اورشلیم پست: شاید تهران در زمینه ساخت موشک‌ کروز مافوق صوت اغراق کند

موشک‌های کروز مافوق صوت با سرعت بالاتر و پرواز در ارتفاع پایین‌تر احتمالا بتوانند از رادارهای اسرائیل پنهان بمانند

رونمایی از موشک مافوق صوت فتاح - باشگاه خبرنگاران جوان

ادعای جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ساخت موشک مافوق صوت گمانه‌زنی‌های تازه‌ای را درباره توان موشکی تهران و تهدید احتمالی آن برای اسرائيل و متحدانش مطرح کرده است.

اورشلیم پست در گزارشی به تهدید احتمالی این موشک‌ها برای اسرائیل پرداخته است. خبرگزاری تسنیم روز چهارشنبه ادعا کرد که جمهوری اسلامی با دستیابی به فناوری «موشک‌های کروز مافوق‌صوت»، به نسل جدیدی از موتورهای جت به نام «موتورهای رم‌جت» نیز دست یافته است.

در خبر تسنیم دو مشخصه اصلی این فناوری برجسته شده است: «موشک کروز» و «موشک مافوق صوت».

موشک‌های مافوق صوت آن دسته از موشک‌هایی‌اند که ۵ تا ۲۵ برابر سرعت صوت حرکت می‌کنند. بسیاری از موشک‌ها از چند دهه پیش چنین ویژگی داشته‌اند. موشک‌های کروز نیز آن دسته موشک‌هایی‌اند که قابلیت هدایت از راه دور دارند و مسیر آنها تا رسیدن به هدف قابل تغییر و هدایت است؛ موشک‌هایی عمدتا برخوردار از موتور جت که برای پنهان ماندن از دید رادارهای دشمن، معمولا مسیر خود را در ارتفاعی پایین طی می‌کنند، و می‌توان آنها را از کشتی‌ به خشکی هم شلیک کرد.

جمهوری اسلامی از دهه ۱۹۹۰ موشک‌های بالستیک در اختیار دارد؛ موشک‌هایی هدایت شونده با موتورهای راکتی که می‌تواند اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج‌فارس و بخش‌هایی از اروپای شرقی را هدف قرار دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این گزارش در ادامه می‌افزاید، نگرانی از تهدیدهای احتمالی موشکی بالستیک ایران اسرائیل را به فکر توسعه سامانه‌های دفاع هوایی ضد موشک‌های بالستیک انداخت. ایالات متحده  نیز برای مقابله با تهدیدهای احتمالی موشک‌های بالستیکی اتحاد جماهیر شوروی سابق، و نیز بعدها روسیه، چین و کره شمالی بر ساخت و تقویت سامانه‌های دفاعی سرمایه‌گذاری کرده است.

از آنجا که موشک‌های بالستیک در ارتفاعی بالاتر پرواز می‌کنند، رادارهای آمریکا و اسرائیل به احتمال زیاد می‌توانند آنها را ردیابی کنند. بر این اساس به نظر می‌رسد موشک‌های بالستیک ایران چندان تهدیدی برای اسرائیل و آمریکا در منطقه محسوب نمی‌شود.

دستیابی جمهوری اسلامی به موشک‌های کروز مافوق صوت ظاهرا از تغییری جدی در برنامه موشکی ایران حکایت دارد. آیا این بدان معناست که تهران با کاستن از ارتفاع پرواز موشک‌های خود، به آنها همزمان سرعت و توان بالاتری برای پنهان ماندن از سامانه دفاع هوایی اسرائیل می‌دهد؟

بنا به ادعای نویسنده این گزارش، اسرائیل با برخورداری از سامانه دفاع هوایی پیکان ۳،  گنبد آهنین و فلاخن داوود، ممکن است بتواند با موشک‌های کروز مافوق صوت ایران مقابله کند. اما سامانه‌های دفاع هوایی مذکور اساسا برای ساقط کردن موشک‌های بالستیک میان‌برد با سرعت پایین‌تر و در ارتفاعی بالاتر پیش‌بینی و طراحی شده است.

از آنجا که ساقط کردن موشک‌های کروز مافوق صوت به مراتب دشوارتر از موشک‌های بالستیک موجود است، نویسنده گزارش خاطر نشان می‌کند که اسرائیل باید این موضوع را بیشتر مورد بررسی قرار دهد.

البته همانطور که رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی نوشتند موشک کروز مافوق صوت در حال حاضر مراحل آزمایشی خود را از سر می‌گذراند. از طرف دیگر، بسیاری از تحلیل‌گران نظامی غرب بر این باورند که تهران در زمینه توانمندی‌های نظامی خود اغلب اغراق می‌کند. به باور نویسنده گزارش، همین امر می‌تواند در مورد آخرین موشک کروز مافوق صوت نیز صادق باشد.

به‌ویژه که این خبر تنها چند روز پس از آن منتشر می‌شود که بیش از سه هزار ملوان و تفنگ‌دار نیروی دریایی آمریکا با دو کشتی جنگی وارد دریای سرخ شدند تا جلوی اقدامات احتمالی ایران را در توقیف کشتی‌های تجاری و اخلال در عبور آنها از تنگه هرمز بگیرند.

نویسنده گزارش در پایان نتیجه می‌گیرد چنانچه روزی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای دست یابد، موشک‌های کروز مافوق صوت احتمالا تهران را به تهدیدی جدی برای اسرائیل تبدیل خواهد کرد.

بیشتر از جهان