قرآن‌سوزی در کپنهاگ؛ تلاش معترضان عراقی برای حمله به سفارت دانمارک در بغداد

وزارت خارجه عراق از جامعه بین‌المللی خواست تا «فورا و مسئولانه در برابر این جنایت که صلح اجتماعی و همزیستی مردم در سراسر جهان را نقض می‌کند بایستند.»

حمله شبانه معترضان به منطقه سبز بغداد - 

AP Photo / Ali Jabar

شامگاه جمعه سی‌ام تیرماه، صدها شهروند عراقی در اعتراض به سوزانده شدن مجدد نسخه‌ای دیگر از کتاب مقدس مسلمانان، مقابل «منطقه سبز» بغداد تجمع کردند و تلاش کردند تا به ساختمان سفارتخانه‌های خارجی، از جمله سفارت دانمارک یورش ببرند.

بر اساس گزارش رسانه‌های دانمارکی، روز جمعه اعضای یک گروه ملی‌گرای تندرو در دانمارک، یک نسخه از قرآن و همچنین پرچم عراق را مقابل ساختمان سفارت عراق در کپنهاگ سوزاندند و تصاویر این اقدام را به‌صورت زنده از فیسبوک پخش کردند.

تراین فیسکر، سخنگوی پلیس کپنهاگ، به آسوشیتدپرس گفت که «یک تظاهرات بسیار کوچک» با حضور کمتر از ده نفر، بعدازظهر روز جمعه مقابل ساختمان سفارت عراق برگزار شد و «یک کتاب سوزانده شد.»

او گفت: «ما نمی‌دانیم که این کتاب، چه کتابی بود، ظاهرا آن‌ها قصد داشتند پرچم عراق را به آتش بکشند و پس از آن یک نفر روی این کتاب پا گذاشت.»

فیسکر همچنین مدعی شد که «از نظر سیاسی پلیس نمی‌تواند درباره این اتفاق اظهارنظری خاص کند، اما از نگاه ما این اقدام رویدادی صلح‌آمیز بود.»

در واکنش به این اتفاق و به گزارش آسوشیتدپرس، نیروهای امنیتی عراقی، شامگاه جمعه صدها مسلمان معترض را که پل منتهی به منطقه سبز را مسدود کرده بودند با ضرب‌وشتم به عقب راندند و مانع رسیدن آن‌ها به ساختمان سفارت دانمارک شدند. معترضان همچنین خواستار اخراج سفیر دانمارک از عراق شده‌اند.

«منطقه سبز» بغداد محل استقرار ساختمان‌های دولتی و نمایندگی‌های کشورهای خارجی، از جمله سفارت آمریکا است و معمولا تحت نظارت‌های شدید امنیتی قرار دارد.

مقتدی‌ صدر، روحانی بانفوذ و رهبر سیاسی شیعان عراق، اهانت مجدد به قرآن در دانمارک و همچنین سوئد را محکوم کرد و در توییتی نوشت: «سخن گفتن دیگر فایده‌ای ندارد. دین غریب شده است و کسی که از آن دفاع می‌کند مشکوک است.»

او در ادامه نوشت: «خداوندا این قربانی را از ما بپذیر. این دفاع از ادیان و انقلاب به خاطر قرآن را از ما بپذیر. خداوندا ما را به خاطر کاری که این‌ها کردند یا کسانی که در برابر آن ساکت ایستادند یا کسانی که کوتاهی کردند هلاک نکن. پس منتظر بمانید. من نیز با شما از منتظران خواهم بود.»

شامگاه جمعه، صدها معترض عراقی با سردادن شعارهایی علیه سوئد و دانمارک و در حمایت از مقتدی صدر، همراه با تصاویر این روحانی شیعه و همچنین پرچم عراق، سعی کردند تا وارد منطقه سبز شوند، اما پس از ورود نیروهای امنیتی و نظامی عراق، به درگیری به آنان پرداختند.

وزارت امور خارجه عراق، امروز شنبه در بیانیه‌ای «اهانت به قرآن کریم و پرچم جمهوری عراق» در مقابل سفارت این کشور در دانمارک را به شدت محکوم کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این وزارتخانه از جامعه بین‌المللی خواسته است تا «فورا و مسئولانه در برابر این جنایت که صلح اجتماعی و همزیستی مردم در سراسر جهان را نقض می‌کند بایستند.»

قرار است امروز ۳۱ تیرماه اعتراض دیگری نیز به دلیل تکرار قرآن‌سوزی‌های اروپا، در ساعت ۱۸ به وقت محلی در بغداد برگزار شود.

این اعتراض دو روز پس از آن صورت می‌گیرد که عراقی‌های خشمگین از آتش زدن قرآن در سوئد، به ساختمان سفارت سوئد در بغداد یورش برده بودند. معترضان برای چند ساعت ساختمان دیپلماتیک سوئدی‌ها را اشغال کردند و پرچم ها و تابلوهایی را که تصویر مقتدی‌ صدر، روحانی بانفوذ و رهبر سیاسی شیعان عراق روی آن بود، به اهتزاز درآوردند و آتش به‌پا کردند. کارمندان سفارت سوئد نیز یک روز قبل از این حملات، از منطقه سبز خارج شده بودند.

ساعاتی بعد، نخست وزیر عراق در اعتراض به هتک حرمت به قرآن، روابط دیپلماتیک کشورش را با سوئد به‌طور کامل قطع کرد.

سلوان مومیکا، عضو ارشد سابق یکی از زیرشاخه‌های حشدالشعبی در عراق که در سوئد پناهنده است و ماه گذشته در استکهلم یک نسخه از قرآن را سوزاند، روز پنجشنبه تهدید کرده بود که دوباره همین کار را خواهد کرد. او اگرچه در نهایت از آتش زدن قرآن خودداری کرد، اما به کتاب مقدس اسلامی لگد زد و در ادامه پرچم کشور عراق و همچنین تصاویر مقتدی صدر و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی را زیر پاهای خود له کرد.

در ۶ ماه گذشته دست‌کم ۶ بار در کشورهای اروپایی به کتاب مقدس مسلمانان اهانت شده است و هربار این اتفاق با برگزاری تجمع‌های پرشور و اعتراضی مسلمانان در سراسر جهان مواجه شده است.

در ایران نیز روز جمعه شعار «مرگ بر سوئد» به فهرست شعارها علیه دیگر کشورهای جهان اضافه شد؛ شعاری که پس از نماز جمعه در شهرهای مختلف شنیده شد.

حامیان جمهوری اسلامی در اهواز با سردادن شعار «مرگ بر سوئد آمریکایی»، به این اقدام مسئول گردان‌های عیسی‌بن مریم، وابسته به گردان‌های امام علی در عراق، واکنش نشان دادند.

جمعی از بسیجی‌ها نیز عصر روز جمعه در تهران، مقابل سفارت سوئد حضور پیدا کردند و علیه مقامات این کشور شعار سر‌دادند. آن‌ها قرآن‌سوزی را «زیر پا گذاشتن تمام اصول انسانی با ادعای آزادی بیان» عنوان کردند و خواستار اخراج سفیر سوئد از ایران شدند.

هم‌زمان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در بیانیه‌ای خواستار آن شد که دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی با همکاری سایر کشورهای اسلامی در روابط دیپلماتیک خود با کشور سوئد تجدیدنظر کند.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، نیز همان شب در توییتر نوشت: «‏تکرار اهانت به ساحت مقدس ‫قرآن کریم و رفتار غیرمسئولانه دولت سوئد در همراهی با این اقدام نفرت‌‌انگیز به‌شدت محکوم است.»

اما این اقدامات برای حامیان نظام کافی نبود و به همین علت، ساعاتی بعد امیرعبداللهیان به توصیه‌ نهادهای حکومتی و نیروهایش، مواضعی تندتر اتخاذ کرد. او اعلام کرد که سفیر جدید سوئد را نخواهد پذیرفت و سفیری نیز به سوئد معرفی نمی‌کند.

همچنین محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس شورای اسلامی، در جلسه روز شنبه ۳۱ تیرماه مجلس، سوزاندن قرآن در سوئد را محکوم کرد و گفت: «جریحه‌دار کردن احساسات و توهین به عقاید مسلمانان بی‌هزینه نیست و دولت سوئد باید پاسخگوی این اهانت‌ها باشد.»

بیشتر از جهان