مشاور ارشد حملونقل عراق میگوید بغداد امیدوار است نخستین خط راهآهن این کشور با ایران تا ۱۸ ماه دیگر تکمیل شود.
این خط آهن در صورت تکمیل و بهرهبرداری، حملونقل میلیونها زائری را که هر ساله به زیارت زیارتگاههای مسلمانان شیعه در عراق میروند، تا حد زیادی آسانتر خواهد کرد.
به گزارش رویترز، ناصر الاسدی، مشاور حملونقل نخستوزیر عراق، گفت علاوه بر این خط آهن، قرار است یک خط مترو بین کربلا و نجف، مرکز روحانیون شیعه عراق، کشیده شود.
در حال حاضر، زائران بسیاری برای رساندن خود به این زیارتگاهها صدها کیلومتر از مرز ایران و عراق تا کربلا را با پای پیاده، یا با اتوبوسها طی میکنند. این سفر طولانی با توجه به ازدحام جمعیت بهدور از خطر تصادفهای مرگبار نیست.
به گفته مشاور ارشد حملونقل عراق، احداث چنین خط آهنی از یک سو، چنین حوادثی را کاهش میدهد و از سوی دیگر، منبع درآمدی برای عراق محسوب میشود.
دولت عراق در چارچوب برنامه توسعه حملونقل کشور در نظر دارد فرودگاه بینالمللی بغداد را بهطور جدی بازسازی کند.
قرارداد پروژه چالشبرانگیز راهآهن شلمچه-بصره نخستین بار در سال ۲۰۱۴ به امضا مقامهای ایرانی و عراقی رسید. اما از آن زمان تاکنون، به دلایل مختلف از جمله ظهور داعش و موانع طبیعی عملا متوقف ماند تا اینکه در نیمه نخست شهریور امسال، رسانهها از آغاز عملیات اجرایی آن خبر دادند. این عملیات در مراسمی با حضور محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، و محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری ایران، آغاز شد.
پیشتر، محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، رئيس دولت سیزدهم، پروژه راهآهن شملچه بصره را از مهمترین پروژههای مشترک و تحولساز ایران و عراق خوانده بود «که منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد».
دو کشور در مسیر تکمیل راهآهن ارتباطی شلمچه-بصره با موانعی مواجهاند. پاکسازی مینهای باقیمانده از جنگ هشت ساله و لایهروبی اروند رود برای احداث پلی متحرک از جمله موانع پیش رو است.
برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که این راهآهن قرار است جمهوری اسلامی را به سواحل مدیترانه در سوریه متصل کند تا کشورهای موسوم به «محور مقاومت» مورد حمایت حکومت ایران به نحو بهتری با یکدیگر پیوند داشته باشند.
همزمان، عراق مشغول به احداث «مسیر توسعه»، جاده و راهآهن، به طول ۱۲۰۰ کیلومتر است که مرزهای شمالی و جنوبی کشور را به هم پیوند میزند. برای این پروژه بلندپروازانه که خردادماه امسال رونمایی شد ۱۷ میلیارد دلار بودجه تخصیص داده شده است.
بنا به ادعای مقامهای عراقی، این پروژه میتواند اقتصاد این کشور را پس از دههها جنگ و بحران، متحول و آن را به یکی از کانونهای اصلی حملونقل منطقهای تبدیل کند.
گفته میشود این طرح در طول مسیر خود با عبور از شهرهای بزرگی نظیر بصره، بغداد و موصل تا مرز ترکیه ادامه خواهد داشت و میتواند با کانال سوئز رقابت کند.