جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز سهشنبه در کاخ سفید با همتای اسرائیلی خود، اسحاق هرتزوگ، دیدار کرد. سفر هرتزوگ در حالی انجام میشود که روابط دولت بایدن و نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در وضع مناسبی قرار ندارد. واشنگتن علنا نگرانیهای خود را در مورد روند تغییرات قضایی در اسرائیل که به گفته منتقدان، ماهیت دموکراتیک این کشور را زیر سوال میبرد، مطرح کرده است. هرتزوگ مقامی تشریفاتی دارد اما از حزب اپوزیسیونِ کارگر میآید؛ حزبی که مثل بیشتر نیروهای میانهگرا و چپگرا در اسرائیل به شدت مخالف تغییرات قضایی است.
به گزارش روزنامه «نیویورک تایمز»، بایدن پیش از آغاز جلسه با هرتزوگ به او گفت: «بار دیگر، خوش آمدید، میزبانی از شما باعث خوشحالی ما است.» رئیسجمهوری آمریکا به هفتادوپنجمین سالگرد تاسیس اسرائیل اشاره کرد که دلیل رسمی سفر هرتزوگ است. او به رسم جوانان آمریکا مشتش را به مشت هرتزوگ کوبید. بایدن تاکید کرد که رابطه بین آمریکا و اسرائيل «غیرقابل گسست» است.
هرتزوگ در سخنان خود تاکید کرد که با «درود و قدردانی از طرف تمامی طرفهای طیف سیاسی» در کشورش به آمریکا آمده است. او قرار است روز چهارشنبه در صحن کنگره آمریکا سخنرانی کند. برخی نمایندهها از جمله جمال بومن، نماینده دموکرات از ایالت نیویورک که عضو سازمان «سوسیالیستهای دموکرات آمریکا» است، رشیده طلیب، نماینده فلسطینیتبار از ایالت میشیگان و عضو همین سازمان، و ایلهان عمر، نماینده سومالیاییتبار از ایالت مینهسوتا، در اعتراض به سیاستهای اسرائیل اعلام کردهاند که در سخنرانی هرتزوگ شرکت نخواهند کرد.
به گزارش شبکه انبیسی، کاخ سفید گفت که بایدن و هرتزوگ قرار است در مورد شیوههای بهبود آزادی و امنیت برای مردم اسرائیل و فلسطین، «رفتار مخل ثبات» از طرف حکومت ایران و «تعمیق ادغام اسرائيل در منطقه» گفتوگو کنند. هرتزوگ پس از خروج از کاخ سفید گفت دیدارش با بایدن «عالی» بود و تاکید کرد که رئیسجمهوری آمریکا «بار دیگر بر تعهد آهنین خود و دوستی عمیقش و عشقش به دولت اسرائیل تاکید کرد».
به گفته هرتزوگ، او و بایدن در مورد «خطر هستهای ایران»، عملیات حزبالله لبنان و «مسائل داخلی در اسرائیل» گفتوگو کردند. رئیسجمهوری اسرائیل افزود: «ما باید مباحثه کنونی در اسرائیل را با تمامی جنبههای آن نشانی از قوت دموکراسی اسرائیل بدانیم.»
بایدن پیش از دیدار با هرتزوگ در مورد تماس تلفنی دیروز خود با نتانیاهو صحبت کرد و گفت: «چنانکه دیروز به نخستوزیر نتانیاهو گفتم تعهد آمریکا به اسرائيل محکم است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بایدن در این تماس تلفنی، نتانیاهو را به آمریکا دعوت کرد، اما هنوز جزئیات سفر روشن نیست. آمریکا میگوید این دیدار در پاییز انجام میشود که همزمان با مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک است. دولت اسرائیل تایید کرد که نتانیاهو دعوت را پذیرفته و جزئیاتش با توافق مقامهای دو کشور تعیین خواهد شد.
هرتزوگ گفت از تماس تلفنی بایدن و نتانیاهو و بخصوص از تمرکز آنها بر «همکاری آهنین نظامی و امنیتی» خوشحال است. او پیش از آغاز دیدار رسمی با بایدن خطاب به او گفت: «ما دشمنانی داریم که بعضی مواقع به اشتباه فکر میکنند اینکه ما اختلافهایی داریم بر رابطه ناگسستنیمان تاثیر میگذارد. من حقیقتا باور دارم که اگر میدانستند رابطهمان در سالهای اخیر چقدر رشد کرده و به چه اوجهای جدیدی رسیده است، چنین فکری نمیکردند.»
به گفته «نیویورک تایمز»، مقامهای کاخ سفید میگویند که بایدن میخواهد از فرصت دیدار با هرتزوگ استفاده کند تا بر قوت رابطه دو کشور علیرغم اختلافهای او با نتانیاهو تاکید کند. این مقامها تاکید کردهاند که کاخ سفید «تعهدی تزلزلناپذیر» به امنیت اسرائیل دارد و در همین راستا، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای جزو موضوعات جلسه است.
یکی دیگر از موضوعاتی که باعث ناخشنودی آمریکا از نتانیاهو شده افزایش شهرکهای یهودینشین در کرانه غربی است. این از جمله موضوعاتی است که بایدن به طور خصوصی آن را با هرتزوگ مطرح میکند و هنوز معلوم نیست که آیا در صحبتهای علنی اشارهای به آن میشود یا نه.
انشل ففر، تحلیلگر بهنام روزنامه «هاآرتص» اسرائیل، در آستانه سفر هرتزوگ نوشته بود که رئیسجمهوری کشورش میتواند به جای «تکرار کلیشههای معمولی» به اقدامهای دولت نتانیاهو در تضعیف دموکراسی در اسرائیل اعتراض کند و در غیر این صورت، اردوگاه چپ میانه در اسرائیل او را نخواهد بخشید.