افزایش فشارها بر رهبران کودتا در نیجر در ساعات پایانی مهلت تعیین‌شده برای عقب‌نشینی

فرانسه می‌گوید از هر اقدامی که جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا پس از پایان این ضرب‌الاجل در پیش بگیرد، قاطعانه حمایت خواهد کرد

تظاهرات حامیان کودتای نظامی و مخالفان ادامه حضور فرانسه در نیجر‌ــ AFP

سران جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا با نزدیک شدن به پایان ضرب‌الاجلشان به کودتاچیان نیجر، فشارها برای احیای قانون اساسی و بازگرداندن محمد بازوم، رئیس‌جمهوری نیجر، به قدرت را بیشتر کرده‌اند. آن‌ها یکشنبه گذشته هشدار داده بودند که در صورت برآورده نشدن خواست آن‌ها، به اقدام‌های تلافی‌جویانه‌ از جمله مداخله نظامی متوسل خواهند شد.

فرانسه، حامی رئیس‌جمهوری نیجر که از این کودتا به‌شدت ناخرسند است، می‌گوید از هر اقدامی که جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا پس از پایان این مهلت در پیش بگیرد، قاطعانه حمایت خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه، پس از گفت‌وگو با هوهومودو ماهامادو، نخست‌وزیر نیجر، اعلام کرد که با این کودتا، «آینده نیجر و ثبات کل منطقه در خطر است».

سران نظامی کشورهای عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا بر سر برنامه مداخله نظامی احتمالی برای در هم‌ شکستن این کودتا توافق کرده‌‌اند و به گفته کمیسر این نهاد بین‌المللی آفریقایی، «چگونگی و زمان استقرار نیروها برای مداخله نظامی احتمالی» بررسی شده است.

پیش‌تر، عبدالفتائو موسه، کمیسر جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا، گفته بود:«ما می‌خواهیم دیپلماسی عمل کند و به آن‌ها [کودتاچیان] این پیام را بدهیم که از این فرصت استفاده کنند و اوضاع را به حالت قبل برگردانند.»

در همین ارتباط، سباستین لکورنو، وزیر نیروهای مسلح فرانسه که کودتا در نیجر را «خطا در قضاوت» و «کاملا در تضاد با منافع کشور» می‌داند، گفت این کودتا «مبارزه با تروریسم» در منطقه ساحل در آفریقا را تضعیف خواهد کرد؛ جایی که به گفته او فعالیت‌های گروه‌های «تروریستی» مسلح در حال افزایش است.

هم‌زمان با نفوذ فزاینده چین و روسیه در قاره آفریقا و تحولات تازه در آرایش سیاسی کشورها، احساسات ضدفرانسوی در برخی از مستعمرات سابق این کشور در این قاره بالا گرفته است. به‌ویژه که نیجر در سال‌های گذشته به یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های فرانسه در مبارزه با اسلام‌گرایان تندرو در قاره آفریقا بدل شده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این مقام فرانسوی با تکرار موضع کشورش تاکید کرد که نیجر، یکی از فقیرترین کشورهای جهان، به‌شدت به کمک‌های خارجی متکی است و در صورت جلوگیری از بازگشت محمد بازوم به قدرت، این کمک‌ها ممکن است قطع شوند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هم با انتقاد از کودتای نظامی در نیجر گفت که واشنگتن با تعلیق برخی کمک‌های خارجی به دولت نیجر، تنها ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه و مواد غذایی به این کشور را ادامه خواهد داد.

او افزود: «به حمایت از مردم نیجر و کمک به آنان در حفظ دموکراسی که به‌سختی به دست آورده‌اند، متعهدیم و خواسته خود در بازگشت فوری دولت منتخب را تکرار می‌کنیم.»

در مقابل، الجزایر مخالف هرگونه مداخله نظامی در نیجر است. به گزارش رویترز، عبدالمجید تبون، رئیس‌جمهوری الجزایر، روز شنبه با اعلام مخالفت قاطعانه کشورش با هرگونه مداخله نظامی در نیجر، گفت‌: «مداخله نظامی می‌تواند کل منطقه ساحل را در آتش جنگ گرفتار کند. از این‌ رو الجزایر در مواجهه با همسایگانش از زور استفاده نخواهد کرد.»

پیش‌تر مالی و بورکینافاسو، دو همسایه نیجر، هم با اعلام حمایت از این کودتا هشدار داده بودند هرگونه مداخله نظامی برای بازگرداندن محمد بازوم به قدرت «اعلان جنگ» به این دو کشور هم تلقی خواهد شد.

از سوی دیگر، آسوشیتدپرس به نقل از منبعی که نخواست نامش فاش شود، نوشت که رهبران نظامی نیجر خواهان حمایت نظامی گروه مزدوران جنگی واگنر شدند. واگنر هفته گذشته پس از کودتای نظامی در این کشور و بالا گرفتن فشارهای بین‌المللی، پیشنهاد کرده بود حاضر است برای کمک به کودتاچیان وارد میدان شود.

هم‌زمان، مجلس سنای نیجریه روز شنبه از رئیس‌‌جمهوری آن کشور، بولا تینوبو، که در حال حاضر ریاست اکوواس را نیز در اختیار دارد، خواست به گزینه‌هایی غیر از مداخله نظامی نیز بیندیشد؛ به‌ویژه که ملت‌های نیجر و نیجریه روابط نزدیکی با هم دارند.

کودتای نظامی در نیجر پس از آن روی داد که شماری از فرماندهان ارتش نیجر با حضور در تلویزیون ملی این کشور، ضمن اعلام برکناری و بازداشت محمد بازوم، رئیس‌جمهوری نیجر، قانون اساسی این کشور را ملغی و ژنرال عبدالرحمان تیانی، رئیس سابق گارد ریاست‌جمهوری، را به عنوان رئیس «شورای ملی حفاظت از میهن» معرفی کردند.

ژنرال تیانی با انتقاد از دولت بازوم در همکاری نکردن با دولت‌های بورکینافاسو و مالی برای مقابله با گروه‌های شورشی منطقه، دلیل این کودتا را ضعف امنیتی کشورش عنوان کرد.

بیشتر از جهان