سازمان ملل کشتی دریافت‌کننده محموله نفتکش فرسوده صافر را به یمن تحویل داد 

ابرنفتکش صافر با ۱.۱۴ میلیون بشکه نفت در سواحل یمن در دریای سرخ رها شده است

نفتکش زنگ‌زده «صافر» از چند سال پیش در دریای سرخ در نزدیکی یمن رها شده است-MOHAMMED HUWAIS / AFP

سازمان ملل متحد دوشنبه، ۱۷ ژوئیه (۲۶ تیر)، کشتی‌ای ‌را که قرار است نفت نگهداری‌شده در یک نفتکش فرسوده و در حال پوسیدگی را در دریای سرخ دریافت کند، به یمن تحویل داد. 

نفتکش زنگ‌زده «صافر» از چند سال پیش در دریای سرخ در نزدیکی یمن رها شده است و اینک برای جلوگیری از فاجعه‌ای زیست‌محیطی، عملیات تخلیه نفت آن انجام می‌شود. 

کشتی جدید، محل برگزاری مراسم تحویل بود و نمایندگانی از مقام‌های حوثی که صنعا را تحت کنترل دارند، در آن حضور داشتند. 

پیش‌بینی می‌شود که عملیات پمپاژ ۱.۱۴ میلیون بشکه نفت خام از ابرنفتکش صافر به کشتی نائوتیکا در روزها‌ی آینده آغاز شود. سازمان ملل وضعیت نفتکش ۴۷ ساله صافر و محموله نفتی همراه آن را به بمب‌ساعتی تشبیه کرده و گفته بود که این کشتی هر لحظه ممکن است غرق یا منفجر شود. 

در مراسم دوشنبه برای تحویل کشتی، بر همکاری نزدیک بین سازمان ملل متحد و حوثی‌ها تاکید شد. شبه‌نظامیان شیعه حوثی در یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کنند، از ۲۰۱۵ در مقابل ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی می‌جنگند. عربستان سعودی از دولت رسمی یمن حمایت می‌کند که در شهر عدن در جنوب یمن مستقر است و جامعه بین‌المللی آن را به رسمیت می‌شناسد. 

خبرگزاری فرانسه نوشت که سازمان ملل انتظار داشت مراسم کوچکی برای تحویل کشتی برگزار شود، اما حوثی‌ها از مقام‌های عالیرتبه وزارتخانه‌های مختلف خود و بیش از ۲۰ روزنامه‌نگار محلی برای شرکت در آن دعوت کردند. 

در مراسم تحویل کشتی نائوتیکا، دیوید گرسلی، هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه یمن، و ادریس الشامی، مدیرکل منصوب حوثی‌ها در شرکت نفت‌وگاز یمن، اسناد و مدارک تحویل کشتی را امضا کردند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گرسلی گفت که انتقال کشتی با مشارکت همه طرف‌های درگیری در یمن سازماندهی شده است و اینک متعلق به «مردم یمن» است. با این حال، مقام‌های حوثی گفته‌اند که کشتی نائوتیکا تحت کنترل آن‌ها خواهد بود.

عبدالوهاب الدوره، وزیر حمل‌و‌نقل حوثی‌ها، به خبرگزاری فرانسه گفت: «کشتی جدید به شرکت نفت‌وگاز صافر تحویل داده می‌شود که در صنعا مستقر است. بنابراین، شرکت صافر در صنعا مسئول دریافت نفتکش است.»

دولت رسمی یمن که در جامعه بین‌الملل به رسمیت شناخته‌ می‌شود، الشامی را در این روند به رسمیت نمی‌شناسد و مدیر اجرایی خود را برای شرکت نفت‌وگاز یمن معرفی کرده است. 

سازمان ملل متحد کشتی نائوتیکا را مارس گذشته خریداری کرد. این کشتی از نفتکش صافر کوچک‌تر است و قرار است که در کنار صافر پهلو بگیرد و تا چند روز دیگر پمپاژ نفت را آغاز کند. 

با توجه به موفقیت‌آمیز بودن عملیات انتقال، نفت تا اطلاع ثانوی در کشتی نائوتیکا باقی خواهد ماند. 

جناح‌های متخاصم و درگیر در یمن بر سر قدرت، در مورد مالکیت محموله نفتی موجود در نفتکش صافر مناقشه دارند. 

حوثی‌ها قبلا گفته بودند که می‌خواهند با درآمد حاصل از فروش این محمموله نفت، حقوق کارمندان خود را پرداخت کنند. 

گرسلی به خبرگزاری فرانسه گفت که پیشرفت در عملیات انتقال نفت از کشتی صافر، امیدواری به یافتن راه‌حلی سیاسی را برای درگیری‌ها و جنگ خشونتبار در یمن  افزایش می‌دهد. 

او تاکید کرد: «پیش‌بینی آینده آسان نیست، اما همین که طرف‌های درگیر گرد هم آمده‌اند، کمکی بالقوه برای حل مناقشه است.»

از زمان اجرایی شدن آتش‌بس میان دولت یمن و شیعیان حوثی در آوریل ۲۰۲۲، درگیری‌ها کاهش چشمگیری یافته است. آتش‌بس مزبور شش ماه پس از آن تاریخ، رسما منقضی شده است. 

آوریل گذشته، یک هیئت سعودی به رهبری محمد الجابر، سفیر این کشور در یمن، برای گفت‌وگوهای مستقیم با حوثی‌ها به صنعا سفر کرد و امیدها را برای حل‌و‌فصل مناقشه‌ها از طریق مذاکره تقویت کرد.

حسین العزی، معاون وزیر خارجه حوثی‌ها، به خبرگزاری فرانسه گفت که حوثی‌ها برای گفت‌وگوهای بیشتر آماده‌اند، و افزود: «ما برای هرگونه تلاش و مذاکره با همه، به‌ویژه عربستان سعودی که رهبر ائتلاف است، آماده‌ایم.»

پیش‌تر، هزینه لازم برای جلوگیری از فاجعه ناشی از غرق یا منفجر شدن کشتی صافر ، ۱۳۰میلیون دلار برآورد شده بود. 

یمن تنها کشور در خطر نیست و مدل‌سازی‌ها نشان می‌دهد که نشت نفت از صافر، ممکن است ظرف دو تا سه هفته به سواحل عربستان سعودی، اریتره و جیبوتی برسد و اثرات مخرب زیست‌محیطی خطرناکی بر صخره‌های مرجانی و جنگل‌های ساحلی حرا وارد کند. 

در شرایطی که کل ذخایر ماهیگیری سواحل یمن در دریای سرخ در معرض خطر انقراض است، انفجار یا غرق‌ شدن کشتی حامل نفت تاثیری پیش‌بینی‌نشدنی بر حیات میلیون‌ها نفری خواهد گذاشت که اقیانوس، منبع  تامین خوراک و معیشت آنان است. 

بیشتر از جهان