شوک اردوغان در آستانه برگزاری نشست ناتو؛ با پیوستن سوئد به ناتو موافقت می‌کنم 

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، از توافق ترکیه برای همکاری در عضویت سوئد در پیمان تسلیحاتی آتلانتیک شمالی خبر داد

در آستانه برگزاری نشست پیمان آتلانتیک شمالی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، از توافق ترکیه برای همکاری در عضویت سوئد در این پیمان تسلیحاتی بین‌المللی خبر داد. 

استولتنبرگ گفت که استکهلم تمام شرایط ترکیه را برای موافقت با پیوستن سوئد به ناتو پذیرفته است. او همچنین گفت که رجب طیب اردوغان، رئیس‌ جمهوری ترکیه، با ارائه تقاضای عضویت سوئد در ناتو موافقت کرده و گفته است که با پارلمان ترکیه برای تصویب آن همکاری خواهد کرد. 

استولتنبرگ در یک نشست خبری گفت: «خوشحالم که اعلام کنم ... رئیس جمهوری اردوغان موافقت کرده است که پروتکل الحاق سوئد را در اسرع وقت به مجلس ترکیه بفرستد و برای تصویب آن از نزدیک با پارلمان همکاری کند.» 

اندکی پیش از اعلام این خبر در شامگاه دوشنبه، ۱۰ ژوئیه (۱۹ تیر) به وقت لیتوانی، هواپیمای جو بایدن، رئیس ‌جمهوری آمریکا، در ویلنیوس بر زمین نشست. پایتخت لیتوانی مقر سازمان ناتو است و بایدن برای شرکت در نشست سران کشورهای عضو در پیمان آتلانتیک شمالی به آنجا رفته است. 

این دومین ایستگاه در سفر بایدن به اروپا است. او پیش از لیتوانی، در لندن با پادشاه و نخست‌وزیر بریتانیا دیدار کرد. جو بایدن در ملاقات با شاه چارلز سوم بر مناسبات قوی آمریکا و بریتانیا تاکید ورزید. آنان از جمله درباره لزوم همکاری دو کشور بر سر مقابله با گرمایش جهانی گفت‌وگو کردند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جنگ روسیه در اوکراین و مسئله ارائه بمب‌های خوشه‌ای از آمریکا به کی‌یف نیز از جمله محورهای گفت‌وگوی بایدن در دیدار با نخست‌وزیر بریتانیا اعلام شد. 

پیش‌بینی می‌شود که اعضای ناتو در مذاکرات پیش رو، بر تقویت حمایت نظامی خود از اوکراین و عملیات ضدحمله کی‌یف علیه نیروهای روس تاکید کنند. 

پیش‌تر در روز دوشنبه، رجب طیب اردوغان در آستانه نشست سران کشورهای عضو ناتو اعلام کرده بود که پیش‌شرط پیوستن سوئد به ناتو، عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا است. 

ادروغان پیش‌تر حضور و فعالیت مخالفان آنکارا را در سوئد، دلیل مخالفتش با عضویت سوئد در ناتو اعلام کرده بود و گره زدن پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا در ازای موافقت با عضویت سوئد در ناتو، چرخشی تازه در سیاست او به شمار می‌رفت.

اردوغان دوشنبه، پیش از اینکه راهی پایتخت لیتوانی شود، خطاب به تمامی کشورهای عضو ناتو گفت: «به تمام این کشورها که بیش از ۵۰ سال ترکیه را منتظر نگه داشته‌اند می‌گویم، اول راه را برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا باز کنید، بعد ما راه را برای سوئد باز می‌کنیم؛ چنانکه برای فنلاند کردیم.»

جو بایدن، رئیس ‌جمهوری ایالات متحده، پس از لیتوانی و شرکت در نشست ناتو، راهی هلسینکی می‌شود تا در مراسم رسمی پیوستن فنلاند به ناتو شرکت کند. 

به گفته «موسسه ‌Kiel برای کمک‌های اقتصادی جهانی به اوکراین» در آلمان، متحدان کی‌یف در اتحادیه اروپا و ناتو، از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ تا آخر مه ۲۰۲۳، متعهد به پرداخت ۱۱۲ میلیارد دلار کمک نظامی به این کشور شده‌اند و پرداخت تقریبا نیمی از این مبلغ (معادل حدود ۴۳ میلیارد یورو) را ایالات متحده آمریکا متقبل شده است. 

کیل گفت که آلمان با هفت‌ونیم میلیارد یورو، بریتانیا با ۶.۵۸ میلیارد یورو، لهستان با سه میلیارد یورو و هلند با ۲.۴۸ میلیارد یورو کمک، بزرگ‌ترین حامیان نظامی کی‌یف بعد از آمریکا به شمار می‌روند. 

اما سخاوتمندترین کشورها در کمک به اوکراین، سه کشور شوروی سابق، استونی، لتونی و لیتوانی بوده‌اند که کمک‌های نظامی، بشردوستانه و مالی‌ آن‌ها به اوکراین به ترتیب ۱.۳، ۱.۱ و یک درصد از تولید ناخالص داخلی آن‌ها بوده است. این رقم برای ایالات متحده معادل سه دهم درصد از تولید ناخالص این کشور است. 

بیشتر از جهان