ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ششم شهریور با حضور در یک نشست خبری، به دیدار نماینده ویژه آمریکا با خانواده جمشید شارمهد واکنش نشان داد و از دولت آمریکا خواست روشن کند با یک «تروریست شناختهشده و محکوم در دادگاه» چه نسبتی دارد.
این واکنش پس از آن است که آبرام پیلی، نماینده آمریکا در امور ایران، روز جمعه ۲۵ اوت (سوم شهریور)، با خانواده جمشید شارمهد، شهروند ایرانیــآلمانی زندانی در ایران، دیدار کرد. جمشید شارمهد، شهروند دوتابعیتی ربودهشده و زندانی در جمهوری اسلامی، به اتهام افساد فیالارض به اعدام محکوم شده و غزاله شارمهد، دختر او، خواهان آن است که آزادی پدرش بخشی از هر توافقی باشد که با جمهوری اسلامی انجام میشود.
به گزارش رسانههای داخلی ایران، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره ادعای شبکه خبری بلومبرگ در خصوص توافق ایران و آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا در ازای کاهش سطح غنیسازی، مجوز صادرات نفت ایران را بدهد، گفت: «بهرغم تحریمهای دولت آمریکا، صادرات نفت ایران ادامه دارد. ما این موضوع را مبتنی بر مذاکرات رفع تحریمها دنبال میکنیم که صادرات نفت ایران با هیچگونه محدودیتی از سوی هیچ طرفی از جمله آمریکا مواجه نباشد.»
سایت خبری بلومبرگ در گزارشی که روز جمعه ۲۵ اوت (سوم شهریور) منتشر شد، نوشته بود که به نظر میرسد جمهوری اسلامی و دولت جو بایدن جز توافق درباره تبادل زندانیان و آزادسازی پولهای بلوکهشده در کره جنوبی، در مورد نفت هم به تفاهمهایی دست یافته باشند. بلومبرگ با استناد به اظهارات خصوصی برخی مقامهای آمریکایی که نامشان فاش نشده، نوشت که آمریکا برخی تحریمها علیه فروش نفت ایران به خصوص به مقصد چین را کاهش داده است.
کنعانی در ادامه گفتههایش در تازهترین نشست خبری، اجلاس آتی سازمان ملل را فرصتی مناسب برای «مذاکرات رفع تحریمها» دانست و افزود: «سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک گفتوگوهایی مستقیم با شرکای برجامی و گفتوگوهایی غیرمستقیم با آمریکا برگزار شد و اجلاس آتی سازمان ملل نیز فرصت مناسبی است که گفتوگوهای دیپلماتیک در ارتباط با این موضوع در چارچوب گفتوگوهای قبلی انجام شود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او به توقیف محموله نفتی ایران نیز اشاره کرد و افزود: «توقیف محموله نفتی ایران یک اقدام غیرسازنده است. دولت آمریکا از یک طرف تاکید میکند به گفتوگوی مستقیم با جمهوری اسلامی ایران علاقهمند است و اینکه در چارچوب گفتوگوی مستقیم، اختلافها حلوفصل و زمینه اجرای برجام فراهم شود، از طرف دیگر اعمال برخی تحریمهای جدید و توقیف محموله نفتی ایران و تخلیه آن را شاهدیم. این اقدامها با پیامهای ارسالی برای جمهوری اسلامی ایران مبنی بر آمادگی برای گفتوگوی مستقیم و بازگشت کامل به توافق سازگار نیست.»
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی در سخنانی تهدیدآمیز تاکید کرد: «دولت آمریکا باید بداند تعدی و تعرض به منافع ملت ایران بیپاسخ نخواهد ماند. توقیف محموله نفتی با پیامهای ارسالی آمریکا درباره گفتوگوی مستقیم سازگار نیست و خلاف تفاهمی است که در چارچوب مبادله زندانیان صورت گرفت.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین با بیان اینکه در ارتباط با اجرای توافق اخیر بین ایران و آمریکا، بازه زمانی چهار تا هفت هفتهای مشخص شده است، گفت: «اگر این موضوع در روند درستی اجرایی و عملیاتی شود، میتواند گام سازندهای باشد که بتوانیم در مسیر بازگشت طرف آمریکایی به توافق برجام گامهای بعدی را برداریم و مذاکرات در این زمینه ادامه پیدا کند.»
همکاریهای نظامی ایران و روسیه
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه، از همکاریهای دفاعی ایران و روسیه دفاع کرد و آن را «در چارچوب منافع دو کشور و مقررات و قوانین بینالمللی» و همچنین «از حوزههای پررونق روابط خارجی ایران» دانست.
او بار دیگر این ادعای مقامهای جمهوری اسلامی را تکرار کرد که «همکاریها به پیش از بحران اوکراین بازمیگردد» و افزود: «این همکاریها علیه هیچ کشور ثالثی نیست و به هیچ موضوع دیگری ارتباط ندارد.»
جمهوری اسلامی اعتراف کرده که به روسیه پهپاد فرستاده اما مدعی است این پهپادها قبل از تهاجم مسکو به کییف در فوریه ۲۰۲۲ ارسال شده بودند. با وجود تکذیبهای مکرر مقامهای ایران، یک مقام کاخ سفید در ماه ژوئن گفت که ایران از اوت ۲۰۲۲ چند صد فروند هواپیمای بدون سرنشین به روسیه منتقل کرده است. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز بارها تاکید کرده است که دولت او هیچ شکی ندارد پهپادهای ایرانی شاهد ۱۳۶ مسئول حملات گسترده به شهرهای اوکرایناند.
روز شنبه چهارم شهریور، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر درخواست واشنگتن از تهران برای توقف فروش هواپیماهای بدونسرنشین به مسکو، گفت: «همکاری نظامی روسیه با ایران تسلیم فشارهای ژئوپلیتیک نخواهد شد.»
گسترش مناسبات ورزشی ایران و عربستان سعودی
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در دیدار اخیر حسین امیرعبداللهیان با وزیر خارجه عربستان سعودی در ریاض بر گسترش مناسبات ورزشی دو کشور تاکید شد، گفت بهتازگی در تبادل پیام بین وزیر امور خارجه ایران و عربستان سعودی، تهران تاکید کرد که با توجه با فضای جدید حاکم بر روابط دو کشور، اجرای مصوبه قبلی کنفدراسیون فوتبال مبنی بر برگزاری مسابقات تیمهای ورزشی دو کشور در یک کشور ثالث دیگر موضوعیتی ندارد و این مسابقات میتوانند در زمینهای دو کشور انجام شوند.
او با اشاره به «نگاه خوشبینانه» طرف سعودی اظهار امیدواری کرد که بازی تیمهای باشگاهی دو کشور در ایران و عربستان سعودی برگزار شوند.
کنعانی درباره روابط ایران و بحرین نیز افزود: «پیامهایی بین ایران و بحرین مبادله شده است و گفتوگوهای غیرمستقیم بین دو کشور جریان دارد.»
کنعانی همچنین به روند مناسبات ایران و مصر اشاره کرد و گفت که ارتباط دیپلماتیک مستقیم بین دو کشور برقرار است و مانعی برای ارتقای روابط دو کشور وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه، با اشاره به قرارداد امنیتی بین ایران و عراق در مورد «خلع سلاح گروههای تروریستی و تجزیهطلب در منطقه مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق» گفت که مهلت اجرای این توافق ۲۸ شهریورماه است و این مهلت تمدید نمیشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: «بر اساس تفاهم صورتگرفته، گروههای تروریستی تجزیهطلب که علیه ایران فعالیت میکنند باید خلع سلاح شوند و از پادگانهای نظامی که ایجاد کردهاند، به اردوگاه دیگری که عراق برایشان در نظر گرفته، منتقل شوند. بر اساس اطلاعاتی که داریم، دولت عراق مفاد این توافقنامه را برای اجرا به مقامهای اقلیم کردستان ابلاغ کرده است و ما منتظر اجرایی شدن آنایم.»