مسکو کی‌یف را به استفاده از گذرگاه دریایی برای مقاصد نظامی متهم کرد

پس از اعلام آمادگی کی‌یف برای ادامه صادرات غلات از دریای سیاه، کرملین درباره خطرات احتمالی این تصمیم بدون تضمین‌های امنیتی مناسب هشدار داد

به گفته گوترش، صدها میلیون نفری که با گرسنگی دست به گریبانند، باید بهای تصمیم روسیه را بپردازند - AFP

روسیه اوکراین را به استفاده از گذرگاه دریایی صادرات غلات «برای مقاصد نظامی» متهم کرد.

یک روز پس از آنکه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، از تمدید توافق صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه امتناع کرد، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، نوشت: «استفاده کی‌یف از این منطقه برای اهداف نظامی دیگر نه یک راز بلکه واقعیتی آشکار است و نباید این موضوع مهم را فراموش کرد.»

تصمیم مسکو انتقاد غرب را برانگیخت. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت که روسیه با این اقدام به مردم نیازمند در همه جای دنیا «ضربه» خواهد زد. چرا که صدها میلیون نفری که با گرسنگی دست به گریبانند، باید بهای آن را بپردازند.

پوتین هفته گذشته تمدید توافق صادرات غلات را به برداشته شدن موانع موجود در صادرات محصولات کشاوری و کودهای روسیه گره زده بود. در حالی‌که مسکو ادعا می‌کند که خواسته‌هایش کاملا رعایت نشده، غرب می‌گوید روسیه از اهرم توافق غلات برای شکستن تحریم‌های مالی استفاده می‌کند. آنچه به ادعای غرب، صادرات کشاورزی روسیه را شامل نمی‌شود.

از سوی دیگر، کرملین می‌گوید به تعهدی که ولادیمیر پوتین در اوایل سال جاری داده بود، پایبند می‌ماند. بر اساس این تعهد، در صورت تمدید نشدن این توافق،‌ روسیه غلات را رایگان در اختیار «کشورهای آفریقایی نیازمند» قرار خواهد داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کرملین در واکنش به اظهارات گوترش، اعلام کرد که برای نقش دبیر سازمان ملل «ارزش بسیاری قائل است» و مدعی شد که او تلاش کرده است تا کشورهای اروپایی را به «اجرای تعهدات» خود متقاعد کند، اما «متاسفانه این اتفاق نیفتاده است».

در حالی که تصمیم روسیه با انتقاد تند غرب روبرو شده، مسکو در بیانیه‌ای از آنکارا خواست تا مرکز هماهنگی غلات استانبول، نهاد ناظر بر این توافق، را منحل کند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز سه‌شنبه ۱۸ ژوئیه (۲۷ تیر)، در گفت‌وگوی تلفنی با هاکان فیدان، همتای ترک خود، گفت که انقضای قرارداد غلات به معنای «برداشتن تضمین‌های امنیتی» برای صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه و همینطور «انحلال مرکز هماهنگی مشترک در استانبول» است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه،‌ یک روز پس از پایان این توافق، کرملین درباره خطرات صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه هشدار داد. پیش از آن، کی‌یف اعلام کرده بود با وجود اینکه توافق تمدید نشده، آماده است تا به صادرات غلات ادامه دهد.

در واکنش به این اظهارات، دیمیتری پسکوف‌ درباره خطرات احتمالی صادرات غلات بدون تضمین‌های امنیتی مناسب هشدار داد.

هم‌زمان، به گزارش رویترز، رابرت تلوس، وزیر کشاورزی لهستان، نیز روسیه را متهم کرد که از غلات به‌عنوان «دستاویز» استفاده می‌کند.

با به خطر افتادن گذرگاه صادرات اوکراین از طریق دریای سیاه، کی‌یف باید به راه‌های زمینی روی آورد. کشاورزان لهستانی که پیش از این نگرانی خود را از سرازیر شدن غلات اوکراین به کشور و اثر آن بر کسادی کارشان ابراز داشته‌اند، ورشو را وادار کردند تا مرزهای خود را به روی واردات غلات اوکراین ببندد. بروکسل نیز پذیرفت که لهستان مرزهای خود را تنها به روی محموله‌های ترانزیت باز بگذارد.

هم‌اکنون، با بحران تازه‌ای که در حال پدیدار شدن است، تلوس از آمادگی ورشو برای بهبود ترانزیت غلات اوکراین از مرزهای خود به دیگر کشورهای اروپایی خبر داد.

وزیر کشاورزی لهستان که قرار است با همتایان خود از رومانی، بلغارستان، مجارستان، اسلواکی و مولداوی دیدار کند، افزود که ورشو در تلاش است تا پس از نیمه سپتامبر ممنوعیت واردات غلات از اوکراین را تمدید کند.

بیشتر از جهان