موافقت اعضای ناتو با ادامه رهبری ینس استولتنبرگ بر این ائتلاف نظامی

استولتنبرگ با قدردانی از تصمیم متحدانش برای تمدید مسئولیت او، «اهمیت اتحاد» اعضا را در این «دنیای خطرناک‌تر» یادآور شد

اعضای ناتو رهبری ینس استولتنبرگ بر این نهاد نظامی بین‌المللی را برای یک سال دیگر تمدید کردند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، نمایندگان ۳۱ کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز سه‌شنبه، ۴ ژوئیه (۱۳تیر)، پس از آنکه گزینه‌ دیگری برای جایگزنی ینس استولتنبرگ برای تصدی دبیر کلی این سازمان نیافتند، در بیانیه‌ای موافقت خود را با ادامه کار او در این مقام اعلام کردند.

به این ترتیب استولتنبرگ تا ژوئیه ۲۰۲۴، زمان نشست سران ناتو در واشنگتن، به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، بر این جایگاه تکیه خواهد زد.

این بیانیه یک هفته پیش از نشست سران ناتو در ویلینیوس، پایتخت لیتوانی، صادر می‌شود. نشستی که انتظار می‌رود موضوع عضویت اوکراین در بزرگ‌ترین ائتلاف نظامی غرب بر آن سایه افکند.

استولتنبرگ ۶۴ ساله، نخست‌وزیر پیشین نروژ که از سال ۲۰۱۴ دبیر کل ناتو بوده است، از تصمیم متحدانش برای تمدید مسئولیت او در این نهاد عظیم نظامی قدردانی کرد و «اهمیت اتحاد» اعضا را در این «دنیای خطرناک‌تر» یادآور شد.

از نامزدهای مطرح برای جایگاه دبیرکلی ناتو می‌توان به مت فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک، و بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، اشاره کرد. به باور برخی تحلیلگران، فردریکسن در قامت نخستین رهبر زن برخاسته از اتحادیه اروپا می‌توانست پاسخگوی برخی الزامات متحدان اروپایی باشد. اما در این میان، تمایل کشورهای جناح شرقی ائتلاف ناتو به گزینه‌ای بود که بتواند در برابر جاه‌طلبی‌های روسیه موضع سختگیرانه‌تری در پیش بگیرد.

بن والاس بریتانیایی هم آشکارا در میان کشورهای اتحادیه اروپا چندان اقبالی نداشت. برخی از آن‌ها به گزینه‌ای تمایل داشتند که رهبری یک کشور را در کارنامه سیاسی و اجرایی‌اش داشته باشد. علاوه بر این، فرانسه بر این نکته اصرار می‌ورزید که چهره‌ای از کشورهای اتحادیه اروپا باید رهبری ناتو را برعهده بگیرد.

استولتنبرگ که یک بار پیش از این دبیرکلی‌اش بر ناتو اندکی پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ تمدید شد، از حمایت ایالات متحده آمریکا و دیگر متحدان اصلی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برخوردار است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ناتو که همواره مشکلی اساسی برای مسکو بوده است، اخیرا با عضو تازه‌اش یعنی فنلاند توانست مرزهای مشترک با روسیه را به دو برابر برساند. سوئد و فنلاند سال ۲۰۲۲ پس از چندین دهه بی‌طرفی و پایبندی به نپذیرفتن تعهد نظامی، به‌دلیل حمله روسیه به اوکراین سیاست خود را تغییر دادند و درخواست پیوستن به ناتو را به اعضای این سازمان نظامی ارائه کردند. تهدیدهای روسیه در مخالفت با پیوستن فنلاند راه به جایی نبرد و این کشور پس از فرازونشیب‌های فراوان، در آوریل سال جاری به عضویت ناتو درآمد.

دبیرکل ناتو در یکی از دشوارترین شرایط تاریخی هدایت این نهاد را برعهده دارد. او در دوره‌ای که بزرگ‌ترین درگیری مسلحانه از زمان جنگ جهانی دوم اروپا را به هم ریخته، توانست با مهارت و زبردستی ناتو را بار دیگر تقویت کند.

اوکراین که بی‌صبرانه در انتظار پیوستن به ناتو است، ارزش و اهمیت این «رهبری قوی» را به‌ویژه در رویارویی با روسیه به خوبی درک کرده است.

از چالش‌های پیش‌ روی استولتنبرگ عضویت سوئد در ناتو است که به مناقشه‌ای میان ترکیه و دیگر اعضای ناتو بدل شده است.

با وجود فشار غرب بر آنکارا، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، همچنان پیش‌شرط موافقت خود با پیوستن سوئد به ناتو را برآورده شدن تمام خواسته‌‌های آنکارا می‌داند. اردوغان در آخرین اظهارنظر در این‌باره، روز سه‌شنبه از سوئد خواست تا به سازمان به گفته او «جدایی‌طلب و تندروهای طرفدار فتح‌الله گولن» پناه ندهند. او پیش‌تر تاکید کرده بود که استکهلم باید جلو تجمع‌های اعتراضی «تروریست‌ها» را بگیرد.

طبق اساس‌نامه ناتو، موافقت تمامی کشورهای عضو سازمان برای پذیرش عضو جدید در این پیمان نظامی ضروری است. 

بیشتر از جهان