در حالیکه فقط چند روز به «سالگرد مهسا امینی و آغاز خیزش سراسری» باقی است، دستگاههای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران بر شدت و گستردگی بازداشتها در استانهای مختلف کشور افزودهاند و همزمان با افزایش گشتها، قرارگاههای ایست و بازرسی متعددی در تهران و دیگر شهرها راهاندازی کردهاند.
موج بازداشتها در استانهای مختلف به شکل چندلایه و به بهانههای مختلف در حال اجرا است. بخشی از این موج بازداشتها «خانوادههای دادخواه معترضان کشتهشده»، و بخش دیگری از آن نیز «فعالان مدنی، فعالان حقوق زنان و معترضانی» را که «سابقه بازداشت» دارند، هدف گرفته است.
افزون بر این، نیروهای انتظامی در شهرهای مختلف به بهانه اجرای «طرح امنیت اجتماعی»، اقدام به بازداشتهای گسترده کردهاند و در تازهترین مورد صادق جعفری چگنی، دادستان اهواز، از بازداشت ۲۰ نفر با عنوان «مخلان نظم» در جریان اجرای این طرح خبر داد.
در موج بازداشت معترضان و فعالان مدنی و کنشگران حقوق زنان که بهویژه از ۲۵ مرداد ماه در استان گیلان تشدید شد، تاکنون دهها نفر در استانهای مختلف بازداشت شدهاند.
متین یزدانی، فروغ سمیعنیا، یاسمین حشدری، جلوه جواهری، زهرا دادرس، زهره دادرس، نگین رضایی، شیوا شاهسیاه و واحده خوشسیرت، از جمله فعالان حقوق زناناند که از ۲۵ مرداد تاکنون در شهرهای رشت، فومن، انزلی و لاهیجان بازداشت شدهاند و اغلب همچنین تحت بازداشت موقت قرار دارند.
در استان کردستان، سیروس عباسی و آزاد عباسی که سال گذشته در جریان خیزش سراسری در شهر دهگلان بازداشت شده بودند، شنبه، ۱۸ شهریور (۹ سپتامبر)، پس از احضار به دستگاه قضایی، بازداشت شدند و به خانوادههایشان گفته شده است که برای تحمل حکم حبس صادره در جریان بازداشت قبلی، به زندان منتقل شدهاند.
در استان ایلام نیز وطن دوستی، هنرمند اهل شهر پهله در بخش زرینآباد دهلران، ۱۵ شهریور بازداشت شده است و از اتهامات مطرحشده علیه این هنرمند و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
در استان کرمانشاه، نیروهای حکومتی ۱۳ شهریور، پارسا قبادی را که در جریان خیزش سراسری با شلیک سلاحهای ساچمهزن نیروهای حکومتی بینایی هر دو چشم خود را از دست داده است، بازداشت کردهاند.
در شهر ثلاث باباجانی این استان نیز مسلم حمدی، تحسین یوسفی و فردین صداقت، هفته گذشته به دست نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدهاند.
در آذربایجان غربی نیز کیوان نبی، از معترضان بازداشتشده ساکن پیرانشهر در سال گذشته، بار دیگر بازداشت و برای تحمل حکم شش سال و سە ماه حبس به زندان منتقل شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هیوا شباهنگ، یکی دیگر از بازداشتشدگان در این استان، نیز پس از چند روز از مهاباد به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده است.
در استان گلستان نیز در گرگان، بهروز ایزدیراد و امین شیرافکن، جمعه، ١٧ شهریور، بازداشت شدند. بهروز ایزدیراد در اردیبهشت سال جاری نیز بازداشت، و سپس در مرداد آزاد شده بود.
نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران همچنین محمدرضا شوقی، فعال مدنی ۲۳ ساله ساکن گرگان را بازداشت کردند. او پیشتر نیز به دست نیروهای اطلاعات بارداشت، و در روزهای پیش از بازداشت اخیرش نیز احضار شده بود.
در شهر ایذه در استان خوزستان نیز عباس عالیپوران بازداشت، و به مکان نامعلومی منتقل شده است. این جوان ایذهای در جریان خیزش سراسری نیز مدتی بازداشت شده بود. شهر ایذه در جریان خیزش سراسری شاهد کشتار کیان پیرفلک و چندین کودک دیگر و زنان و جوانان به دست نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی بود.
در آستانه سالگرد خیزش سراسری، نیروهای حکومتی فشار بر خانوادههای دادخواه ایذه را نیز به شدت افزایش دادهاند و از فعالیت ماهمنیر مولاییراد و میثم پیرفلک، مادر و پدر کیان پیرفلک، و دیگر خانوادههای دادخواه این شهر جلوگیری کردهاند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد دستکم چهار تن از فعالان مدنی در دهدشت بازداشت شدهاند؛ از جمله بابک آرمین و حمید دادرس که در روزهای ۱۶ و ١٧ شهریور، و جابر فروغی و سجاد پرویش که شنبه، ۱۸ شهریور، بازداشت شدند. حمید دادرس پیش از این نیز در جریان خیزش سراسری بازداشت، و مدتی بعد با قرار وثیقه آزاد شده بود.
در استان سیستان و بلوچستان نیز در شهرهای زاهدان و سراوان، در آستانه سالگرد خیزش سراسری و به ویژه «جمعه خونین زاهدان»، موج بازداشتها شدت گرفته است و از جمله عیسی مزارزهی، جاسم مزارزهی، قاسم مزارزهی، ذاکر مزارزهی و شمار دیگری از جوانان، در شهر سراوان بازداشت شدهاند.
هشتم مهر ۱۴۰۱ در «جمعه خونین زاهدان»، نزدیک به صد نفر از مردم و نمازگزاران اهل سنت این شهر با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی کشته شدند.
در استان اصفهان نیز نیروهای نیروهای وزارت اطلاعات ۱۶ شهریور معصومه یاوری، زندانی سیاسی سابق، را با یورش در منزل شخصی او در گلپایگان بازداشت کردند.
معصومه یاوری پیشتر در جریان اعتراضات ۸۸ نیز بازداشت شده و دادستانی تهران برای او در کیفرخواست، صدور حکم اعدام درخواست کرده بود. او در نهایت پس از تحمل چند سال زندان آزاد شده بود.
در پی بازداشت دوباره این زندانی سیاسی سابق، خانواده او برای کسب اطلاع از دلیل بازداشت و وضعیت او به دادسرای گلپایگان رجوع کردند، اما به نوشته سایت حقوق بشری هرانا، علاوه بر بیاعتنایی مسئولان قضایی، با برخورد نامناسب دادستان این شهر مواجه شدهاند.
در چند هفته اخیر، مقامهای جمهوری اسلامی ایران بارها نگرانی خود را از بازگشت مردم معترض به خیابانها و اوج گرفتن دوباره تظاهرات خیابانی در «سالگرد مهسا امینی و آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی» بیان کردهاند.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ۱۰ مرداد در همایش فرماندهان بسیج گفت که «راهکار مقابله» با اوج گرفتن دوباره اعتراضات، «پیشگیری» از آن است.
بر این مبنا، بازداشتهای گسترده خانوادههای دادخواه، فعالان مدنی، فعالان حقوق زنان و جوانان معترض در استانهای مختلف را نیز میتوان بخشی از رویکرد حکومت برای سرکوب و جلوگیری از اوجگیری دوباره خیزش سراسری مردم ایران علیه نظام حاکم بر کشور دانست.