تحلیل دی‌ان‌ای ظاهر واقعی مرد یخی را آشکار کرد

بررسی ژنتیکی «اوتسی» نشان می‌دهد که این مومیایی پنج هزار و ۳۰۰ ساله در زمان حیات پوست و چشمانی تیره داشته و احتمالا طاس بوده است

پوست اوتسی احتمالا تیره‌تر از آن بوده که پیش‌تر تصور می‌شد-AFP

بقایای جسد اوتسی (Ötzi)، مرد یخی که کوهنوردان آن را در سال ۱۹۹۱ در را‌ه‌آبه‌ای در تیرولی در رشته کوه‌های آلپ ایتالیا یافتند، شاید تا کنون بیش از هر جسد دیگری مورد بررسی قرار گرفته است.
معمای پشت مرگ و چگونگی جان سپردن او در کوه‌های آلپ، فرای علم باستان‌شناسی رفته است. همه ساله هزاران نفر برای بازدید از پیکر مومیایی شده او که در یک محفظه سرد مخصوص نگهداری می‌شود به موزه باستان‌شناسی تیرولی جنوبی در بولزانوی ایتالیا می‌روند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)


به گزارش سی‌ان‌ان، مطالعه‌ای که روی دی‌ان‌ای استخراج شده از لگن اوتسی انجام شده است، نشان می‌دهد که گویا او همچنان رازهایی همراه خود دارد.
بررسی ژنتیکی مرد یخی نشان می‌دهد که این مومیایی پنج هزار و ۳۰۰ ساله در زمان حیات پوست و چشمانی تیره داشته و احتمالا طاس بوده است. این موارد برخلاف بازسازی‌های پیشین اوتسی است که او با پوستی رنگ‌پریده و سری پر مو و ریشی بلند تصویر شده بود.
آلبرت زینک، رئیس موسسه مطالعات مومیایی در مرکز تحقیقاتی اوراک در بولزانو می‌گوید: «من پیشتر بر این باور بودم که پوست او طی فرآیند مومیایی‌ تیره شده است. اما به‌نظر می‌رسد رنگ تیره پوست او به رنگ واقعی پوست‌اش در زمان حیات نزدیک است.»
او با اشاره به این که احتمالا پوست اروپایی‌ها در آن زمان تیره‌تر از حالا بوده است می‌گوید: «کشاورز‌ان ابتدایی اروپایی پوست تقریبا تیره‌تری داشتند که طی مرور زمان در انطباق با شرایط اقلیمی و همچنین رژیم غذایی آن‌ها روشن‌تر شده است. رژیم غذایی کشاورزان در مقایسه با شکارچی گردآورندگان از ویتامین دی کمتری برخوردار بوده است. همچنین به نظر می‌رسد این مرد یخی گوشت زیادی مصرف می‌کرده، زیرا در بررسی معده او بقایای گوشت بز کوهی و گوزن یافت شده است.»
یوهانس کراوس، همکار زینک و رئیس دپارتمان ژنتیک باستان‌شناسی در موسسه ماکس‌پلانک در لایپزیگ آلمان می‌گوید که بر اساس یافته‌ها، این مرد یخی در دوره حیات بسیار شبیه این مومیایی بوده است.
او می‌افزاید: «این که تصویر بازسازی شده این مومیایی چگونه متاثر از پیش‌فرض ما از انسان عصر اروپا مختل شده، قابل توجه است.»
لارس هولگر پیلو، باستان‌شناس و یکی از مدیران پروژه اسرار یخ در نروژ، می‌گوید: «در حالی که تجزیه و تحلیل د‌ی‌ان‌ای باستانی نشان می دهد که اوتسی دارای الگوی طاسی مردانه است، نمی‌توان مطمئن بود که او تا چه اندازه در طول زندگی موهایش را از دست داده است. اوتسی ممکن است به دلایل ژنتیکی طاس بوده باشد، اما به نظر من طاسی کامل و ریزش همه موهایش پس از مرگ اتفاق افتاده است. موهای روی پوست اغلب در طول باقی ماندن بدن در داخل و خارج از یخ و با تجزیه اپیدرم می‌ریزند.»

بیشتر از علوم