شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان چهارشنبه، ۵ مهر (۲۷ سپتامبر)، در واکنش به برگزاری نشست فرمت مسکو با حضور نمایندگان طالبان گفت که تعامل یکجانبه با گروه طالبان «قباحتزدایی» از گروهی افراطی است که امنیت منطقه و جهان را با خطر جدی مواجه کرده است.
نشست فرمت مسکو با میزبانی دولت روسیه روز جمعه، ۲۹ سپتامبر در کازارن، پایتخت جمهوری تاتارستان، برگزار میشود. در این نشست قرار است هیئت طالبان به رهبری امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان، شرکت کند.
در بیانیه شورای مقاومت ملی آمده است که مسئله افغانستان با حضور یکجانبه طالبان و بدون شرکت نمایندگان حزبها، ائتلافهای سیاسی، و مردم افغانستان حلشدنی نبوده است و هر تصمیمی در مورد افغانستان باید با حضور همه طرفهای مسئله افغانستان گرفته شود.
در بیانیه این شورا آمده است: «از سران نشست مسکو میخواهیم که برای گفتوگوی جامع میان همه طرفهای دخیل در مسئله افغانستان، زمینه را برای برگزاری نشستی منطقهای با حضور سازمان ملل متحد مهیا کنند تا امکان استقرار صلح و برپایی نظام مشروعِ مردمسالار، فراگیر، و عادلانه در کشور فراهم شود.»
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان تاکید دارد که در صورت مساعد شدن شرایط مذاکره واقعی میان طرفهای دخیل در افغانستان زیر نظارت سازمان ملل متحد، آماده است در این مذاکرات شرکت کند تا امکان تشکیل حکومت فراگیر فراهم شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان از هر گونه تلاش کشورهای منطقه و جامعه جهانی برای تامین صلح و ایجاد حکومتی مردمسالار مبتنی بر حاکمیت قانون در افغانستان استقبال کرده است، اما تاکید دارد که این کشورها در تعامل با طالبان باید تجدیدنظر کنند.
در بیانیه این شورا آمده است: «با توجه به اینکه گروه طالبان یک جریان تروریستی و افراطی است و در معاملهای خیانتبار، برخلاف اراده مردم، بهطور غیرمشروع بر افغانستان تحمیل شده است، اوضاع کشور را با بحرانی جدی مواجه ساخته است و کشورهای منطقه و جهان را نیز دیر یا زود دچار مشکلات متعدد خواهد کرد.»
شورای مقاومت ملی گفت که طالبان با همه گروههای تروریستی همکاری نزدیک داشته و افغانستان را بار دیگر به لانه امن تروریسم بدل کردهاند.
در بیانیه این شورا ذکر شده است: «تیم گزارشگر شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید کرده است که گروه طالبان همچنان به حمایت از سازمانهای تروریستی در افغانستان ادامه میدهد. فعالیت گروههای تروریستی القاعده، تیتیپی، انصارالله تاجیکستان، حرکت اسلامی ازبکستان، و در کل، بیش از ۲۲ گروه تروریستی، بهویژه در شمال و جنوب شرقی کشور، در هماهنگی با طالبان و زیر حمایت طالبان و حامیان آنها ادامه دارد.»
این شورا ادعا کرد که جابهجایی و فعالیتهای تروریستی در افغانستان برای هدف قرار دادن امنیت کشورهایی است که نمایندگان آنها در نشست فرمت مسکو حضور پیدا خواهند کرد.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان گفت که طالبان فعالیت سازمانها و جریانهای سیاسی را نمیپذیرند و ظرفیت تعامل با جامعه را نیز ندارند: «محروم کردن دختران از تحصیل و تعلیم و منع زنان از کار در همه عرصههای اجتماعی، سرکوب کردن دادخواهیها، و محصور کردن زنان و حذف کامل آنان از جامعه مصداق عینی آپارتاید جنسیتی است.»
شماری از شخصیتهای مطرح سیاسی و حزبی افغانستان، از جمله مارشال عبدالرشید دوستم، عطا محمد نور، محمد محقق، یونس قانونی، عبدالرب رسول سیاف در این شورا حضور دارند. این شورا در آبان ۱۴۰۰ اعلام موجودیت کرد.
طالبان بیش از دو سال میشود که در افغانستان حاکماند و در این مدت به درخواست جامعه جهانی برای تشکیل حکومتی فراگیر با حضور همه اقوام پاسخ مثبت ندادهاند. حکومت طالبان را بیشتر طالبان پشتونتبار رهبری میکنند. این حکومت به تبعیض جنسیتی علیه زنان و نقض حقوق بشر متهم است.