همزمان با دو سالگی تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، روز سهشنبه، ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) چند پاسگاه مرزی جدید را در مناطق خودمختار بدخشان، مرغاب، اشکاشم، روشان، فروخور، شمسالدین شاهین، و پنج منطقه ختلان افتتاح کرد.
دفتر مطبوعاتی ریاستجمهوری تاجیکستان اعلام کرد که کار ساختوساز تاسیسات نظامی در فوریه امسال آغاز شده بود و ساختمان پاسگاههای مرزی با توجه به اوضاع کنونی در مدت کوتاهی به بهرهبرداری رسیده است.
رئیسجمهوری تاجیکستان تاکید کرد که مرزبانان این کشور با هر نوع تهدید، بهویژه قاچاق مواد مخدر و «جنایت فراملی»، مبارزه میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
۱۳ مرداد، خیراالدین عثمانزاده، رئیس مرکز تحقیقات راهبردی ریاست جمهوری تاجیکستان، اعلام کرده بود که آن کشور شمار پاسگاههای مرزی با افغانستان را به بیش از ۱۰۰ پاسگاه افزایش داده است.
او گفته بود که در پی روی کار آمدن طالبان در افغانستان و افزایش تهدیدها از آن کشور، تاجیکستان اقدام به تقویت نیروهای مرزی و تاسیسات نظامی مرزی کرده است.
تاجیکستان و دیگر کشورهای آسیای میانه از حضور گروههای تروریست در افغانستان تحت حاکمیت طالبان نگراناند. این کشورها و روسیه بارها از طالبان خواستهاند که برای مبارزه با گروههای تروریستی اقدام کنند.
در دو سال حکومت طالبان در افغانستان، روابط با تاجیکستان پرتنش بوده است. تاجیکستان درخواست طالبان مبنی بر تحویل دادن سفارت افغانستان به این گروه را رد کرده است. تاجیکستان بر تشکیل حکومت فراگیر با حضور همه اقوام و مبارزه جدی با تروریسم در افغانستان تاکید دارد و از طالبان خواسته است در این موارد اقدام جدی کند.
از سویی نیز نگرانی جدی از جابهجایی تروریستها در استانهای شمالی افغانستان در دوران حکومت طالبان وجود دارد. طالبان پیشتر گفته بودند که برای بهبود روابط با اسلامآباد، مهاجران وزیرستانی را از نزدیکی مرز پاکستان به مناطق دیگر افغانستان، از جمله به استانهای شمالی منتقل میکنند.
مخالفان طالبان میگویند که حکومت طالبان اعضای تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) را به استانهای شمالی و هممرز با کشورهای آسیای میانه مستقر میکنند، هرچند طالبان جابهجایی تیتیپی به استانهای شمالی را رد کردهاند.
در حکومت طالبان، شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) نیز حملههایی در شمال افغانستان کرده است. برخی از شهروندان آسیای میانه زیر پرچم داعش در سوریه و عراق جنگیدهاند. پس از شکست داعش در آن کشورها، بیم آن وجود دارد که این عده باعث ناامنی و تهدید شوند.
کشورهای آسیای میانه و از جمله تاجیکستان از افزایش تندروی مذهبی و نفوذ تروریستها نگراناند. مرزهای این کشورها با طالبان آسیبپذیر است.
در پی تسلط دوباره طالبان در افغانستان، گروههای اسلامگرا و تندرو در منطقه رویای براندازی حکومتها با توسل با گزینه نظامی را در سر میپرورانند. بر اساس گزارشها، قدرت گرفتن طالبان «الهامبخش» گروههای جهادی دیگر شده است.
بر پایه تازهترین گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، در حدود ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان فعالیت دارند که تهدید امنیتی جدی به حساب میآیند. در این گزارش درباره وجود پناهگاههای این گروهها در افغانستان ابراز نگرانی شده بود.