناهنده شده‌اند، حمایت کند.

آن‌ها در نامه‌ای که به جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، فرستاده‌اند، از او خواستند برای اینکه زنان ورزشکار افغان بتوانند در میدان‌های ورزشی حضور پیدا کنند، اقدام‌های بیشتری انجام دهد.

به گزارش روزنامه گاردین چاپ لندن، این نامه در ادامه نامه‌ای است که ملاله یوسف‌زی، برنده جایزه صلح نوبل و خالده پوپل، بنیان‌گذار تیم ملی زنان افغانستان، در ماه ژانویه به روزنامه گاردین فرستادند. یوسف‌زی و پوپل آن نامه را به صورت مشترک با جولی الیوت، نماینده ساندرلند سنترال در مجلس بریتانیا، نوشته و ۷۶ نماینده پارلمان بریتانیا و تعدادی از نمایندگان پارلمان استرالیا، پرتغال و ایتالیا هم آن را امضا کرده بودند.

نمایندگان پارلمان بریتانیا از فیفا خواسته‌اند محدودیت‌ها را برای زنان فوتبالیست افغان که از کشور خود آواره شده‌اند، بردارند و زمینه فعالیت آن‌ها در رقابت‌های ورزشی را مهیا کنند.

جولی الیوت می‌گوید: باید از حق بازی فوتبال و حق رقابت زنان ورزشکار افغان محافظت شود. فیفا باید به تعهدات خود برای برابری پایبند باشد و من معتقدم که فیفا باید برای حمایت از زنان ورزشکار افغان به منظور بازیافتن جایگاهشان در صحنه جهانی، بیشتر تلاش کند.

او می‌افزاید: «حمایت همکارانم در مجلس و در سراسر جهان از این نامه نشان‌دهنده حمایت گسترده از زنان افغانستان چه در تبعید و چه آن‌هایی است که هنوز در آن کشور زندگی می‌کنند و برای آنان این حق را قائل‌اند که شیوه زندگی‌شان را خودشان انتخاب کنند.»

با سقوط دولت جمهوریت در افغانستان و سلطه طالبان بر این کشور، تیم ملی فوتبال زنان بزرگسال افغانستان توانست به استرالیا منتقل شوند. آن‌ها با حمایت تیم ملبورن ویکتوری، فعالیت‌های ورزشی خود را دوباره آغاز کردند و حالا نیز در رده هفتم لیگ منطقه‌ای قرار دارند. برخی اعضای تیم ملی فوتبال جوانان نیز توانستند خود را به پرتغال و ایتالیا برسانند. یک گروه ۳۰ نفره از تیم فوتبال زنان در هرات از جمله تعدادی از اعضای تیم ملی جوانان، نیز با حمایت تیم لیدزیونایتد به بریتانیا منتقل شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال فدراسیون جهانی فوتبال می‌گوید انتخاب بازیکنان برای تیم و تعیین نماینده یک کشور برای بازی‌های بین‌المللی یک مسئله داخلی است که مسئولان هر کشور خود باید در مورد آن تصمیم بگیرند.

با سلطه طالبان، تمامی تیم‌های ورزشی زنان در سطح ملی منحل شدند و هیچ نماینده‌ای از افغانستان به مسابقات جهانی معرفی نشد. طالبان با ورزش زنان در هر سطح مخالف‌اند. آن‌ها در ماه‌های نخست سلطه‌شان بر افغانستان، تمامی باشگاه‌های ورزشی متعلق به زنان را بستند و به زنان هشدار دادند به‌هیچ‌وجه حق ورزش کردن ندارند.

پس از این هشدار، تعدادی از اعضای تیم‌های ورزشی زنان که به کشور‌های خارجی انتقال یافته بودند، از فدراسیون‌های ورزشی خواستند آنان را به عنوان نماینده‌های افغانستان به رسمیت بشناسند اما این درخواست‌ تاکنون به جایی نرسیده است.

در ۲۰ سال نظام جمهوری، افغانستان در عرصه ورزش رشد چشمگیری داشت. ورزشکاران افغان برای اولین بار در  المپیک مدال گرفتند و زنان ورزشکار نیز توانستند در برخی مسابقات ورزشی به‌خصوص رشته‌های رزمی دستاوردهای خوبی داشته باشند. با این حال پس از سلطه طالبان، این گروه با رویکرد زن‌ستیزانه خود دوباره زنان را در چاردیواری خانه‌ها محصور و منزوی و تمامی حقوق انسانی را از آنان سلب کردند.