شماری از دانشگاههای ایالات متحده برای مهاجران افغان که در دوسال گذشته وارد آمریکا شدهاند، فرصتهای تحصیلی ارائه کردهاند. برخی از این دانشجویان تحصیلات خود را در افغانستان آغاز کرده بودند که با سقوط نظام جمهوریت در اوت ۲۰۲۱، مجبور به ترک کشور شدند.
به گزارش شبکه رسانهای «فرسنو بی» (fresno bee)، مهاجران افغان با استفاده از بورسیههای ارائهشده در دانشگاههای مختلف آمریکا، به این فرصتهای تحصیلی دست مییابند. یکی از این افراد، فهیمه سلطانی است که در حال حاضر در دانشگاه ایالتی آریزونا در شهر تمپا تحصیلات خود را پیش میبرد. فهیمه سلطانی میگوید، زمانی که طالبان کابل را تصرف کردند، او و تعدادی از همکلاسیهای دانشگاهیاش کوشیدند به فرودگاه کابل بروند و از افغانستان خارج شوند، اما با ممانعت نیروهای طالبان در ورودیهای فرودگاه روبهرو شدند. با این حال، آنان توانستند در نهایت خود را به آمریکا برسانند و حالا او در رشته علوم دادهها تحصیلات خود را ادامه میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مسئولان پذیرش در دانشگاههای مختلف آمریکا میگویند که همزمان با طرح تخلیه و انتقال افغانهای همکار با نیروهای ایالات متحده در افغانستان، دانشگاههای آمریکا نیز در صدد برآمدند که بخشی از این افراد را که تحصیلاتشان ناتمام مانده بود، جذب کنند. آلن گودمن، مدیرعامل موسسه آموزش بینالمللی (موسسه غیرانتفاعی جهانی که به تامین بودجه برای چنین بورسیههایی کمک میکند)، میگوید که با آغاز برنامه انتقال افغانها، دانشگاهها هم شروع به جذب دانشجو کردند. یک دانشگاه یک دانشجو را پذیرفت، یکی دیگر سه دانشجو. برخی از دانشگاهها استاد نیز پذیرفتند. به این ترتیب، شماری از أفغانهای مهاجر تحصیلات خود را در آمریکا ادامه دادند و برخی از آنان اینک آماده میشوند که فارغالتحصیلی خود را جشن بگیرند.
فهیمه سلطانی یکی از ۶۰ زن افغان است که تا دسامبر ۲۰۲۱ به آمریکا رسیدند و از این بورسیههای تحصیلی استفاده کردند. سوزان ادینگتون، مدیر اجرایی و رئیس عملیات ابتکارهای آکادمیک جهانی (ASU)، میگوید، « بسیاری از این زنها از شرایطی بحرانی گذشتهاند؛ از تجربهای آسیبزا. آنان سوار هواپیماها شدند، بدون اینکه بدانند کجا میروند. آنان سپس در آمریکا وارد دانشگاهها و کالجهای مختلف شدند و پس از دو سال، امروز آماده میشوند که تحصیلات خود را به پایان برسانند و برای زندگی آینده خود برنامهءریزی کنند.
عزیز مشعل، دانشجوی پیشین دانشگاه آمریکایی افغانستان، در ژانویه ۲۰۲۲ توانست به آمریکا برسد. او و سه دانشجوی دیگر از آن دانشگاه، در دانشگاه نورت ایسترن در بوستون ثبتنام کردند. عزیز بهار امسال با مدرک کارشناسی در رشته مدیریت مالی و حسابداری فارغالتحصیل شد. او قصد دارد از پاییز امسال در همین دانشگاه، کار روی تز کارشناسی ارشد خود را در رشته مدیریت مالی آغاز کند.
دانشگاه تولسا در اوکلاهما نیز در نخستین روزهای پس از سقوط افغانستان اعلام کرد که دو بورسیه تحصیلی برای افغانهای جویای پناهندگی در ایالات متحده در نظر گرفته است. این دانشگاه امسال پنج بورسیه دیگر نیز به بورسیههای قبل افزوده و قرار است که از پاییز پنج شهروند افغانستان از این بورسیهها استفاده کنند. دانشگاه وسترن کنتاکی در بولینگ گرین نیز از پاییز امسال ۲۰ بورسیه تحصیلی برای مهاجران افغان آماده کرده است.
با این حال و با وجود ارائه دهها بورسیه تحصیلی برای افغانهای مهاجر در مقاطع مختلف تحصیلی، هنوز هم به تعداد بیشتری از این بورسیهها نیاز است، زیرا در میان بیش از ۱۰ هزار مهاجر افغان که در دو سال گذشته وارد آمریکا شدهاند، تعداد زیادی نیاز به تکمیل، یا آغاز تحصیلات دانشگاهی دارند. از این رو، در کنار اعطای بورسیههای تحصیلی برای افغانهای مهاجر از دانشگاههای آمریکا، شماری از سازمانهای حمایت از مهاجران نیز میکوشند از راههای مختلف کمک کنند تا زمینه افزایش شمار بورسیههای تحصیلی برای این دانشجویان فراهم شود. در همین راستا، دولت قطر برای ۲۵۰ دانشجوی افغان در دانشگاههای آمریکا کمکهزینه تحصیلی فراهم کرده است.