به گزارش گاردین، ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری-رتکلیف، از اینکه نام جمشید شارمهد و شهاب دلیلی، دو شهروند ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا، در توافق بین تهران و واشنگتن برای مبادله زندانی گنجانده نشده است، انتقاد کرد و حذف آنها را نامنصفانه دانست. نازنین زاغری سال گذشته پس از تحمل پنج سال حبس در تهران، آزاد شد. رتکلیف گفت، هیچ دلیل قانونی برای اینکه آزادی شارمهد و دلیلی جزو این توافق نباشد، وجود ندارد.
مذاکرات بین ایران و آمریکا برای نهایی شدن این توافق همچنان ادامه دارد. پیشبینی میشود که در پایان کار، پنج شهروند آمریکایی از زندانهای ایران آزاد شوند و چهار شهروند ایرانی از زندانهای آمریکا. همچنین، از شش میلیارد دلار از داراییهای ایران در کره جنوبی رفع انسداد میشود.
از پنج زندانی آمریکایی که قرار است آزاد شوند، نام سه نفر را میدانیم. سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز فعلا برای حبس موقت به یک هتل منتقل شدهاند و منتظر نهایی شدن توافقاند. همه آنها پیش از این به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال زندان محکوم شده بودند؛ هرچند، قوه قضائیه ایران هیچگونه شواهد معتبری برای این اتهام ارائه نکرده بود. رتکلیف گفت که از آزادی این سه نفر استقبال میکند، اما افزود: «خانوادههای اینها کسانیاند که ما در طول سالها بارها در کنارشان کارزار برگزار کردیم. خود آنها هم پیشتر در دولتهای قبلی تنها مانده بودند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهاب دلیلی و جمشید شارمهد به ترتیب و در درجه نخست شهروند ایران و آلماناند، اما به دلیل داشتن «کارت سبز» و اقامت دائم آمریکا، از بسیار جهات تحت لوای دولت این کشور قرار میگیرند. رتکلیف گفت که از جمله دلایل زندانی ماندن شارمهد و دلیلی، «این است که دولت آمریکا تصمیم گرفت آنها را در فهرست کسانی که زندانیشدن آنان در ایران اشتباه بوده است، قرار ندهد.»
طبق قانون لوینسون، وظیفه دولت آمریکا در قبال افرادی که بهاشتباه/ ناعادلانه زندانی شدهاند، منحصر به شهروندان این کشور نیست و افراد دارای اقامت دائم را نیز شامل میشود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در مورد پرونده این دو نفر گفت: «از نزدیک هر دو پرونده را دنبال میکنیم. به دلایل مربوط به حریم خصوصی، ایمنی و عملیاتی نمیتوانیم به جزئیات گفتوگوهای داخلی یا دیپلماتیک در مورد آنها وارد شویم.»
او تاکید کرد که واشنگتن خواهان آزادی فوری دلیلی و شارمهد است، و افزود: «گفتوگوی عمومی درباره مسئله گروگانها نه مفید است و نه به هدف ما که تامین آزادی آنها است، کمک میکند. چنین گفتوگوهایی حساس است و نتایج بسیار مهمی برای این افراد و خانوادههایشان دارد.»