بیش از ۱۰۰ مجله پزشکی در سراسر جهان، روز پنجشنبه دوازدهم مردادماه، در هماهنگی بیسابقه با یکدیگر، سرمقالههای خود را به انتشار گزارشی مشترک درباره خطرات بزرگ سلاحهای هستهای و لزوم نابودی فوری تمامی این سلاحها در دنیا اختصاص دادند.
در این گزارش آمده است که خطر فاجعه هستهای، «بسیار بزرگ و رو به رشد» است و از متخصصان پزشکی و حوزه بهداشت خواسته شده تا شهروندان و رهبران سیاسی جهان را درباره مضرات و خطراتی که سلاحهای هستهای برای سلامت عمومی مردم جهان دارند، آگاه کنند.
این درخواست و هشدار درحالی بیان شده است که مقامهای دولت روسیه بهتازگی اوکراینیها را به استفاده از سلاح اتمی در جنگ با این کشور تهدید کردهاند و از طرفی کره شمالی نیز همچنان موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند را بهصورت آزمایشی پرتاب میکند.
در این سرمقاله که سردبیران ۱۱ مجله برجسته و معتبر پزشکی در جهان آن را نوشتهاند، آمده است: «از کشورهای مسلح به موشکهای هستهای میخواهیم تا قبل از اینکه ما را از بین ببرند، زرادخانه هستهای خود را از بین ببرند.»
کریس زیلینسکی، از انجمن جهانی ویراستاران پزشکی، در بیانیهای گفت: «اینکه همه این مجلات برجسته با انتشار سرمقاله مشابه موافقت کردهاند، بر فوریت شدید حل بحران هستهای کنونی تاکید میکند.»
در این سرمقاله هشدار داده شد که هرگونه استفاده از سلاحهای هستهای «برای بشریت فاجعهبار خواهد بود» و سپس با استناد به تحقیقات انجامشده افزود: «حتی یک جنگ هستهای محدود که تنها شامل استفاده از ۲۵۰ سلاح هستهای از ۱۳ هزار سلاح هستهای موجود در جهان باشد، میتواند ۱۲۰ میلیون نفر را بهطور کامل بکشد و باعث اختلال در آبوهوای جهانی شود که در ادامه قحطی هستهای را درپی خواهد داشت و جان دو میلیارد نفر را در معرض خطر قرار میدهد.»
همچنین ایرا هلفاند، رئیس سابق انجمن پزشکان بینالمللی برای پیشگیری از جنگ هستهای و یکی از نویسندگان این سرمقاله، به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما با لحظهای فوقالعاده خطرناک روبرو هستیم که در آن احتمال جنگ هستهای واقعی وجود دارد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او به اظهارنظر اخیر دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری سابق روسیه، اشاره کرد که چندی پیش اوکراین را به استفاده از سلاح هستهای، در صورت تصرف مناطق روسیه، تهدید کرد.
هلفند افزود: «ما نمیدانیم که این تهدیدها واقعیاند یا فقط برای ترساندن کشورهای دیگر مطرح میشوند، اما فکر میکنم باید آنها را بسیار جدی بگیریم.»
او همچنین به خطر هستهای کره شمالی اشاره کرد که هفته گذشته ژاپنیها بهعنوان «یک تهدید جدی برای امنیت جهانی» تشریح کرده بودند.
همزمان با چاپ این سرمقاله، جلسه کمیته مقدماتی برای بررسی معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای سازمان ملل نیز در وین برگزار شده است؛ معاهدهای که در سال ۱۹۷۰ برای تمامی کشورهای جهان لازمالاجرا شد، اما برخی کشورهای جهان بسیاری از مفاد آن را در دهههای اخیر زیر پا گذاشتند.
در سرمقاله مشترک بیش از ۱۰۰ مجله پزشکی جهان، صادر نشدن اعلامیه واحد قدرتهای هستهای جهان مانند روسیه و ایالات متحده در جلسه سال گذشته سازمان ملل، «پسرفتی ناامیدکننده» توصیف شد.
یکشنبه هفته آینده، شصتوهشتمین سالگرد استفاده از اولین سلاح هستهای علیه غیرنظامیان در جهان است؛ روزی که ارتش ایالات متحده یک بمب اتمی غولپیکر را بر فراز شهر هیروشیما در ژاپن منفجر کرد و فاجعهای انسانی و زیستمحیطی را به وجود آورد.
دمیتری مدودف، معاون شورای امنیت و رئیسجمهوری سابق روسیه، روز یکشنبه هفته گذشته هشدار داده بود که در صورت موفقیت ضدحملات اوکراین، روسیه هم از سلاح هستهای استفاده میکند. به گزارش رویترز، مدودف با انتشار پیامی در تلگرام، تصریح کرد در صورت تحقق چنین سناریویی، روسیه مجبور میشود از دکترین هستهایاش عقبنشینی کند.
او افزود: «تصور کنید اگر حملهای که ناتو از آن حمایت میکند، موفقیتآمیز بود و به بخشی از خاک ما تجاوز میشد، ما مجبور بودیم طبق قوانینی که به تایید رئیسجمهوری روسیه رسیده است، از سلاح هستهای استفاده کنیم.»