یک هیئت عالیرتبه طالبان به ریاست عبدالحکیم حقانی، قاضیالقضات طالبان، روز دوشنبه دوم مردادماه، به شهر هرات در غرب افغانستان سفر کرد. در ترکیب این هیئت، سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور)، محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع، و عبدالحق وثیق، رئیس اداره استخبارات (اطلاعات) گروه طالبان، حضور داشتند.
طالبان هدف از این سفر را بررسی وضعیت در سراسر حوزه غرب افغانستان عنوان کردند. هرچند سخنگویان وزارتخانههای طالبان تا زمان نگارش این گزارش، ابراز نظری در مورد این سفر نکردهاند، اما نعیمالحق حقانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ استان هرات، در یک پیام ویدیویی، هدف از این سفر مقامهای طالبان را ملاقات با مقامهای محلی تمام استانهای حوزه غرب افغانستان عنوان کرد.
رئیس اطلاعات و فرهنگ هرات گفت: «محور بحث این سفر، ترغیب مجاهدین [نیروهای طالبان] به اتحاد و اتفاق، رسیدگی به مشکلات مردم و بهویژه تلاش برای حفظ نظام و دستاوردهای آن بود.» او همچنین افزود که مقامهای طالبان گفتند سلسله دیدارها از حوزه غرب را گسترش میدهند.
حوزه غرب افغانستان بر خلاف حوزههای شرق و جنوب، در سالهای پیشین پناهگاههای خیلی امنی برای طالبان نبودهاند. این مناطق با جمعیت بیشتر غیرپشتونتبار، معمولا حوزههای مخالفان طالبان را تشکیل دادهاند، بهطوری که یکی از آخرین نبردهای مهم طالبان با نیروهای مردمی پیش از تسلط بر افغانستان در هرات به ریاست محمد اسماعیل خان آغاز شد. هرچند این مقاومت نیز با اسیر شدن محمد اسماعیل خان به دست طالبان درهم شکست، اما ضدیت با طالبان در حوزه غرب انکارناپذیر است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته نعیمالحق حقانی، مقامهای طالبان در این سفر گفتند که در نظر دارند مجموعه سمینارهایی را برای تشویق و ترغیب نیروهای این گروه در غرب کشور، برگزار کنند. او گفت که مقامهای طالبان در نظر دارند تا در این سمینارها، برای نیروهای محلی این گروه در مورد «اهمیت و ضرورت نظام و مسئولیتهای مجاهدین برای حفظ آن» صحبت کنند.
به نظر میرسد رهبری طالبان با درک این مسائل، درصدد کار سیاسی با نیروهای محلیشان برآمدهاند و تلاش میکنند تا طالبان محلی را به متحد ماندن برای حفظ نظام ترغیب کنند. خطراتی که در این مناطق برای گروه طالبان وجود دارند، تنها ترکیب جمعیتی غیرپشتون مخالف با طالبان نیست، بلکه خطراتی از جمله پیوستن اعضای طالبان به گروه داعش و دیگر گروهکهای تروریستی نیز در این مناطق وجود دارند.
نگرانی مهمتری که در این حوزه وجود دارد هممرز بودن مناطق غربی با ایران است که هر از گاهی سبب بروز تنشها در مرز و حتی درگیریهای مسلحانه میشود. در حالی که طالبان ظاهرا با دولت ایران روابط حسنهای را آغاز کرده بودند، اما اخیرا موضوع حقابه ایران از رود هیرمند و نیز اختلافهایی که ریشه در تضادهای مذهبی دارند، سبب نارضایتیهایی میان دوطرف شده است.
اخیرا وزیر خارجه ایران مدعی شد که رهبران گروه داعش از کشورهای عراق، سوریه و لیبی، به افغانستان منتقل شدهاند و در آنجا میدان فعالیت وسیعی یافتهاند. این ادعای وزیر خارجه ایران با پاسخ تند وزارت خارجه طالبان مواجه شد. وزارت خارجه طالبان در پاسخ به این ادعا گفت که مقامهای ایرانی به جای چنین ادعاهایی، باید برای تامین امنیت مرزهای خود تلاش کنند.