نخست‌وزیر لهستان به زلنسکی: هرگز به مردم لهستان توهین نکن

لهستان هفته گذشته ممنوعیت واردات غلات اوکراین را در اقدامی یکجانبه که بر خلاف حکم اتحادیه اروپا بود تمدید کرد

ولودیمیر زلنسکی (سمت چپ) و نخست وزیر لهستان ماتئوس موراویچکی در مراسم اهدای تاج گل به مقبره سرباز گمنام در ورشو، لهستان، در ۵ آوریل ۲۰۲۳ - عکس از Wojtek Radwanski- AFP

پس از آنکه رئیس‌جمهوری اوکراین در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل بدون نام بردن از لهستان گفت که «برخی دوستان اوکراین در اروپا» اقداماتی انجام می‌دهند که به مثابه همراهی و اتحاد با روسیه است، سطح تنش بین کی‌یف و ورشو به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافت.

اشاره زلنسکی به صحبت‌های پیشین ماتئوش موراویچکی، نخست‌وزیر لهستان در مورد ممنوعیت واردات غلات اوکراینی به کشورش و البته توقف کمک نظامی و ارسال تسلیحات به اوکراین و تمرکز بر بازسازی زرادخانه ورشو با سلاح‌های مدرن بود.

در پاسخ به سخنان ولودیمیر زلنسکی در سازمان ملل، نخست وزیر لهستان گفت که بهتر است زلنسکی دیگر هرگز به لهستانی‌ها «توهین» نکند.

یشه این اختلافات به نارضایتی لهستان از صادرات زمینی غلات از طریق لهستان باز می‌گردد. پس از مسدود شدن کانال انتقال غلات اوکراین از بندر اودسا و دریای سیاه، غرب در تلاش است بخش بزرگی از برنامه صادرات غلات اوکراین را از طریق زمینی انجام دهد. لهستان در مرکز این برنامه صادرات زمینی غلات است. مشکل اینجا است که کشاورزان در لهستان و دیگر کشورهای شرق اروپا می‌گویند سرازیر شدن غلات ارزان اوکراین به کشورهایشان سبب شده تا آن‌ها در فروش محصولاتشان با بحران مواجه شوند.

زلنسکی وقتی هفته گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک گفت که کی‌یف به دلیل محاصره مسیر دریای سیاه توسط ناوگان دریایی روسیه تلاش می‌کند تا مسیرهای زمینی صادرات غلات خود را حفظ کند، همسایگان خود در ورشو را عصبانی کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لهستان هفته گذشته ممنوعیت واردات غلات اوکراین را در اقدامی یکجانبه که بر خلاف حکم اتحادیه اروپا بود، تمدید کرد. این اقدام روابط کی‌یف با ورشو را متزلزل کرده است، ورشو که از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته به عنوان یکی از سرسخت‌ترین متحدان زلنسکی دیده می‌شد حال در نزاع با کی‌یف قرار گرفته‌ است.

یکی از دلایل این جدال لفاظی‌ البته به در پیش بودن انتخابات عمومی در لهستان در چند هفته آینده باز می‌گردد. احزاب راست و محافظه‌کار که قدرت را در ورشو در دست دارند می‌دانند که نارضایتی کشاورزان و پشت کردن آن‌ها به انتخابات می‌تواند به قیمت کنار رفتنشان از قدرت تمام شود.

به همین دلیل ماتئوش موراویچکی، نخست‌وزیر لهستان در یک گردهمایی انتخاباتی روز جمعه گفت: «می‌خواهم به رئیس جمهوری زلنسکی بگویم که دیگر هرگز به لهستانی‌ها توهین نکند، همان‌طور که اخیراً در سخنرانی خود در سازمان ملل انجام داد.»

اما لهستان روی لبه شمشیر حرکت می‌کند. از سویی احزاب در قدرت به نمایش «اقتدار در برابر زیاده‌خواهی اوکراین» نیاز دارند و از دیگر سو می‌دانند که دست حمایت متحدان غربی‌شان آن‌ها را در قدرت نگاه داشته و نمی‌توانند به این سرعت جبهه عوض کنند.

اوایل روز جمعه، آندری دودا، رئیس‌جمهوری لهستان، در اقدامی آشکار برای کاهش تنش‌ها، گفت که مناقشه بین لهستان و اوکراین بر سر واردات غلات تأثیر قابل‌توجهی بر روابط خوب دوجانبه نخواهد داشت.

دودا در یک کنفرانس تجاری گفت: «من شک ندارم که مناقشه بر سر عرضه غلات از اوکراین به بازار لهستان یک قطعه کوچک از کل روابط لهستان و اوکراین است. من معتقد نیستم که این موضوع می‌تواند تأثیر قابل توجهی روی آنها داشته باشد، بنابراین ما باید این موضوع را بین خود حل کنیم.»

این اظهارات دودا پس از آن صورت گرفت که نخست وزیر این کشور گفت که لهستان دیگر به اوکراین سلاح نمی‌دهد. به نظر می‌رسد این یک تقسیم کار پنهان میان نخست‌وزیری و رئیس‌جمهوری لهستان است که یکی سخنان پوپولیستی را بگوید و دیگری مواضع مورد انتظار غرب را بیان کند.

لهستان قرار است انتخابات پارلمانی‌اش را در روز ۱۵ اکتبر برگزار کند و حزب ملی‌گرای قانون و عدالت موراویچکی (PiS) به دلیل آنچه که «اطاعت محض دولت در برابر کی‌یف» خوانده می‌شود مورد انتقاد جناح راست افراطی قرار گرفته است.

بیشتر از جهان