مقام طالبان: ارزش زنانی که مردان چهره‌شان را ببینند کاهش می‌یابد

یک استاد دانشگاه الهیات در دانشگاه کمبریج می‌گوید که دانش دینی طالبان براساس کتاب‌هایی است که در مدراس روستاها تدریس می‌شوند

مولوی محمد صادق عاکف، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان-خبرگزاری باختر

مولوی محمد صادق عاکف، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان می‌گوید زنانی که مردان چهره آنها را می‌بینند، ارزش‌های خود را از دست می‌دهند و به همین دلیل باید براساس شریعت طالبانی، حجاب مورد نظر این گروه را بپوشند.

طالبان در دوسال گذشته، به بهانه اینکه فضای امن برای دختران و زنان ایجاد می‌کنند، مدارس بالاتر از کلاس ششم، دانشگاه‌ها، اداره‌های دولتی و غیر دولتی را به روی زنان بسته‌اند. در دوسال گذشته، ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، بیش از ۵۰ فرمان علیه زنان صادر کرد و در نتیجه این فرمان‌ها، حضور زنان در مکان‌های عمومی و در سطح جامعه به گونه کم سابقه محدود شد.

مولوی عاکف که سخنگوی وزارت امر و به معروف و نهی از منکر طالبان است، روز پنج‌شنبه به آسوشیتدپرس گفت که در صورتی که چهره زنان در جامعه پوشیده نباشد، امکان فتنه و به گناه افتادن وجود دارد.

عاکف گفت: «دیدن زنان (بدون حجاب) در برخی مناطق (شهرهای بزرگ) بسیار بد است و علمای ما نیز موافقند که چهره زنان باید پنهان باشد. زن ارزش خودش را دارد و با نگاه مردها به او این ارزش کاهش می‌یابد. خداوند به زنان با حجاب احترام می‌گذارد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش از این فرمان‌های رهبر طالبان در مورد منع زنان از آموزش و اشتغال، با واکنش‌ گسترده‌ای مراکز دینی، شخصیت‌های علمی و برخی علمای برجسته جهان اسلام مواجه شده است. احمد طیب، شیخ دانشگاه الازهر مصر که از چهره‌‌های بانفوذ دینی است، در دی ماه سال گذشته در بیانیه‌ای گفت فرمان‌های طالبان علیه آموزش دختران برخلاف دستورات اسلام است و این فرمان‌ها قلب مسلمانان جهان را جریحه‌دار کرده است. احمد طیب از طالبان خواست که فرمان‌های خود را علیه زنان و دختران لغو کنند. در دوسال گذشته، طالبان نه تنها دستورات خود علیه آموزش و اشتغال زنان و دختران را لغو نکردند، بلکه حکم‌های بیشتری برای محدود کردن زنان منتشر کردند. در آخرین مورد، حدود یک ماه پیش، ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، با صدور حکمی فعالیت آرایشگاه‌های زنان را ممنوع کرد و با متوقف شدن فعالیت آرایشگاه‌ها، حدود ۶۰ هزار زن بیکار شدند.

دکتر تیم وینتر، استاد مطالعات اسلامی در دانشکده الهیات دانشگاه کمبریج در مورد محدودیت‌هایی که طالبان به بهانه عملی کردن احکام اسلام و ترویج حجاب زنان صادر می‌کنند گفت که در اسلام هیچ دستوری برای پوشاندن صورت وجود ندارد و طالبان تلاش می‌کنند دلایلی از متون دینی پیدا کنند که عملکرد آنها را تایید کند.

این استاد الهیات گفت: «نام آنها [طالبان] نشان می‌دهد که آنها کارشناسان ارشد مذهبی نیستند. کلمه طالبان به معنای دانش‌آموز است.»

تیم وینتر افزود که طالبان جامعه را براساس متون مذهبی که در روستاها تدریسی می‌شود اداره می‌کنند و علمای دینی که در هر دو دوره حاکمیت طالبان به افغانستان سفر کرده‌اند، از سطح برداشت طالبان از دین متحیر شده‌اند. این استاد دانشکده الهیات افزود که طالبان از جوامع اسلامی منزوی شده‌اند.

با این حال مولوی عاکف، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان که از نهادهای قدرتمند رژیم این گروه به پرسش‌ها در مورد دستورات صادر شده و آیا اینکه این فرمان‌ها لغو خواهند شد یا خیر، پاسخ نداد.

با گذشت دوسال از اعتراض‌های مداوم زنان افغان به فرامین زن‌ستیزانه طالبان و همچنین فشارهای جهانی برای تمکین این گروه به تعهداتی که در توافقنامه صلح دوحه داده‌اند، هیچ تغییری در موضع آنان در قبال زنان ایجاد نشده است.

اوایل این هفته، کارشناسان سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای به مناسبت دومین سال سلطه طالبان بر افغانستان، گفتند که اصطلاح «طالبان اصلاح شده» یک اشتباه بود، چون در دوسال گذشته ثابت شد که هیچ تغییری در دیدگاه این گروه نسبت به زنان، حقوق بشر، آزادی بیان و دیگر ارزش‌های حقوق بشری پدید نیامده است.

در این بیانیه تاکید شده است که باید فشارهای جهانی علیه طالبان افزایش یابد تا این گروه وادار به احترام به حقوق اساسی زنان افغانستان شوند و مدارس، دانشگاه‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی را به روی زنان باز کنند.

در بیانیه کارشناسان سازمان ملل همچنین تاکید شد عملکرد طالبان علیه زنان مصداق بارز تبعیض جنسیتی است و جهان باید عملکرد طالبان را در برابر زنان، به مثابه «آزار جنسی» به رسمیت بشناسد.

بیشتر از جهان