التهاب در سیستان و بلوچستان پس از بازداشت مولوی نقشبندی

در یک فراخوان از مردم راسک دعوت شده است روز دوشنبه ۳۰ مرداد در اعتراض به بازداشت مولوی نقشبندی مقابل فرمانداری این شهر تجمع کنند

بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی‌ــ عکس حال‌وش

جنبش تازه‌تاسیس دادخواهان و آزادگان روز یکشنبه ۲۹ مرداد در پی بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام‌جماعت اهل‌ سنت شهرستان راسک، از اهالی سیستان و بلوچستان درخواست کرد مقابل فرمانداری شهرستان‌های این استان تجمع اعتراضی برگزار کنند.

در این فراخوان که پایگاه خبری حال‌وش منتشر کرده، از مردم راسک نیز خواسته شده است روز دوشنبه ۳۰ مرداد در اعتراض به بازداشت مولوی نقشبندی مقابل فرمانداری این شهر تجمع کنند.

روابط‌عمومی دادگستری سیستان و بلوچستان روز یکشنبه ۲۹ مرداد با صدور بیانیه‌ای، دلیل بازداشت این روحانی اهل‌ سنت را همسویی او با مخالفان جمهوری اسلامی و مواضع تند یک سال اخیرش دانست و مولوی فتحی محمد نقشبندی را به «دعوت از مردم برای اغتشاش و ایراد سخنرانی‌هایی حاوی ادعاهای کذب» متهم کرد.

در این بیانیه تلاش شده است حمایت مولوی نقشبندی از اعتراض‌های ‌مردمی همسویی با معاندین تعریف شود.

به نوشته پایگاه خبری حال‌وش روز ۲۹ مرداد، نیروهای اداره اطلاعات و سپاه با همکاری مسئولان شرکت نفت چابهار در تماس تلفنی با مولوی فتحی محمد نقشبندی از او خواستند برای بازگشایی سهمیه‌ سوخت خودروهای خانواده خود شخصا به چابهار بیاید. بنا بر این گزارش، نیروهای امنیتی مولوی نقشبندی و همراهانش را تا پایگاه برجک نوبندیان چابهار تعقیب و به‌ محض رسیدن مولوی، این روحانی سرشناس اهل‌ سنت را بازداشت کردند.

حال‌وش ادعا کرده است که نیروهای امنیتی او را «جلو فرزندان و همراهان با تحقیر و توهین بازداشت کردند و با خود بردند».

نزدیکان مولوی نقشبندی پیش‌تر در تاریخ ۲۲ مرداد هم خبر داده بودند که دفتر نماینده ولی‌فقیه، اداره اطلاعات و نیز اطلاعات سپاه زاهدان این روحانی را احضار و او را به بازداشت تهدید کرده بودند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فعالان بلوچ بر این باورند علت بازداشت مولوی سخنان روز جمعه ۲۷ مرداد او در خطبه‌های نماز بوده که به‌صراحت هشدار داده است: «مسئولان بدانند اگر بخواهند این برخوردها را ادامه بدهند، با زندان رفتن یا کشته‌ شدن من بسیاری از حقایق فاش می‌شود.»

مولوی نقشبندی در نمازجمعه اخیر تصریح کرد که قرار نیست او در قبال هر جنایتی که صورت می‌گیرد از این نظام دفاع کند و باید از مظلوم دفاع کرد.

مولوی فتحی محمد نقشبندی از روحانیون برجسته اهل‌ سنت است که طی یک سال گذشته همواره از حامیان خیزش سراسری مردم ایران بوده است. او پدر مولوی عبدالغفار نقشبندی، دیگر امام‌جمعه اهل‌ سنت شهرستان راسک است که ۴ مهر ۱۴۰۱ با تایید تجاوز یکی از فرماندهان نیروی انتظامی به یک دختر نوجوان ۱۵ساله بلوچ در چابهار، شکل‌گیری جمعه‌های اعتراضی مردم سیستان و‌ بلوچستان را رقم زد.

مولوی عبدالغفار نقشبندی گفته بود ماموران امنیتی از پدرش خواسته‌اند بیانیه فرزندش را تکذیب کند و او با این خواسته مخالفت کرده است. او دوم تیرماه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد ماموران امنیتی قصد دارند با یورش به  مسجد جامع و حوزه علمیه راسک، پدرش را بازداشت کنند. مولوی عبدالغفار نقشبندی در بیانیه‌اش از جوانان بلوچ خواست با تجمع و مقاومت مانع دستگیری مولوی فتحی محمد نقشبندی شوند.

دفتر ‎مولوی نقشبندی فروردین ۱۴۰۲ اعلام کرد نهادهای امنیتی ۱۵ نفر از نزدیکان او را احضار کرده و ۵۰ نفر از نمازگزاران مسجد نقشبندی را برای اعتراف اجباری تحت‌ فشار قرار داده‌اند.

خانواده نقشبندی طی یک سال اخیر همانند دیگر روحانیون معترض اهل‌ سنت، بارها با تهدید نیروهای امنیتی مواجه بوده‌اند. رسانه‌های ایران در تاریخ ۲۰ آذر از احضار مولوی عبدالغفار نقشبندی به دادگاه ویژه روحانیت مشهد خبر دادند که با واکنش مولوی فتحی محمد نقشبندی و علمای اهل‌ سنت شهرستان‌های راسک، سرباز و آشار مواجه شد.

رسانه‌های حکومتی در اسفند ۱۴۰۱ مدعی شدند مولوی عبدالغفار نقشبندی از ایران خارج شده و به یکی از کشورهای همسایه رفته است. این خبر بهانه‌ای شد تا رسانه‌های وابسته به حکومت تخریب علمای معترض اهل‌ سنت را تشدید و مولوی عبدالغفار نقشبندی را عامل ارتباطی معترضان با سرویس‌های جاسوسی خارجی معرفی کنند. نهادهای امنیتی هم در این مدت تلاش کردند با احضار و ‌بازداشت نزدیکان علمای اهل‌ سنت و تلاش برای محدود کردن فعالیت مولوی نقشبندی و مولوی عبدالحمید صدای معترضان را در سیستان و ‌بلوچستان خاموش کنند.

خواسته نیروهای امنیتی سکوت علمای اهل‌ سنت در قبال اعتراض‌های مردمی و اعلام درخواست پایان جمعه‌های اعتراضی سیستان و بلوچستان بود که با مقاومت مولوی نقشبندی در شهرستان راسک و مولوی عبدالحمید در زاهدان با شکست مواجه شد.

اهالی سیستان و بلوچستان از جمعه خونین زاهدان در ۸ مهرماه ۱۴۰۱ که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با شلیک مستقیم، ۹۶ نمازگزار معترض را کشتند و بیش از ۳۰۰ تن را مجروح کردند تا امروز، به برگزاری جمعه‌های اعتراضی ادامه دادند و این روند با وجود بازداشت گسترده فعالان و اهالی این استان و تهدید و فشار بر علمای اهل‌ سنت متوقف نشد.

حکومت همچنین تلاش کرد با اتهام‌زنی به علمای اهل‌ سنت شیوه‌ای تازه از سرکوب را پیش بگیرد که به نظر می‌رسد در راستای خواسته علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، است که با افشای بولتن‌های امنیتی خبرگزاری فارس در آذرماه ۱۴۰۱ مشخص شد به نیروهای تحت امرش فرمان داده است بر بی‌اعتبار کردن علمای اهل‌ سنت از طریق شایعه‌سازی و اتهام‌زنی تمرکز کنند.

بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی در شرایط فعلی ظاهرا آغاز روند تازه فشار بر علمای اهل‌ سنت در آستانه سالروز آغاز اعتراض‌ها و جمعه خونین زاهدان باشد که از مرحله تهدید و تخریب به دستگیری رسیده است.