رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی از جزئیات روند دستیابی به پولهای مسدودشده در کره جنوبی خبر داد. این دسترسی قرار است طبق توافقی با آمریکا به دست بیاید که به موجب آن جمهوری اسلامی ایران پنج شهروند آمریکایی را که به گروگان گرفته شدهاند، آزاد میکند.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در یک رشته توییت مدعی شد که «بدون تردید، آنچه حاصل به دست آمده فراتر از تحلیلهای موجود است و البته که این فرایند ادامه خواهد داشت». او گفت که نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی ایران از اواخر دهه ۹۰ به صورت وون (واحد پول کره جنوبی) به بانکهای این کشور واریز شده بود و سودی هم به آن تعلق نمیگرفت و بهدلیل کاهش نرخ وون در مقابل دلار حالا به شش میلیارد دلار تبدیل شده است.
به گفته فرزین، طبق توافق قرار است این پولها از وون به یورو تبدیل شوند و به حساب ۶ بانک ایرانی در قطر واریز شوند و «به صورت پرداخت بانکی جهت خرید کالاهای غیرتحریمی» مورد استفاده قرار بگیرند. این در حالی است که محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکره هستهای جمهوری اسلامی، مدعی شده بود که پای قطر در میان نیست و حکومت ایران به این پولها دسترسی مستقیم دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فرزین در ضمن مدعی شد که منابع ارزی ایران «در چند کشور دیگر» هم به زودی در دسترس قرار میگیرند و افزود که «اخبار و آثار آن در بازار و مبادلات تجاری مشاهده خواهد شد». پایگاه اطلاعرسانی دولت رئیسی نیز در توییتی حرفهای فرزین را تایید کرد.
اما عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی در زمان دولت روحانی، با انتقاد از گفتههای مقامهای کنونی در مورد توافق، در توییتر به طعنه نوشت: «میگویند شش میلیارد دلار را «بدون برجام و بدون افایتیاف (FATF) آزاد کردیم! الان باید خوشحال باشیم که با مجوز آمریکا از منابع خود برای غذا و دارو استفاده خواهیم کرد؟ نوعی خنثیسازی تحریمهاست؟»
همتی با اشاره به عواقب تحریمها افزود: «چرا نمی گویید طی ۲ سال، هر ۲ ماه، از ۶ میلیارد و جمعا از ۷۲ میلیارد دلار درآمد نفتی محروم شدهایم!»