کارشناسان هشدار میدهند که ترکیب دمای بسیار زیاد و کیفیت بد هوای ناشی از آتشسوزیهای جنگلی کانادا و سایر منابع آلودگی هوا ممکن است به عامل اصلی بیماری و مرگ زودهنگام در آمریکا تبدیل شود.
ملیسا گونزالس، رئیس علوم بهداشت محیطی در دانشکده بهداشت عمومی و پزشکی گرمسیری دانشگاه تولان در نیواورلئان، گفت: «این دو عامل هر کدام بهتنهایی خطرناکاند و اگر در کنار یکدیگر قرار بگیرند، این خطر چند برابر میشود.»
این هشدار در حالی در انبیسی منتشر میشود که دهها میلیون آمریکایی در میان دود ناشی از آتشسوزیهای جنگلی کانادا و گرمای بیسابقه برای نفس کشیدن بیدردسر تقلا میکنند.
جون وو، پروفسور گروه بهداشت محیطی و شغلی در دانشگاه کالیفرنیا در ایروین، گفت: «اگرچه افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند با خطر پیامدهای وخیم برای سلامت ناشی از گرمای زیاد و آلودگی هوا مواجهاند، هیچکس ایمن نیست.»
وو گفت: «بدن ظرفیت محدودی برای مدیریت استرس دارد. هنگامی که گرمای شدید و آلودگی هوا از راههای متفاوت بر بدن انسان اثر میگذارند، به نظر میرسد وجود یکی اثر دیگری را بیشتر میکند.»
دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در پی تحقیقی که سال ۲۰۲۲ انجام داد اعلام کرد در روزهایی که هم هوا خیلی گرم است و هم غلظت ذرات ریز در هوا زیاد است، خطر مرگ زودهنگام ۲۱ درصد افزایش مییابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نویسندگان این مطالعه تحقیقاتی مینویسند: «قرار گرفتن کوتاهمدت در معرض گرمای شدید و آلودگی هوا هر یک بهتنهایی با افزایش خطر مرگومیر مرتبط است، اما قرار گرفتن همزمان آنها اثر گستردهتری دارد.»
در زیر گنبد گرما و دود چگونه به قلب آسیب میرسد؟
گرمای شدید بهخودیخود میتواند آب بدن را کم کند. رگهای خونی کوچکتر میشود و جریان خون غنی از اکسیژن به بافتها و اندامها کاهش مییابد. قلب سعی میکند با ضربان سریعتر و افزایش فشار خون این کمبود را جبران کند.
افزوده شدن کیفیت بد هوا به این معادله، سبب افزایش فشار اکسیداتیو میشود و وضع را وخیمتر میکند. در واقع، توانایی طبیعی بدن در دفع سموم مختل میشود.
فشار اکسیداتیو یکی از بزرگترین مشکلات سلامت است. این فشار باعث آسیب طولانیمدت به بافت و سلول میشود و خطر ابتلا به سرطان را در آینده افزایش میدهد. آسیب دیانای ناشی از قرار گرفتن در معرض دود آتشسوزی جنگلی را در افراد جوان میتوان ترمیم کرد،اما با بالا رفتن سن، سازوکارهای ترمیم بدن دیگر آنچنان قوی عمل نمیکند.
دکتر فرح خردمند، دانشمند و استاد پزشکی و ایمنیشناسی کالج پزشکی بیلور در هوستون در تگزاس، گفت که این ذرات ریز فیلتر نمیشوند و «در واقع، در داخل ریههای شما جای میگیرند.»
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها میگوید بهترین راههای محافظت در برابر بیماریهای مرتبط با گرما، نوشیدن آب فراوان، پوشیدن لباسهای سبک و گشاد در فضای باز، و تلاش برای پرهیز از فعالیت بدنی در وسط روز است.